Lounais-Häme Humppila

Humppilan nuorisovaltuuston kuntavaalikampanja nosti lapsia ja nuoria askarruttavat kysymykset tapetille – Nuvalaisilla on tahtoa vaikuttaa kunnan asioihin

Humppilalaiset kuntavaaliehdokkaat vastaavat lasten ja nuorten lähettämiin kysymyksiin nuorisovaltuuston tekemillä videoilla.
Kauden 2021-2022 jäsenistä Pietu Mattila (vas.), Kristia Sunell, Vili Iivanainen ja Juho Lautaoja kertovat, että tällä kaudella Humppilan nuorisovaltuusto pyritään pitämään yhä aktiivisempana. Kuva: Tapio Tuomela / FL
Kauden 2021-2022 jäsenistä Pietu Mattila (vas.), Kristia Sunell, Vili Iivanainen ja Juho Lautaoja kertovat, että tällä kaudella Humppilan nuorisovaltuusto pyritään pitämään yhä aktiivisempana. Kuva: Tapio Tuomela / FL

Humppilan nuorisovaltuuston, tuttavallisemmin nuvan, uusi 11 jäsenen kokoonpano aloitti tämän vuoden alussa. Nuoret ovat jo ehtineet esimerkiksi valmistella aloitteita kunnanvaltuustolle Pride-liputuksen järjestämisestä ja nuorisotilan aukioloajoista.

Tänä keväänä Humppilan nuorisovaltuusto siirtyi myös Youtubeen, kun nuoret kuvasivat esittelyvideon, ja toteuttivat kuntavaalikampanjan. Nuvalaiset kertovat, että kuntavaalikampanjan tarkoituksena oli tuoda lasten ja nuorten näkökulma kuntavaaleihin, ja saada heidät tutustumaan humppilalaisiin ehdokkaisiin.

Nuorisovaltuusto teki Humppilan peruskoululaisille lomakkeen, johon oppilaat saivat kirjoittaa kysymyksiä kuntavaaliehdokkaille sekä kertoa nuorisovaltuustolle, mitä toivoisivat Humppilalta. Toisen asteen opiskelijoille lähetettiin verkkokysely.

– Kampanjan avulla ehdokkaat tietävät, mitkä asiat nuoria kiinnostavat, nuorisovaltuuston jäsen Pietu Mattila sanoo.

– Nuoret saivat itsekin miettiä, mitä haluaisivat kunnalta, sihteeri ja somevastaava Vili Iivanainen lisää.

Vaikutusta äänestämiseen?

Nuvalaiset tavoittivat jokaisesta puolueesta yhden tai kaksi ehdokasta, jotka vastasivat nuorten lähettämiin kysymyksiin videolla. Ehdokkailta kysyttiin esimerkiksi näkemystä Humppilan tulevaisuudesta, mielipidettä vähemmistöjen asemasta Humppilassa, sekä lempiasiaa Humppilassa.

Vaikka projekti oli pitkä, ollaan nuorisovaltuustossa tyytyväisiä lopputulokseen.

– Luulen, että videot voivat jopa vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen, varapuheenjohtaja Krista Sunell pohtii.

Nuorilla paljon toiveita

Kuntavaalinkampanjan ohessa tehtyyn kyselyyn nuorten toiveista tuli paljon vastauksia. Lapset ja nuoret toivovat Humppilaan muun muassa lisää ajanviettopaikkoja, puistoja, skeittiparkkia ja uimahallia. Nuvalaiset itse pohtivat, että Humppilan vetovoimaa nuorten keskuudessa kasvattaisi palveluiden pystyssä pitäminen, nuorten parempi huomioiminen päätöksenteossa sekä työpaikkojen lisääminen.

Toiveissa parempi yhteistyö valtuuston kanssa

Nuorisovaltuuston toimikausi kestää Humppilassa kaksi vuotta. Puheenjohtaja Juho Lautaoja kertoo hakeneensa nuorisovaltuustoon, koska siten hän pystyy tuomaan nuorten asioita esille.

Nuorisovaltuustojen liiton mukaan yhä useammalla nuorisovaltuustolla on puhe- ja läsnäolo-oikeus myös kunnanvaltuustossa. Humppilan nuvalaiset kertovat, että hekin ovat yrittäneet saada paikkaa valtuustosta. Humppilassa nuva pystyy tällä hetkellä vaikuttamaan kunnan päätöksentekoon lautakunnissa ja tekemällä aloitteita kunnanvaltuustolle.

– Nuorisovaltuuston ja kunnanvaltuuston yhteistyö voisi toimia paremminkin, Lautaoja sanoo. FL

Kuntavaalikampanjan videot ovat katsottavissa Humppilan nuorisovaltuuston Youtube-kanavalla.

Uusimmat

Fingerpori

comic