Lounais-Häme Humppila

Humppilan kunta vaatii valtatie 9:n kehittämistä – "Merkitystä Tampereen ja Turun välillä ei ole riittävästi tunnistettu"

"Valtatie 9 on valtakunnallisesti merkittävä pääväylä."
Humppilan kunnan mielestä valtion pitäisi huomioida valtatie 9:n kehittämistarpeet paremmin. Kuva: Seppo Pessinen
Humppilan kunnan mielestä valtion pitäisi huomioida valtatie 9:n kehittämistarpeet paremmin. Kuva: Seppo Pessinen / FL

Humppilan kunnanhallitus antoi lausunnon valtion väyläverkon vuosien 2022–2029 investointiohjelmasta. Lausunnossaan kunta vaatii valtatie 9:lle parempia kehittämistoimenpiteitä.

Kunta huomioi myönteisenä asiana muun muassa sen, että Helsingin ja Porin välinen valtatie 2 ja sen kehittäminen on huomioitu investointiohjelmassa. Erityisesti valtatie 2:n parantaminen Humppilan kohdalla puoltaa kunnan mielestä paikkaansa 1A-korissa.

– Valtatie 2 on tunnistettu kehittämistarpeena myös liikenneverkon strategisessa tilannekuvassa. Valtatiellä 2 on palvelutaso-, turvallisuus- ja standardipuutteita. Sen sijaan valtatie 9:n merkitystä Tampereen ja Turun välillä ei ole riittävästi tunnistettu, eikä siihen kohdistettuja toimenpiteitä voida pitää riittävinä. Valtatie 9 on valtakunnallisesti merkittävä pääväylä ja sitä myötäilevä rautatie on Suomen kattavin yhtenäinen poikittaisväylä Skandinavian ja Venäjän välillä ulottuen Turusta aina Niiralaan saakka. Se yhdistää viisi vahvaa yliopistokaupunkia (Turku, Tampere, Jyväskylä, Kuopio ja Joensuu) sekä suuren joukon elinvoimaisia pienempiä kaupunkeja ja maalaiskuntia, Humppilan kunta toteaa.

– Painaville maantiekuljetuksille liian heikkokuntoiset tieosuudet ja sillat aiheuttavat ajoaikojen pidentymisen kautta henkilö- ja muita kustannuksia, polttoainekuluja, hiilidioksidipäästöjä ja muita ympäristöhaittoja.

Kunnan mukaan myös alempiasteisen tieverkon merkitys on keskeistä elinkeinoelämälle ja haja-asutusalueen väestölle. Alempiasteista tieverkkoa ei kuitenkaan Humppilan mielestä käsitellä ohjelmassa riittävällä tasolla. FL

Lue myös: Kakkostie pyrkii ykkösluokkaan – Valtatie sai puolestapuhujikseen kansanedustajien verkoston (FL 6.5.2021)

Luitko tämän? Valtatie 9:n päällystystyöt alkoivat Loimaalla – Ely-keskuksen asfaltointikohteita on tänä kesänä myös Somerolla ja Urjalassa (FL 8.6.2021)

Uusimmat

Fingerpori

comic