Lounais-Häme Humppila

Humppilan seurakuntavaalien alla kuohuu – Kotiseurakunnan toiminta ihmetyttää kirkkoherraa

Humppilan vs. kirkkoherra ihmettelee Kotiseurakunnan ratkaisua käyttää seurakunnan logoa vaalityössään.
Kotiseurakunta-valitsijayhdistys on käyttänyt vaalimainonnassaan ilman seurakunnan lupaa sen logoa ja nimeä. Toiminta on aiheuttanut seurakuntalaisissa ihmetystä ja järkyttänyt vaalilautakuntaa. Kuva: tuntematon
Kotiseurakunta-valitsijayhdistys on käyttänyt vaalimainonnassaan ilman seurakunnan lupaa sen logoa ja nimeä. Toiminta on aiheuttanut seurakuntalaisissa ihmetystä ja järkyttänyt vaalilautakuntaa.

Humppilan seurakunnan ympärillä kuohuu taas. Humppilassa päädyttiin järjestämään tuomiokapitulin määräyksestä uudet seurakuntavaalit, koska kirkkovaltuusto toimi hetken aikaa kiistelyjen ja eroamisten seurauksena vajaamiehityksellä.

Uudet vaalit käydään sunnuntaina, mutta jo ennen varsinaista vaalipäivää on saatu aikaiseksi melkoinen soppa. Sen taustalla on yhden valitsijayhdistyksen, Kotiseurakunnan ratkaisu käyttää seurakunnan logoa ja nimeä omassa vaalityössään.

Humppilan vaalilautakunta totesi 10. tammikuuta pidetyssä kokouksessaan järkyttyneensä ja yllättyneensä asiasta. Lautakunta toi kaikille kolmelle valitsijayhdistykselle tiedoksi, ettei Kotiseurakunta ole pyytänyt seurakunnalta lupaa logon tai nimen käyttöön. Lautakunta pyysi Kotiseurakuntaa poistamaan kotisivuiltaan seurakunnan logon.

Tarkoituksenmukaista toimintaa?

Kaksi päivää myöhemmin kokoontunut kirkkoneuvosto vaati Kotiseurakunta-valitsijayhdistystä tasapuolisuuden vuoksi korjaamaan mainontaansa lehti-ilmoituksen kautta Forssan Lehdessä viime viikon keskiviikkoon mennessä. Kotiseurakunta noudatti kirkkoneuvoston vaatimusta.

Kirkkoneuvoston mukaan Kotiseurakunta-valitsijayhdistys on saanut virheellisten mielikuvien kautta etua mainonnastaan esiintyessään Humppilan seurakunnan nimissä.

– Kotiseurakunnan toiminta on ollut erittäin arveluttavaa, erikoista ja valitettavaa. Ei voi välttyä siltä ajatukselta, että toiminta on ollut täysin tarkoituksenmukaista. Kotiseurakunta on luonut toiminnallaan mielikuvan, ettei muita ehdokkaita ole kuin heidän, sanoo Humppilan vs. kirkkoherra Terhi Latvala.

Humppilan seurakunta on jo tehnyt asian eteen kaiken voitavansa, joten ennen sunnuntain vaaleja ei enää tapahdu muutoksia. Kotiseurakunnan vaalimainoksia on nähtävillä Humppilassa edelleen.

Vaalien uusiminen mahdollista

Latvalan mukaan Kotiseurakunta ei ole poistanut mainoksiaan, koska Humppilan seurakunta ei ole kyennyt osoittamaan, että logo on virallistettu.

– Se on seurakunnan hankkima ja maksama, selvästi käyttöön vakiintunut logo, mutta mitään vaakunaan verrattavaa virallisuutta sille ei ole hankittu, Latvala toteaa.

Latvala ei ole koskaan aiemmin törmännyt vastaavaan toimintaan. Hän on ollut yhteydessä tuomiokapitulin lakimieheen, mutta tämäkään ei löytänyt vastaavaa tapausta eikä siten vertailupohjaa. Latvala ihmettelee myös Kotiseurakunnan syytöksiä siitä, ettei seurakunta ole antanut ohjeita mainostukseen.

– Ikinä ennenkään ei ole annettu ohjeita. Ja kun tietää, mikä porukka siellä on takana, ei ohjeita tarvitsekaan antaa. Siellä on muun muassa entinen Humppilan kunnanjohtaja Esko Tonteri ja kunnallisneuvos Eeva Nurmi, joka on käynyt asiassa lämpöisenä, Latvala ihmettelee ja muistuttaa, että eihän mikään yksittäinen puoluekaan mainosta kuntavaaleissa kunnan logolla.

Latvalan mukaan seurakuntavaalien uusimisesta on olemassa riski, mikäli joku valittaa asiasta. FL

 

Lue myös: Halu kantaa vastuuta voitti riitelyn pelon – Humppilan ylimääräisissä seurakuntavaaleissa 28 ehdokasta

Muokattu: Korjattu 21.1. klo 16:50: termi kirkkovaltuusto kirkkoneuvostoksi. Alkuperäisessä tekstissä todettiin virheellisesti myös, ettei Kotiseurakunta-valitsijayhdistys muuttanut mainontaansa kirkkoneuvoston päätöksen jälkeen. Kotiseurakunta muutti mainontaansa kuitenkin heti 14.1. alkaen. Samassa asiayhteydessä käytettiin virheellisesti kirkkovaltuusto-termiä. Oikea termi on kirkkoneuvosto.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

1.4.2020

Uusimmat