Lounais-Häme Humppila

Humppilan kanttorilasta raivattiin puustoa – tuotto hyvään tarkoitukseen

Seurakunta antoi työn Lions Club Humppilalle, mutta maisematyölupa jäi hakematta.
Kanttorilan puiden puunmyyntitulo menee Lions Club Humppilan kautta avustustoimintaan.

Humppilan seurakunnan omistaman kanttorilan tontilta on raivattu puustoa, mutta maisematyölupa jäi noin 3 500 neliön kohteeseen hakematta.

– Lomake oli jo haettuna, mutta yhteensattumien vuoksi se jäi toimittamatta kuntaan ajoissa, ja työt ehtivät alkaa, kertoo seurakunnan kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Jorma Savolainen.

Maankäyttö- ja rakennuslain 128 §:n mukaan maa-alueen omistajan tai haltijan on haettava maisematyölupa maisemaa muuttavaan maanrakennustyöhön, puiden kaatamiseen ja vastaaviin toimiin asemakaava-alueella.

Hakemuksen ratkaisee kunnan määräämä viranomainen. Maisematyölupaa ei tarvita sellaisiin yksittäisten puiden kaatoihin, jotka liittyvät tonttien hoitoon.

Savolaisen mukaan tonttiin rajoittuvan kevyenliikenteen väylän varrelta on jo aiemmin poistettu lahonnut koivu.

– Tontilla oli vanhaa puustoa, jonka poisto tuli ajankohtaiseksi turvallisuussyistä. Myös naapurit ovat toivoneet varjostaneiden puiden kaatamista, Savolainen lisää.

Humppilan kunnan tekninen johtaja Mari Honkonen vahvistaa, että kanttorilan tontille ei lupaa haettu ennen töiden aloittamista.

Maisematyöluvan taksa Humppilassa on 100 euroa. Rangaistuksena luvattomasta maisematyöstä voisi Honkosen mukaan olla korotettu maksu. Se arvioidaan lupakäsittelyn yhteydessä.

– Tontilla on ollut myös lahopuustoa, joten asiaan vaikuttavat turvallisuusnäkökulmat. Tällaista asiaa arvioidaan ottamalla huomioon myös kohtuullisuusperiaate, Honkonen huomauttaa.

Seurakunta sopi Lions Club Humppilan kanssa puunkaatourakasta. Klubi saa pitää tontilta kaadetun puutavaran korvauksena ja myydä sen eteenpäin. Sopimukseen kuului myös hakkuun siivoaminen.

– Tuotto puun myynnistä menee omaan avustustoimintaan Humppilassa, kertoo klubin presidentti Jorma Jokinen.

Tontille jää vähän puustoa pystyyn.

– Kovin paljon ei uskallettu jättää, koska tiheässä kasvaneet puut ovat kaatumiselle herkkiä harvennuksen jälkeen, seurakunnan Jorma Savolainen lisää. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

25.2.2020

Uusimmat