Lounais-Häme Humppila

Humppilan kirkkovaltuusto kaatuu neljän valtuutetun eroon – Eroamisen taustalla ristiriidat ja repiväksi koettu seurakuntaliitosaie

Neljä valtuutettua ilmoitti eroavansa Humppilan kirkkovaltuustosta.
Neljän kirkkovaltuutetun ero johtaa Humppilan seurakunnassa uusiin seurakuntavaaleihin. Kuva: Tapio Tuomela
Neljän kirkkovaltuutetun ero johtaa Humppilan seurakunnassa uusiin seurakuntavaaleihin. Kuva: Tapio Tuomela

Humppilan seurakunnassa toimitetaan todennäköisesti tämän vuoden aikana uudet seurakuntavaalit, kun neljä kirkkovaltuutettua ilmoitti tiistaina kirkkovaltuuston värikkäässä kokouksessa eroavansa kirkkovaltuustosta.

Erostaan ilmoittivat Kati Tiilikkala, Timo Nikkanen, Ritva Savolainen ja Jorma Savolainen.

Seurakunnallisesta luottamustoimesta voi erota kirkkolain mukaan pätevästä syystä. Humppilan tapauksessa kyse on epäluottamuksesta luottamushenkilöiden välillä.

Humppilassa kirkkovaltuuston jäseniä oli alun perin ns. sopuvaalin jälkeen vain pienin mahdollinen määrä eli 12, kun valtuustopaikkoja on 15. Sopuvaalin seurauksena kirkkovaltuustoon ei ole nostettavissa ketään varasijoilta. Kirkon vaalijärjestyksen mukaan valtuutettuja on oltava vähintään neljäviidesosaa valittavien määrästä. Tämä ei siis enää Humppilan kirkkovaltuustossa toteudu.

– Jään odottamaan Tampereen tuomiokapitulin ratkaisua tulevista toimenpiteistä, sanoo vs. kirkkoherra Terhi Latvala. Jo talvella oli käynyt selväksi, että yhdenkin kirkkovaltuutetun ero syystä tai toisesta vaatisi vaalien järjestämistä.

Eroamisen taustalla on repiväksi koettu seurakuntaliitosaie Forssan kanssa. Eri näkemykset kärjistyivät nyt torailuksi seurakunnan talouden hoidosta.

Kati Tiilikkala perustelee eroa valtuuston sisäisellä luottamuspulalla ja ristiriidoilla, jotka hankaloittavat yhteisten asioiden hoitamista. Hän koki eroamisen ainoaksi mahdolliseksi ratkaisuksi.

– Käytännössä kaikkea toimintaa, jota kirkkovaltuustossa ja neuvostossa on kevään aikana ollut, on häiritty aika pahasti… Valtuustossa on sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole aikaisemmin toimineet tällaisissa luottamustehtävissä ja asioiden hoitamisen tapa on hukassa.

Hänestä kirkkovaltuustossa kaikki luottamushenkilöt eivät ole pystyneet keskustelemaan asioista. Jorma Savolainen sanoo myös pettyneensä riitaisuuteen, kun mitään seurakunnassa ei muka ollut tehty oikein.

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Seija Kylä-Markula kuvaa tapahtunutta itsenäisyystaistelun jälkimainingeiksi päävedenjakajanaan talouden hoito, johon hän on perännyt tarkkuutta ja tiukkuutta.

– Itsenäisyystaistelu on täysin henkilöitynyt ja tehnyt pahaa jälkeä. Oletin, kun on valtuuston kokous ja kirkkohallituksen päätös, että lopultakin saataisiin yhteinen linja, mutta liittäjillä ja itsenäisyyden kannattajilla on niin erilainen käsitys talouden hoidosta.

– Yhteistyö on ollut koko kevään vaikeata… Luottamuspula on ollut niin syvä johtuen tästä jakolinjasta.

Kirkkovaltuusto päätti tiistaina pitkällisen polemiikin jälkeen hyväksyä 70 000 euroa alijäämäisen tilinpäätöksen, tilintarkastuskertomuksen ja myöntää vastuuvapauden tilivelvollisille. Kaksi valtuutettua jätti vastuuvapaudesta lopulta eriävän mielipiteen. Valtuustossa oli eri käsityksiä, olisiko samassa yhteydessä pitänyt käsitellä myös elvytystoimenpiteitä. FL

Uusimmat