Lounais-Häme

Humppila-Urjalan tuulivoimapuiston rakentamisoikeudet kaupattiin – Rakentaminen alkamassa vuonna 2020

Humppila-Urjalan tuulivoimapuiston rakentaminen on alkamassa ensi vuonna. Ilmatar Energy osti rakentamisoikeudet.
Humppilan ja Urjalan rajalle alkaa nousta uusia tuulivoimaloita vuosien 2020 ja 2021 aikana. Kuva: Tapio Tuomela
Humppilan ja Urjalan rajalle alkaa nousta uusia tuulivoimaloita vuosien 2020 ja 2021 aikana. Kuva: Tapio Tuomela

Ilmatar Energy oy on ostanut Humppila-Urjalan tuulivoimapuiston rakentamisoikeudet Voimamylly oy:ltä. Puisto rakentuu yksityisten maanomistajien maille Humppilan ja Urjalan rajalle, valtateiden 2 ja 9 koillispuolelle. Tuulivoimapuisto rakennetaan vuosina 2020–2021 ilman valtion tukea.

Hankkeen toteutuksesta vastaa Ilmatar Energyn kokonaan omistama tytäryhtiö. Tuulivoimapuistoon rakentuu kuudesta kahdeksaan tuulivoimalaa, joiden kokonaiskorkeus on 210 metriä.

Humppila-Urjalan tuulivoimapuiston lupaprosessi on ollut pitkä, sillä Voimamylly oy alkoi suunnitella puistoa jo vuosikymmenen alussa. Humppilan tekninen lautakunta ehti myöntää yritykselle rakennusluvat kaikkiaan 11 voimalalle vuonna 2016, kunnes Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi vuotta myöhemmin viiden voimalan luvat.

– Tällä hetkellä luvat ovat voimassa kuudelle tuulivoimalalle. Haku kahteen uuteen lupaan on aloitettu, hankkeen rakennuttajapäällikkö, Ilmattaren Petri Ainonen kertoo.

10 000 sähkölämmitteistä pientaloa

Valmistuessaan Humppila-Urjalan tuulivoimapuisto tuottaa puhdasta energiaa Suomen sähköverkkoon 40–50 megawatin nimellisteholla. Puisto tuottaa energiaa Suomen sähköverkkoon.

– Tämä vastaa noin 10 000 sähkölämmitteisen pientalon kokonaiskulutusta vuodessa, Ainonen kertoo.

Rakennustyöt Humppilan ja Urjalan rajalla alkavat Ainosen mukaan ensi vuoden loppupuoliskolla.

– Tuulivoimapuisto työllistää rakentamisvaiheessa kymmeniä henkilöitä. Tällä hetkellä etsimme hankkeelle urakoitsijaa ja kilpailutamme laitevalmistajia, Ainonen kertoo.

Hanketta tähän asti vetänyt Voimamylly oy siirtyy Humppila-Urjalan tuulivoimalan projektista kaupan myötä täysin sivuun.

Hyvää yhteistyötä kuntien kanssa

Ilmatar Energy rakentaa parhaillaan myös Suomen suurinta tuulivoimapuistoa Piiparinmäelle, Pyhännän ja Kajaanin alueelle.

– Voimamylly oy on tyytyväinen, että se sai toteuttajaksi Suomessa kokeneen tuulivoimatuotannon tekijän. Hanke on varmoissa käsissä. Humppila-Urjalan tuulivoimahankkeen rakentamisen myötä seutukunta ottaa jälleen askeleen uusiutuvan energiatuotannon puolesta ja puhtaamman ympäristön hyväksi, Voimamyllyn hallituksen puheenjohtaja Immo Sundholm kommentoi.

– Humppila ja Urjala ovat tehneet hyvää yhteistyötä kehitysvaiheessa Voimamyllyn kanssa, kiitos siitä. Yhteistyö jatkuu varmasti hyvänä Ilmattaren kanssa, kun energiantuotanto alkaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic