Lounais-Häme

Humppilalainen Maviteknik kasvaa viennin imussa - liikevaihto tuplaantuu tänä vuonna

Metalliteknisiin alihankintatöihin keskittyvä Maviteknik oy on kovassa kasvuvauhdissa Humppilassa. Yritys valmistaa tänä vuonna noin 500 koneikkoa pääasiassa voimalaitoksiin.

Ne valmistetaan ja testataan sekä pakataan kuljetuskontteihin Humppilassa, josta kontit matkaavat suoraan voimalaitostyömaille ympäri maailman. Vientimaina ovat muun muassa Yhdysvallat, Saudi-Arabia ja myös Eurooppa, jossa säätövoiman kysyntä on kasvussa.

Näihin projekteihin osallistuminen tuo Maviteknikin tämän vuoden noin 12 miljoonan euron liikevaihdosta reilusti yli puolet. Viime vuonna Maviteknikin liikevaihto jäi alle kuuden miljoonan euron.

Maviteknik on osa Samet Groupia, johon kuuluu myös Janakkalan Tervakoskella toimiva Samet oy. Samet on erikoistunut putkien ja profiilien taivuttamiseen.

Koko Samet Groupin liikevaihto on tänä vuonna arviolta 14 miljoonaa euroa.

 

Samet Groupin ja Maviteknikin toimitusjohtaja Esa Kohtamäki arvioi, että kasvu tulee jatkumaan myös ensi vuonna. Tällä hetkellä tilauskanta ulottuu jo puolen vuoden päähän.

Nopea tuotannon lisääminen ei ole syntynyt tyhjästä. Tällä hetkellä Maviteknik työllistää noin 60 henkilöä, joista yli parikymmentä on palkattu vuokrafirmojen kautta. Tekijäkaartiin kuuluu myös osaajia Virosta, Ukrainasta ja Venäjältä.

-Olemme palkanneet useammankin reippaan työtä kyselemään tulleen nuoren. Asenne työn tekemiseen pitää olla kunnossa. Maaseutupaikkakunnalla kuten Humppilassa lähtövalmius metallin parissa työskentelyyn on lähtökohtaisesti parempi kuin kaupungeissa. Maaseudulla on totuttu tekemään hyvin erilaisia töitä.

-Ylipäätään nuoria pitäisi saada enemmän töihin metallin ja teknologiateollisuuden pariin. Meillä on tiimissä mukana myös nuoria tekijöitä, mikä on hyvä asia. Ammattitaito kasvaa vain tekemällä, Kohtamäki arvioi.

 

Samalla hän sanoo, että ilman osaavaa henkilökuntaa tilauksissa vaadittavaa mittatarkkuutta ja laatua on mahdoton saavuttaa.

Kookkaan moottorimoduulin laippojen sopivuus paikalleen mitataan millimetreissä, eikä heittoja saa olla. Kookkaimmat moduulit voivat painaa noin 7 000 kiloa.

Voimalaitosten moottoreiden etupään moduuliprojektien lisäksi tällä viikolla Humppilassa on valmistuksessa esimerkiksi suomalaisen kansainvälisesti toimivan konepajan tilaama teräslevyjen hitsausautomaatti, joka matkaa Kiinaan.

Kohtamäki sanoo Maviteknikin toimivan ja joutuvan kilpailemaan globaaleilla markkinoilla.

Näin kilpailussa mukana pysymisen ehtona ovat korkealuokkaiset, kilpailukykyiset toimitukset, mikä edellyttää jatkuvaa kehittämistä.

 

Maviteknik toimii tällä hetkellä useassa toimipisteessä ympäri Humppilaa.

Hitsaamo sijaitsee Leppäkoskentien teollisuushallissa ja kokoonpano sekä testaus Yritystien varren teollisuushallissa lähellä 2-tietä, missä sijaitsee myös yrityksen konttori.

Lisäksi kokoonpanotiloja on vuokrattu entisen talotehtaan kahdesta hallista. Lisäksi yritys on vuokrannut kaksi varastohallia 2-tien tuntumasta.

-Tuotannon pyörittäminen useassa hallissa on tietysti jo logistinen haaste. Uuden, 5 000 neliömetrin teollisuushallin rakentaminen on niin kallis investointi, ettemme sellaiseen nyt ryhdy. Olemme valinneet pienemmän riskin tien, jossa kulurakenne on joustavampi. Uusi halli voisi maksaa helposti 4–4,5 miljoonaa euroa, Kohtamäki sanoo.

Esa Kohtamäen yhtiökumppanina tasaosuudella Samet Groupissa on Olli Kokko, joka on toimitusjohtajana Sametin Tervakosken tehtaassa.

Humppilassa sijaitsee Maviteknikin siipien suojassa myös yksi Suomen ensimmäisistä Parker store;ista, joka myy Parker Hannifinin hydrauliikka- ja pneumatiikkaosia.

Humppilassa valmistetaan ja myydään myös Hese-tuotemerkillä tienhoitokoneita Maviteknik Tiekoneet oy nimellä. Yritys ei kuulu Samet-konserniin, mutta omistuspohja on sama.FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti