Lounais-Häme Humppila

Humppilan talouskuri tiukkenee entisestään – Ensi vuonna tavoitteena on myydä viisi yritystonttia

Jos kustannukset pysyisivät tämän vuoden tasolla, toimintatuottoja olisi saatava lisättyä ensi vuoden talousarvioon lähes 600 000 eurolla.
Humppilan kunnanhallitus myönsi kaksi investointilupaa. Kuva: Tapio Tuomela
Humppilan kunnan talous on tiukalla myös ensi vuonna.

Humppilan kunnan talouden tasapainottamistyöryhmä on päivittänyt kunnan talouden tasapainottamissuunnitelmaa.

– Suunnitelmaan on lisätty toimenpiteitä, joista olisi saatavissa lisää toimintatuottoja, ja vahvistettu tulopohjaa. Toisena puolena on kulujen vähentäminen ja kustannussäästöt, vt. kunnanjohtaja Susanna Hokkanen taustoittaa.

Myös euromääräisiä tavoitteita on tarkennettu, jotta seurantaa pystyttäisiin tekemään paremmin.

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy päivitetyn talouden tasapainottamissuunnitelman ja noudattaa sen tavoitteita ensi vuoden talousarvion laadinnassa.

Kunnanhallitus on asettanut tavoitteeksi, että vuoden 2021 talousarvio pyritään laatimaan ylijäämäiseksi.

Jos kustannukset pysyisivät tämän vuoden tasolla, tämänhetkisen vero- ja valtionosuusennusteen mukaan toimintatuottoja olisi saatava lisättyä ensi vuoden talousarvioon lähes 600 000 eurolla.

Ennuste voi olla vieläkin synkempi, jos Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän kustannukset nousevat ilmoitetun kahden prosentin verran. Lisäksi ensi vuoden verotuloennuste saattaa olla liian positiivinen.

Päivitetyssä tasapainottamissuunnitelmassa ensi vuodelle on asetettu tavoitteeksi muun muassa viiden yritystontin myyminen (150 000 e).

Kunnan alueella olevia kiinteistöjä aletaan kartoittaa viimeistään ensi vuoden alussa, mikä lisää kiinteistöverotuottoja (n. 20 000 e).

Viemäriliittymien liittymismaksuista on saatavissa tuloja noin 30 000 euroa vuodessa.

Säästöjä pyritään saamaan muun muassa juoksevista kuluista, kuten katuvalojen sammuttamisesta kesäaikaan (10 000 e).

Pitkäaikaistyöttömien aktiivisella ohjauksella sopivan palvelun piiriin tavoitellaan säästöjä 30 000 euroa, ja henkilöstön tehtävänkuvien uudelleenorganisoinnilla 50 000 euroa.

Viemäriverkoston korjauksella on tarkoitus alentaa hulevesipäästöjä 20 000 euroa vuodessa.

Humppilan talous on ollut pitkään alijäämäinen.

Kriisikunnaksi Humppila ei kuitenkaan välttämättä vielä ajaudu. Valtionvarainministeriö suunnittelee koronakriisin seurauksena lykkäystä, joka estäisi väliaikaisesti kuntia joutumasta kriisikuntamenettelyyn. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic