Lounais-Häme

Humppila valitsee parhaan neljästä

Humppilan kunta hakee uutta kunnanjohtajaa. Neljä hakijaa yhdeksästä kutsuttiin haastatteluun.

Kunnanhallitus haastattelee ehdokkaat marraskuun 7. päivä ennen hallituksen kokousta. Mahdollisten soveltuvuustestien jälkeen kunnanhallitus käsittelee asiaa marraskuussa.

Valtuusto tekee lopullisen valinnan todennäköisesti joulukuussa.

Humppilalainen Jari Keskitalo muutti Humppilaan 20 vuotta sitten. Hän oli silloin jo ehtinyt aloittaa rehtorin ja sivistystoimenjohtajan työt kunnassa.

-Olin mukana käynnistämässä yläastetta. Yläasteikäiset olivat käyneet siihen asti Jokioisilla koulua, Keskitalo muistelee.

Keskitalo on juurtunut kuntaan parinkymmenen vuoden aikana. Hän sanoo, ettei halua lähteä kunnasta pois eläkeikäisenäkään.

-Enkä edes hakisi minkään muun kunnan johtajan paikkaa.

Hän kuitenkin päätti hakea Humppilan kunnanjohtajan paikkaa, koska pienessä kunnassa etenemismahdollisuudet ovat rajalliset.

-Minulla on vielä monta vuotta työelämää jäljellä. Voisi sitä jotain muutakin tehdä, Keskitalo muotoilee.

Humppila on hänen mielestään yritteliäs kunta sijainniltaan hyvässä logistisessa paikassa. Konsensushenkisyys on hänen mielestään pelkästään hyvä asia eli päätökset tehdään yhteistuumin.

-Ongelmat ovat taloudessa, mutta uskon, että sekin saadaan kuntoon.

Sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen kuntiin jää teknisen toimen töiden lisäksi sivistystoimen tehtäviä.

-Tekninen puoli vaatii luonnollisesti lisäperehtymistä, mutta sivistyspuoli on tullut tutuksi.

Keskitalo toteaa, että on ymmärrettävää, että uusien kunnanjohtajapestien hakijoiden joukossa on nykyisin sivistyspuolen virkamiehiä.

-Jos en tule valituksi, jatkan mielelläni sivistystoimenjohtajana, Keskitalo summaa.

Lohjalainen Henri Partanen vitsailee olevansa kunnantalon kasvatti. Sammatin kunnantalon.

-Olin parivuotias, kun keskeytin ensimmäisen kerran kunnanhallituksen kokouksen. Olen saanut kiinnostuksen kunnallishallintoon verenperintönä, Partanen naurahtaa.

Hänen isänsä oli nimittäin Sammatin kunnansihteeri.

Partanen aloitti Karjalohjan kunnanjohtajana alle 30-vuotiaana. Hän ehti olla kunnassa kunnansihteerinäkin vuoden verran ennen kuin aloitti vt. kunnanjohtajana.

-Ehdin olla yli kahdeksan vuotta kunnanjohtajana ennen kuin Karjalohjalla tehtiin kuntaliitos.

Kuntaliitoksen jälkeen hän siirtyi Lohjan kaupungille talousjohtajaksi. Siinä pestissä hän on edelleen.

Mutta Partanen toteaa, että veri vetää takaisin pieneen kuntaan.

-Kaupungissa työnkuvani on kapeampi. Pidän pienen kunnan ilmapiiristä ja työn laaja-alaisuudesta.

Partanen sanoo, ettei hän ole vielä ehtinyt syventyä Humppilaan yksityiskohtaisemmin, mutta hän tietää, miten pieni kunta toimii.

-Onneksi olen työhistoriani aikana ehtinyt perehtyä myös kuntatalouteen, Partanen viittaa Humppilan talousvaikeuksiin.

Hän sanoo myös tietävänsä, mitä kunnanjohtajan työ on eikä häntä arveluta ottaa asioihin kantaa.

-Kunnanjohtaja on yhteisön keulakuva, Partanen lisää.

Turun Paattisilla asuvan Sami Peltolan mukaan Humppila on juuri sopivan kokoinen kunta.

-Humppila on samantyyppinen maalaispaikka kuin Paattinen; ei liian iso, ei liian pieni.

Hän lisää, että Humppilassa on sopivassa suhteessa kulttuuria ja yhteisöllistä toimintaa.

Kunta on Peltolalle hyvänpäivän tuttu. Hänellä on nimittäin isän puolen sukua Humppilan naapurikunnissa. Sukulaisvierailuilla perhe pysähtyy usein Lasitehtaan kohdalla.

-Lasitehtaan aluetta voisi brändätä voimakkaammin.

Myös Humppilan taloudellinen tilanne on hänelle tuttu. Peltola lähtisi kohentamaan taloutta lisäämällä työllisyyttä, kehittämällä elinkeinoelämää, hillitsemällä väestökatoa ja nostamalla koulutustasoa.

-Olisi hyvä saada toisen asteen oppilaitoksen sivupiste Humppilaan, jotta nuoret eivät lähtisi pois, muun muassa nuorten työllistämisiin liittyvissä kehittämishankkeissa mukana ollut Peltola toteaa.

Hänen mielestään tärkeintä on kuitenkin lisätä alueen houkuttelevuutta, jotta kunta saisi uusia lapsiperheitä. Peltolan mukaan vapaa-ajan, perus- ja kulttuuripalveluiden merkitys kasvaa entisestään.

-Sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen positiivisella kuntakuvalla tulee olemaan suurempi merkitys.

Kun Peltola näki lehdessä ilmoituksen Humppilan kunnanjohtajan paikasta, hän totesi, että paikka on juuri sitä, mihin hän on koulutuksellaan tähdännyt.

-Haluan tehdä työtä kuntalaisten hyväksi.

Vielä toistaiseksi Helsingissä asuva Maarit Sihvonen aloitti Humppilan kunnan hallintojohtajana vuosi sitten syksyllä.

Kun Marko Järvenpää erosi virasta, Sihvonen hyppäsi vt. kunnanjohtajan hommiin.

-Nyt olen äitiyslomalla, mutta palaan töihin vuodenvaihteessa, Sihvonen kertoo.

Hän sanoo viihtyvänsä Humppilassa. Koko perhe on muuttamassa kuntaan pikapuoliin, kunhan rakenteilla oleva talo valmistuu.

-Myös työtehtäväni ovat olleet mielenkiintoisia. Kunnassa on hyvä henkilökunta ja hyvät luottamusmiehet.

Sihvonen toteaa, että taloustilanne on vaikea kaikissa pienissä kunnissa eikä pelastusta ole odotettavissa aivan lähiaikoina.

-Jotta pärjäämme, meidän täytyy lisätä seudullista yhteistyötä ja saada lisää työpaikkoja Humppilaan.

Se onnistuu hänen mielestään tekemällä yhteistyötä yrittäjien kanssa ja tukemalla yrittäjien mahdollisuuksia työllistää.

-Kunnan pitäisi osallistua järkeviin projekteihin, jotka oikeasti hyödyntävät alueen yrittäjiä.

Sihvosen mukaan avoin keskustelukulttuuri on yhteistyön lähtökohta. Tosin hän lisää, että yhteistyö seudun muiden kuntien kanssa on jo toiminut, mutta sitä pitää lisätä entisestään.

-Toivon, että löydämme hyvän kuvion Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymälle yhteistyössä maakunnan kanssa. On tärkeää, että terveys- ja vanhusten palvelut säilyvät lähellä, Sihvonen summaa. FL

Humppilan kunnanjohtajaehdokkaat
Jari Keskitalo57-vuotias Humppilan kunnan sivistystoimenjohtaja ja yläasteen rehtori.Syntynyt Pyhännällä, Pohjois-Pohjanmaalla.Perheessä vaimo ja kaksi aikuista poikaa.Valmistui aikanaan teologian maisteriksi Helsingin yliopistosta.Humppilaan rehtoriksi vuonna 1995, sitä ennen kahdeksan vuotta uskonnon ja psykologian lehtorina Punkalaitumella.Henri Partanen42-vuotias talousjohtaja Lohjalta.Syntynyt Sammatissa.Perheeseen kuuluu kaksi koiraa ja naisystävä.Hallintotieteiden kandidaatti.Aloitti Lohjalla talousjohtajana vuoden 2013 alussa, sitä ennen ensin kunnansihteerinä Karjalohjalla ja vuoden jälkeen vt. kunnanjohtajana, kunnes palkattiin vakinaiseksi. Karjalohjan kunnanjohtajana 8,5 vuotta. Kuntaliitoksen jälkeen siirtyi Lohjan kaupungille töihin.Sami Peltola38-vuotias projektikoordinaattori Varsinais-Suomen ely-keskuksen Tuloksia työllistymisprosesseilla -hankkeessa.Syntynyt Turussa, asuu Turun Paattisilla.Vaimo ja 5-vuotias tytär.MA-tutkinto yhteiskuntatieteistä Tallinnan teknisestä yliopistosta, kulttuurituottajan tutkinto ammattikorkeakoulusta, lisäksi johtamisen opintoja avoimessa yliopistossa.Valtakunnallisia kehittämistehtäviä muun muassa te-palveluissa ja ely-keskuksessa, kokemusta myös viestintätehtävistä.Maarit Sihvonen44-vuotias äitiyslomalla oleva Humppilan hallintojohtaja, vt. kunnanjohtaja.Syntynyt Ypäjällä.Perheessä mies ja 3,5 kuukautta vanha poika.Hallintotieteiden tohtori ja terveystieteiden maisteri Tampereen yliopistosta ja johtamisen MBA Jyväskylän yliopistosta.Työhistoria: Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kehittämispäällikkönä, Nousiaisten kunnan hallintojohtajana, neljän kunnan kuntayhtymäjohtajana Sastamalassa, tutkijana Tampereen yliopistossa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti