Lounais-Häme

Humppila setvii vuokratalojensa lainakurimusta

Humppilan kunnanhallitus päätti hakea kaikille asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöille vapautusta aravarajoituksista ja hakea taloudellisesti heikoimmille asunto-osakeyhtiöille vapautusta valtiokonttorin lainoista tai ainakin sovittelua.
– Ensin selvitämme, onko mahdollista saada joitakin lainoja anteeksi kokonaan ja mahdollisesti sen jälkeen yhdistämme lainoja, sanoo vt. kunnanjohtaja Maarit Sihvonen.
Humppilan kunta aikoo yhdistää velkaisten taloyhtiöiden lainoja ja maksaa Valtiokonttorin lainat pois uudella, halpakorkoisella lainalla. Kunta pyytää lainatarjouksia eri rahoittajilta. Kunta sitoutuu myös huolehtimaan tyhjillään olevien asuntojen yhtiövastikkeista.
Aravarajoitukset kaventavat aravavuokratalon omistajan oikeutta käyttää omaisuuttaan. Rajoituksista voi hakea vapautusta erityisestä syystä. Rajoituksista vapautuminen edellyttää valtion lainojen takaisin maksamista. 
– Jos vastauksena tulee, ettei päästä lainasta eikä rajoituksista, katsomme, mitä sitten tehdään, Maarit Sihvonen toteaa.
Kunnanhallitus keskusteli kokouksessaan myös mahdollisuudesta muuttaa kiinteistöosakeyhtiöt asunto-osakeyhtiöiksi ja Humppilanpajun, Humppilan rivitalojen ja Humppilan Kalliopuiston yhdistämisestä yhdeksi asunto-osakeyhtiöksi sekä mahdollisuudesta lähteä myymään ensimmäiseksi Humppilan Koivuniittyä ja myöhemmin Humppilan Kaartokalliota ja Humppilan Kalliorinnettä. Kunnanhallitus päätti kuitenkin ottaa niiden suhteen aikalisän ja palata yhtiömuutoksiin ja myymiseen uudestaan lainajärjestelyjen jälkeen.
Humppilan kunnalla on vuokra-asuntoja neljässä asunto-osakeyhtiössä ja kahdessa kiinteistöosakeyhtiössä. Kiinteistöosakeyhtiö Humppilanpaju on 18 asunnon kerrostalo. Muut ovat rivitaloja. Joka taloyhtiöllä on tällä hetkellä omat lainansa, kullakin 100000–200000 euron suuruusluokkaa.
Vanhojen lainojen niputtaminen ja korvaaminen uudella tuottaa selvää säästöä korkoeron vuoksi. Vanhojen lainojen korot ovat 3–4 prosentin luokkaa, kun Kuntarahoitukselta lainakorko alkaa nykyisin nollalla.
Suomalainen tilintarkastusyhteisö BDO on Humppilan kunnan toimenpiteiden pohjaksi selvittänyt, mitä asunto-osakeyhtiöille voitaisiin tehdä. Selvitys puuttui myös Humppilan vanhustenkotiyhdistyksen asuntoihin, koska kunta on taannut maksuvaikeuksista kärsineen yhdistyksen lainan. Vanhustenkotiyhdistyksen asuntoja ei ole tässä vaiheessa edes mielitty yhdistää kaavailtuun yhtiöön kunnan vuokratalojen kanssa.
Vanhustenkotiyhdistyksellä on taloyhtiöihin verrattuna eniten lainaa. Sillä on sama mahdollisuus järjestellä lainojaan ja pyytää mahdollista vapautusta parantaakseen talouttaan.
Humppilan taloyhtiöiden tilanne ei ole Sihvosen mielestä poikkeuksellinen. Asunto-osakeyhtiöjärjestelyjä on tehty monessa kunnassa Suomessa.
Kunnanhallitus valtuutti kunnanjohtajan ja hallintojohtajan hoitamaan vuokrataloasiassa muut tarvittavat käytännön toimet. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic