Lounais-Häme

Humppila ponnistelee kohti tulevaisuutta

Humppilan kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle alijäämäisen talousarvion hyväksymistä ensi vuodelle. Ensi vuoden talousarviossa vuosikate on 381 000 euroa alijäämäinen. Poistot lisäävät alijäämää niin, että tilikauden alijäämä on kaikkiaan hiukan yli 723 000 euroa.

Investointien määrä kunnassa on liki 2,7 miljoonaa euroa. Investointituloiksi on kirjattu 1,2 miljoonaa euroa.

Suurin investointi on uuden päiväkodin rakentaminen 1,6 miljoonalla eurolla vanhan päiväkotirakennuksen läheisyyteen. Lisäksi uuden urheilukentän nurmi- ja ratatöihin kuluu ensi vuonna vielä 500 000 euroa.

Paloaseman peruskorjaukseen on budjetoitu 175 000 euroa. Remontin kustannukset katetaan pääomavuokran korotuksella.

 

Uuden päiväkodin huoneistoala on 700 neliötä ja kerrosala 800 neliötä. Varsinaiset rakennustyöt ovat hiukan viivästyneet kaavaillusta rakennusyhtiön kiireiden ja tontin valokuitukaapelin vuoksi.

Päiväkoti tehdään suurelementtirakenteista ja valmistuu luovutuskuntoon ensi kesänä. Päiväkodin urakoi Siklatilat oy

Talousarvion investoinnit rahoitetaan pääosin lainoituksella. Mäntyrinteen kiinteistön myynti on vähentämässä lisälainan tarvetta 1 miljoonalla eurolla. Kun kunnan lainamäärä on nyt noin 4,8 miljoonaa euroa, lainanottovaltuus yltää 6 miljoonaan euroon.

Kunnanhallitus esittää nyt valtuustolle, että se antaa valtuudet enintään 3 miljoonana euron talousarviolainojen ja enintään 3 miljoonan euron tilapäislainojen ottamiseen ensi vuonna.

Humppilan kunnan lainakanta on ensi vuoden budjetin mukaan nousemassa yli 550 eurolla asukkaalta kaikkiaan 2600 euroon/asukas.

 

Talousarvio perustuu nykyiseen tuloveroprosenttiin 22,0 ja korotettuihin kiinteistöveroprosentteihin.

Kiinteistöverojen nosto tuottaa kunnalle osapuilleen 30 000 euroa.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa kasvua on yli 225 000 euroa eli 2,6 prosenttia.

Humppilan liikkumavaraa kaventaa myös valtionosuuksien tuntuva lasku.

-Ajatuksena on se, että jos ja kun maakunta- ja sote-uudistus toteutuu, siinä vaiheessa ei meidän menoihin tule enää ulkopuolista painetta, sanoo kunnanjohtaja Jari Keskitalo.

-Silloin pystymme itse vaikuttamaan omiin kustannuksiin paremmin,

Odotuksia nostaa myös yrityselämän viriäminen.

Humppila pyrkii pitemmällä aikaa tulojen kasvattamiseen ja veropohjan vahvistamiseen, sillä menojen kasvua ei voi kompensoida jo korkeaa kunnallisveroprosenttia kasvattamalla. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti