Lounais-Häme Humppila

Humppilalla paineita budjetin valmistelussa – Tulot on saatava ylös ja menot alas, jotta taseen alijäämä saataisiin katettua

Tulot on saatava ylös ja menot alas, jotta taseen alijäämä saataisiin katettua.
Humppila etsii menojen vähentämisen lisäksi keinoja tulojen ja toimintatuottojen lisäämiseksi. Kuva: Lassi Puhtimäki
Humppila etsii menojen vähentämisen lisäksi keinoja tulojen ja toimintatuottojen lisäämiseksi. Kuva: Lassi Puhtimäki

Humppilan kunta valmistelee ensi vuoden talousarviota ja jatkovuosien taloussuunnitelmaa tiukassa tilanteessa, koska kunnan talous on ollut pitkään alijäämäinen, koronakriisi painaa eikä valtionosuuskaan oikein pelasta.

Vuonna 2021 valtionosuuden ennustetaan laskevan Humppilan osalta 485 000 euroa vuodesta 2020, mutta se noussee vuoteen 2019 verrattuna arviolta 230 000 euroa. Verotuloihin ei ole odotettavissa kasvua.

Menoja alas kautta linjan

Humppilan kunta pyrkii valmistelemaan ensi vuoden talousarvion siten, että menoja täytyy vähentää kautta linjan sekä pyrkiä löytämään uusia keinoja tulojen lisäämiseksi ja lisäämään toimintatuottoja niiltä osin kuin se on mahdollista.

Asukasmäärän vähenemisen vaikutusten palvelujen järjestämiseen pitää myös näkyä talousarvioesityksissä.

Kuntalain talousvaatimuksen vuoksi Humppilan tämän vuoden tilinpäätöksen pitäisi olla niin ylijäämäinen, että se kattaisi kunnan taseessa olevan alijäämän, jota on nyt noin 378 000 euroa.

Lue myös: Humppila lisää koronan vuoksi lainanottovaltuutta (FL 22.4.2020)

Edessä arviointimenettely?

Kuluvan vuoden tilinpäätös on osaltaan vielä arvailujen varassa. Mikäli alijäämää ei ole vuoden 2020 tilinpäätöksessä katettu, voi edessä olla kuntalain mukainen arviointimenettely.

Kuntalain väliaikaisen muutoksen myötä kunta voi kuitenkin hakea valtiovarainministeriöltä pidennystä alijäämän kattamiskaudelle, jos alijäämän kattaminen määräajassa on vaikeutunut koronavirusepidemian vuoksi.

Tällöin alijäämä pitää kattaa vuosien 2021–2022 aikana, joka tulee huomioida vuoden 2021 talousarviossa. FL

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic