Lounais-Häme

Humppilalla käsissä monta kuumaa perunaa: tulehtunut tilanne tuntui valtuustossa

Humppilassa on monta kuumaa perunaa, ja se näkyi valtuuston kokouksessa.

Mylläkäksi ovat viime viikkoina kietoutuneet ainakin vääntö kunnanjohtaja Jari Keskitalon johtajasopimuksen erorahakuukausista, kunnanjohtajan ja hallintosihteeri Maarit Sihvosen virkatehtävien roolijako, perusteetta salaiseksi julistettu kunnanhallituksen kokouspykälä, pöytäkirjan tarkistamiskäytännöt ja käräjäoikeuteen päätyvä talonrakennusjupakka.

Valtuutetut Markku Niininen (sd.) ja Aira Suikki (kok.) ihmettelivät mistä ja miksi ristiriidat nousevat. Onko jollakin joku tarkoitusperä?

-Mikä on tausta? Kuntaliitosko, Niininen kysyi.

-Halutaanko hajottaa kunta? Kahvipöytäkeskusteluissa on haluttu hajottaa kunnanhallitus. Ei tällaisella tavalla tulee hyvää eikä tämä herätä kuntalaisten luottamusta, Suikki nuhteli.

Hanne Seestie (kok.) oli niin ikään tuohtunut ja luonnehti valtuustokautta haastavaksi.

-Luottamushenkilönä minun luottamukseni muihin luottamushenkilöihin on kovalla koetuksella, hän muotoili.

 

Kuntalaiset ovat olleet vyyhdin kanssa ymmällä. Aira Suikki halusi muistuttaa valtuustoa siitä, että läpinäkyvyys ja avoimuus ovat julkishallinnon tavoitteena.

-Siksi kysyn kuntalaisten puolesta, miksi kunnanhallituksen päätöstä kunnanjohtajan kahdeksan kuukauden erokorvauksesta ei ole tuotu valtuustolle. Siitä äänestettiin hallituksessa äänin 6-1, minä olin vastaan. Asia lähetettiin valtuuston hyväksyttäväksi.

Kunnanjohtajan näkemyksen mukaan päätöstä ei tehty.

-Asiasta keskusteltiin hallituksessa ja todettiin, että keskustelua jatketaan. Jos päätös olisi tehty, se olisi tässä valtuustossa esillä, Keskitalo huomautti.

-Pöytäkirjoista se ei ole kuntalaiselle selvinnyt miksi asiaa ei tuotu valtuuston käsittelyyn, Suikki vastasi.

 

Suikki halusi myös tietää miksi eri luottamushenkilökokoonpanoja on kutsuttu koolle pohtimaan kiistanaiheita, mutta kukaan ei ole nostanut keskusteluun hallintojohtaja Maarit Sihvosen pitkän sairausloman syitä.

Valtuuston puheenjohtaja Marita Ketola (sd.)vastasi, että häneen otettiin yhteyttä ja tiedusteltiin missä kunnan päätöksenteossa oikein mennään. Siksi hän kutsui valtuustoryhmien puheenjohtajat ja valtuuston puheenjohtajiston koolle.

-Tarkoitus oli käsiteillä mitkä asiat ovat huhuja ja mitkä asioita, joita pitää käsitellä. Keskustelimme runsaan tunnin keskenämme ja sen jälkeen pyysimme Keskitalon mukaan. Keskustelua oli tarkoitus jatkaa seuraavana torstaina ja kutsua silloin Sihvonen ja hallituksen puheenjohtaja paikalle. Sen jälkeen asiat oli tarkoitus tuoda hallitukseen tai johonkin, jossa viisaat päät olisi lyöty yhteen.

Ketolaa kismitti selvästi se, että tilanteesta kerrottiin Forssan Lehdelle.

-Asiaa oli tarkoitus hoitaa siististi ja fiksusti, mutta sitten joku päätti vuotaa. Nyt asiaa luultavasti sitten käsitellään valtuustoseminaarissa tämän kokouksen jälkeen, hän lisäsi.

Ketola sai myös kiitosta pyrkimyksestään ratkaista asia. Vesa-Pekka Hirvioja (kok) kiitti, että keskusteluyhteys on syntynyt ja keskustelu on käynnistynyt.

 

Henkilöstöristiriitojen käsittely seminaarin mittakaavassa herätti ihmetystä. Suikki kyseenalaisti valtuuston kokouksessa onko valtuustoseminaari oikea paikka käsitellä henkilöstökysymyksiä.

-Esille tuli kaikenlaista muutakin, Ketola vastasi sen paremmin asiaa avaamatta.

Myös Markku Niinisen mielestä henkilöstöasioiden puiminen kuuluisi pienemmälle joukolle kuin valtuustolle.

Valtuutettu Kaija Romppainen (kok.) puolestaan ihmetteli, miksei Kari Aholaa (kesk.) hallituksen puheenjohtajana kutsuttu ensimmäiseen neuvonpitoon. Ketola myönsi Aholan kutsumatta jättämisessä käyneen ajatuskatkon.

Vasemmistoliiton valtuutettu Marko Huhtanen halusi irtisanoutua ryhmäpuheenjohtajien ja valtuuston puheenjohtajiston koolle kutsutusta ”asiantuntijaryhmästä”.

-Asiantuntija siis lainausmerkeissä. Sen ryhmän ei tarvitse enää kokoontua. Joku kolmas taho voisi näitä asioita käsitellä, hän kommentoi.

 

Valtuuston varsinainen asialista oli niukka. Valtuusto hyväksyi teknisen johtajan Mika Kärrin irtisanoutuminen. Kärrin virkasuhde päättyy maaliskuun lopussa.

Jäteveden käyttömaksut nousevat Humppilassa toukokuun alusta lukien. Jätevesikuution arvonlisäveroton uusi hinta on 2,20 euroa ja verollinen 2,73 euroa. Nykyiset maksut ovat 2,10 euroa kuutiolta ja verollisena 2,60 euroa kuutiolta.

Hinnankorotuksella kiritään kiinni jätevesimaksujen tulojen ja vesien aiheuttamien kulujen erotusta.

Kunnan ilmoitukset julkaistaan entiseen tapaan kunnan internet-sivulla, julkisten kuulutusten ilmoitustaululla ja harkinnan mukaan alueella yleisesti leviävässä sanomalehdessä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic