Lounais-Häme

Humppila tukee vuokrataloyhtiöitä

Humppilan kunta on lainottanut omistamiaan vuokrataloyhtiöitä, jotta niiden talous saataisiin vakaammalle pohjalle. Vuokrataloyhtiöiden on suoritettava velkansa takaisin samansuuruisissa puolivuotiserissä 15 vuoden kuluessa 1.1.2017 alkaen.

Tyhjentyneet asunnot ehtivät pudottaa vuokrataloyhtiöiden velanmaksukykyä – varsinkin kun niillä oli nykyistä korkeakorkoisempia lainoja mm. Valtiokonttorilta.

– Lainoituksella on saatu korot järkevälle tasolle. Kun vuokrat alkavat olla kohdallaan ja käyttöaste on nyt riittävän suuri ja kun lainoitus on kunnossa, uskomme, että yhtiöiden talous saadaan oikenemaan, kun tilanteeseen kiinnitetään huomiota, arvioi kunnanjohtaja Jari Keskitalo.

– Tämä on pitkän ajan prosessi, jonka olisi voinut aloittaa hiukan aikaisemminkin.

Humppilan vuokrataloissa on tällä hetkellä enää muutama asunto tyhjillään. Kunta on joutunut sanomaan kysyjille jopa ei-oota isompien asuntojen osalta.

Takaisinmaksuohjelman mukaisista yhtiökohtaisista lainoista suurin on kiinteistöosakeyhtiö Humppilanpajulla: 266000 euroa. Humppilan Rivitalot oy:llä lainaa on nyt noin 129500 euroa, As oy Humppilan Kalliorinteellä 79400 euroa, Humppilan Kaartokalliolla 41900 euroa ja Humppilan Kalliopuistolla 9150 euroa.

Puolivuotiserät ovat kesä- ja joulukuussa. Korko on 1,5 prosenttia maksamattomalle pääomalle.

Jos vuokrataloyhtiö ei suorita korkoa tai lyhennystä määräaikana, viivästyskorko on 5 prosenttia erääntyneen koron ja lyhennyksen määrästä.

Kunta edellyttää, että vuokrataloyhtiöt ovat velvollisia pitämään rakennukset asiallisesti vakuutettuina, kunnes koko laina on maksettu.

Kunta voi irtisanoa lainan välittömästi, jos taloyhtiö on lyönyt laimin lainan hoitamisen sopimuksen mukaisesti. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic