Lounais-Häme Humppila, Lounais-Häme

Humppilan Koivistonlammilla on havaittu sinilevää – Uiminen ei ole suositeltavaa

Uimaveden laatua kannattaa aina arvioida myös itse silmämääräisesti. Sade, tuuli ja virtaukset liikuttelevat sinilevämassoja, joten tilanne voi muuttua jopa useita kertoja päivässä. Koivistonlammilla sinilevää on esiintynyt useina vuosina. Kuva: Lassi Puhtimäki
Uimaveden laatua kannattaa aina arvioida myös itse silmämääräisesti. Sade, tuuli ja virtaukset liikuttelevat sinilevämassoja, joten tilanne voi muuttua jopa useita kertoja päivässä. Koivistonlammilla sinilevää on esiintynyt useina vuosina. Kuva: Lassi Puhtimäki

Koivistonlammin uimarannalla Humppilassa ei suositella uimista sinilevän vuoksi.

– Näytteenottohetkellä 16. kesäkuuta sinilevää oli vähäisissä määrin, mutta tilanne voi vaihdella nopeasti, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (Hyky) terveystarkastaja Anu Vähämäki sanoo.

Humppilan kunnan verkkosivuilla tiistaina julkaistu sinilevävaroitus oli tuskin ehtinyt tavoittaa kaikkia uimareita, sillä iltapäivällä Koivistonlammilla polskittiin iloisesti hellesäässä.

Tekninen johtaja Mari Honkonen lupasi, että infotiedote toimitetaan rannalle tiistain aikana.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Uimareita uskaltautui tiistaina pulikoimaan Koivistonlammille sinilevävaarasta huolimatta. Kuva: Lassi Puhtimäki.

Kunnon pesu uinnin jälkeen

Uimista kannattaa välttää aina, kun sinilevää on havaittavissa silmämääräisesti.

Leväkukinnan tunnistaa vihertävistä hiutaleista tai massasta vedessä. Sinilevää voi esiintyä myös pienempinä pitoisuuksina, jolloin sinilevä näkyy veden pinnalla ohuina vihreinä nauhoina.

– Uinnin jälkeen on aina hyvä peseytyä kunnolla, Vähämäki muistuttaa.

Sinilevähavaintoja ei muualla

Hykyn terveystarkastajat ottivat kesäkuun puolivälissä näytteet Forssassa, Humppilassa, Jokioisilla, Tammelassa, Ypäjällä ja Somerolla sijaitsevilta 26 uimarannalta.

Näytteenottohetkellä aistinvaraisesti tarkastettavaa sinilevää oli ainoastaan Koivistonlammilla. Laboratoriossa tutkittavien enterokokkien ja E. coli -bakteerien osalta kaikki uimavedet, myös Koivistonlammi, olivat kunnossa.

Koivistonlammilla seuraavat näytteenottopäivät ovat 14.7. ja 11.8. Myös muilta rannoilta näytteet otetaan kuun puolivälissä.

Leuto talvi sekä alkukesän ravinne- ja sääolosuhteet ovat olleet sinilevien kasvulle suotuisat. Vielä on kuitenkin aikaista arvioida, kuinka paha sinileväkesä on tulossa.

– Ainakin sellaisissa paikoissa, missä sinilevää on ennenkin ollut, sitä todennäköisesti nytkin ilmaantuu, Vähämäki uskoo. FL

Lue myös: Sinilevä on myrkyllisintä hengitettynä, eikä sitä saa käyttää löylyvetenä – Lue, miten tunnistat levämyrkytyksen (FL 31.7.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic