Lounais-Häme

Humppila palkkaa 50 nuorta kesäksi töihin

Ennätyksellisen suuri määrä nuoria haluaa kunnalle kesätöihin Humppilassa. Hakemuksia tuli kuntaan peräti kaksi kertaa niin paljon kuin viime vuonna.

-Tämä tuli meille täytenä yllätyksenä. Kesätyöntekijöitä ei ole koskaan ollut näin paljon, hämmästelee Humppilan vt. kunnanjohtaja Maarit Sihvonen.

Humppilan kunnanhallitus oli päättänyt helmikuun puolivälissä, että kunta palkkaa 20 nuorta kesätöihin ensi kesäksi. Viime vuonna kunta palkkasi 23 kesätyöntekijää.

-Hallitus antoi tuolloin hyväksyntänsä siitä, että tarvittaessa kaikki hakijat voidaan palkata, vaikka hakijoiden määrä menisi yli 20:n. Koska hakijoiden määrä oli kuitenkin näin suuri, ajattelin, että annetaan hallituksen päättää, voidaanko kaikki hakijat palkata, Sihvonen selvittää.

Uusitussa esityksessään vt. kunnanjohtaja esitti eilen kokoontuneelle kunnanhallitukselle, että kunta palkkaisi kaikki 50 hakijaa kesäksi. Kunnanhallitus oli nuorten palkkaamisen kannalla.

Anteliaampi malli ylittää reilusti talousarvioon varatun määrärahan 5000 euroa. Sihvosen laskelmien mukaan 50 kesätyöntekijän palkkaaminen kustantaisi 12000 euroa.

-Kustannus on suuri, mutta on kannattavaa palkata nuoria kesäksi, sillä tällöin he oppivat tekemään töitä.

Kunnan kesätyöpaikkojen suuri kysyntä kielii ilmeisesti siitä, että kesätöitä on tällä hetkellä heikosti tarjolla. Tästäkin syystä on Sihvosen mukaan hyvä, jos kunta kykenee työllistämään mahdollisimman monta nuorta edes lyhyeksi ajaksi.

-Mielestäni pitemmällä aikavälillä on edullisempaa, että nuoret työllistyvät kuin että he joutuvat myöhemmin työttömiksi tai ovat työpajalla, Sihvonen sanoo.

Kukin kesätyöjakso on kahden viikon mittainen. Palkka on samansuuruinen kuin viime vuonna eli 250 euroa. Monelle paikkaa hakeneelle nuorelle kyse on ensimmäisestä työpaikasta.

Nuoret työskentelevät viitenä päivänä viikossa päivittäisen työajan ollessa viisi tuntia. Palkattavat nuoret voivat olla 14–17-vuotiaita.

Hakijoiden toiveet jakautuivat seuraavasti: päiväkoti 13 hakemusta, työpaja 2, kesäleirit 3, uimakoulu 4, keittiö 5, kirjasto 3, tekninen toimi/siivous 13, hallinto 4 ja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä 3.

Hyvinvointikuntayhtymän kanssa kunta on sopinut aiemmin yhden humppilalaisen nuoren palkkaamisesta. Nyt hakijoita oli kuitenkin enemmän kuin hyky on sopinut palkkaavansa.

-Kunta voisi kustantaa kaksi ylimääräistä kesätyöpaikkaa, mikäli kuntayhtymän on mahdollista tarjota heille sopivaa työtä, Sihvonen toivoo.

Sihvosen mukaan kunta tukee tänäkin vuonna nuorten työllistämistä myös yksityiselle sektorille. Tämän vuoden talousarviossa kunta onkin varannut rahaa yrityksille maksettavaan tukeen nuorten työllistämiseksi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti