Lounais-Häme Humppila

Humppilan kunnanvaltuusto kokoontui ensimmäistä kertaa tänä vuonna – Uuden kunnanjohtajan haku käyntiin nopeasti

Humppilan kunnanvaltuusto pääsi pitämään vuoden ensimmäisen kokouksensa vasta kesäkuussa.
Kuvituskuva Humppilasta. Kuva: Muu

Humppilan kunnanvaltuuston kokous maaliskuulta peruttiin koronaepidemian iskettyä toden teolla päälle, ja valtuusto pääsi kokoontumaan ensimmäisen kerran tänä vuonna vasta kesäkuussa. Vaikka kokouksen esityslistaan koottiin kohtia yli puolen vuoden ajalta, silti yksi merkittävistä asioista tuli päätettäväksi ylimääräisenä ja kiireellisenä.

Käsiteltävä asia oli tietysti kunnanjohtajan eroaminen. Nykyinen kunnanjohtaja Jari Keskitalo ilmoitti maanantaina kunnanhallituksen kokouksessa jättävänsä kunnanjohtajan tehtävän 17.8.

Kunnanvaltuusto myönsi Keskitalon irtisanoutumisen.

– Valitukset eivät ole se, mikä on rasittanut. Tässä työssä kuormittaa eniten riittämättömyyden työ, kun kaikki pitäisi osata ja tietää, Keskitalo avasi eropäätöksen taustoja valtuustolle.

Samalla päätettiin uuden kunnanjohtajan hausta. Kunnanjohtajan hakuajaksi päätettiin 9.6–30.6., ja haastattelijoiksi kunnanhallitus sekä kunnanvaltuuston puheenjohtajat.

Kunnanvaltuuston kokouksessa lyötiin myös kirjoihin ja kansiin Humppilan kunnan vuoden 2019 tilinpäätös. Tilikauden alijäämäksi jäi aavistuksen vajaa 100 000 euroa.

– Talous on aika lähellä tasapainoa, mutta aivan siinä ei vielä olla. Tulojen ja menojen suhde oli huomattavasti parempi kuin vuonna 2018, Keskitalo summasi.

Tilinpäätöksellä ei lähdetty paukuttelemaan henkseleitä, mutta suuria hampaidenkiristyksiä se ei herättänyt. Kukkaronnyörien todettiin olevan tiukalla myös tulevaisuudessa.

Taloudessa katsottiin kokouksessa myös nykyhetkeen ja tulevaan. Koronapandemia on ravistellut kuntien taloustilannetta, eikä Humppila ole poikkeus. Poikkeuksellisen ajan vuoksi kunnan on syytä vahvistaa maksuvalmiuttaan.

Kunnanhallitukselle oli alun perin annettu valtuudet enintään miljoonan euron talousarviolainojen ja enintään kolmen miljoonan euron tilapäislainojen ottamiseen vuonna 2020.

Kunnan maksuvalmiuden turvaamiseksi valtuusto päätti antaa valtuudet kunnanhallitukselle enintään viiden miljoonan euron tilapäislainojen ottamiseen.

Eniten kokouksessa valtuuston jäsenissä herätti keskustelua kuitenkin koulukyytiasia.

Valtuutettu Aira Suikki (kok.) teki viime syksynä viiden muun valtuutetun kanssa aloitteen koulukuljetusten laajentamisesta. Jo aiemmin sivistyslautakunta ja kunnanhallitus päättivät, että koulukyytejä ei laajenneta.

Suikki perusteli kunnanvaltuuston kokouksessa koulukyytien laajentamista taajaman ulkopuolella muun muassa turvallisuudella ja tasa-arvolla. Muun muassa Marko Huhtanen (vas.) kertoi uskovansa, että koulukyydit koko kunnan alueella olisivat myös vetovoimatekijä, joka voisi houkutella myös uusia asukkaita.

– Kun kuntatalous syöksyy, en voi ehdottaa, että kulut kasvaisivat, Keskitalo totesi.

Pekka Niinikoski (sd.) esitti, että asia palautettaisiin takaisin kunnanhallitukseen. Suikki ensin kannatti, mutta veti kannatuksensa pois.

Aloite todettiin loppuun käsitellyksi. Suikki kertoi tekevänsä uuden, tarkemmin valmistellun aloitteen asiasta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic