Lounais-Häme

Humppilan päiväkodille haetaan rahoitusmallia

 

Humppilan kunnanhallitus esitti jo aiemmin valtuustolle päiväkodin rakentamista sadalle lapselle. Maanantain kokouksessaan kunnanhallitus kävi läpi rakennettavan päiväkodin eri rahoitusmalleja.

Hallitus ei saanut vielä päätettyä kolmen rahoitusmallin joukosta parasta kunnanvaltuustolle esitettäväksi. Päätökset kaipaavat tuekseen lukuja, ja kunnan tekninen toimi on asettanut työryhmän, joka pyytää toimijoilta hinta-arvioita. Mukana selvitystyössä on myös vt. kunnanjohtaja Maarit Sihvonen, jonka esitys leasingrahoituksesta toistaiseksi tyrmättiin. Seuraavaksi hallitus käsittelee asiaa elokuun kokouksessaan.

Leasingrahoitusta haettaisiin ehdotuksen mukaan Kuntarahoitukselta. Kiinteistöleasingkohteessa Kuntarahoitus toimisi kohteen rahoittajana ja omistajana. Humppilan kunta kilpailuttaisi ja valitsisi vuokrakohteen rakentamisesta vastaavan urakoitsijan. Päiväkodin valmistuttua kunta vuokraisi kohteen Kuntarahoitukselta leasingsopimuksella.

Määräaikaisen vuokrauksen jälkeen kunnalla olisi mahdollisuus lunastaa rakennus omaksi tai jatkaa leasingsopimusta. Kunnanjohtajan maanantaisessa esitysehdotuksessa oli nostettu esimerkkinä vuokrasuhteen määräajaksi 10 vuotta, mutta myös esimerkiksi 20 vuoden vuokrasuhde olisi mahdollinen.

Sihvosen esityksen mukaan leasingrahoituksella toteutettava päiväkoti yhdistäisi eri vaihtoehtojen hyviä puolia.

Siinä velkamäärä ei kasvaisi niin suureksi kuin kaupungin omistaessa päiväkodin. Päiväkotirakennus jäisi mallissa silti Humppilan alueelle, kuten huhtikuun valtuustoseminaarissa luottamushenkilöt toivoivat.

Malleista nostettiin esille myös päiväkodin vuokraus. Mallissa kunta vuokraisi päiväkodin ulkopuoliselta taholta määräajaksi.

Määräajan jälkeen päiväkoti poistuisi Humppilan käytöstä. Vuokravaihtoehdossa päiväkotirakennus ei jäisi Humppilan alueelle.

Kolmannen mahdollisen vaihtoehdon mukaan kunta rakentaisi tai rakennuttaisi uuden päiväkodin omaan omistukseensa. Omistusvaihtoehto tulisi muita vaihtoehtoja kalliimmaksi, ja se nostaisi kunnan velkamäärää.

Rakennuttamisesta syntyvän suuren laskun vuoksi tulevien vuosien investointitarpeiden toteuttamisen suhteen kunnan kädet olisivat melko sidotut jatkossa.

Uuden päiväkodin rakentaminen tuli ajankohtaiseksi päiväkoti Koivukummun sisäilmaongelmien vuoksi. Koivukumpu siirtyi väliaikaistiloihin viime vuoden kesäkuussa, ja nyt päiväkoti on toiminut syksystä asti parakkipäiväkodissa Humppilan pallokentällä.

Humppilan kunnanhallitus päätti vuosi sitten, että vanhaan päiväkotiin ei tehdä korjauksia.

Kunnanhallitus on jo aiemmin esittänyt, että vanha Koivukummun päiväkodin rakennus purettaisiin ja uusi päiväkoti rakennettaisiin samalle paikalle.

Uuteen päiväkotiin muuttaisi myös kunnan toinen päiväkoti Lintukoto. Lastenhoidon paikkamäärä ei kunnassa muutu, sillä paikkamäärä on tälläkin hetkellä noin sata lasta. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic