Lounais-Häme Humppila

Humppilan Työväentalon toiminnalle tuhansien eurojen menetykset – Korona rokottaa rajusti seurantaloja

"Meille oli tehty varauksia sukujuhlien ja syntymäpäivien pitoa varten, mutta tilaisuudet on jouduttu perumaan jo kesänkin ajalta."
Humppilan työväentalossa tehtiin viime kesänä remonttia. Hannu Heikkilä maalasi salia, ja Mika Virolainen ahkeroi ravintolan puolella. Kuva: Lassi Puhtimäki
Humppilan työväentalossa tehtiin viime kesänä remonttia. Hannu Heikkilä maalasi salia, ja Mika Virolainen ahkeroi ravintolan puolella. Kuva: Lassi Puhtimäki

Koronarajoitusten myötä seurantalojen käyttö loppui maaliskuussa. Normaaliaikana seurantaloilla ympäri Suomen kokoontuu viikoittain harrastajia, juhlijoita, talkoolaisia ja muita paikallisyhteisöjen toimijoita. Tapahtumista saatavilla tuloilla mahdollistetaan myös seurantalokiinteistöjen kiinteiden kulujen kattaminen. Suomen Nuorisoseurojen jäsenilleen tekemän selvityksen mukaan koronapandemiasta johtuvien viranomaismääräysten vaikutus paikallisyhteisöjen toiminnalle on ollut musertava.

Koronakriisi on aiheuttanut myös Humppilan Työväentaloa ylläpitävälle Humppilan Työväenyhdistykselle tuhansien eurojen menetykset.

– Koronarajoitukset ovat vaikuttaneet Työväentalon toimintaan pahasti. Meille oli tehty varauksia sukujuhlien ja syntymäpäivien pitoa varten, mutta tilaisuudet on jouduttu perumaan jo kesänkin ajalta, Humppilan Työväenyhdistyksen entinen puheenjohtaja Anja Syrjälä sanoo.

Kansalaisopiston piirit tauolla

Menetyksiä on tullut myös siksi, että Työväentalossa tuntivuokralla toimineet kansalaisopiston piirit ovat koronan takia tauolla. Työväentalossa on myös perinteisesti järjestetty tuntivuokralla muun muassa tanssikursseja ja Eläkkeensaajien sekä eri liikuntapiirien toimintaa, mutta näitäkään ei ole nyt voitu pitää.

– Työväentalon lämpö-, sähkö- ja pihanhoitokulut sekä vakuutukset pitää silti edelleen maksaa. Jos on oikein kova talvi, kulut olisivat olleet paljon suuremmat, mutta tänä talvena lämmityskulut jäivät onneksi pienemmiksi. Pärjäämme tällä hetkellä, mutta toivomme, että korona hellittää syksyksi niin, että Työväentalossa voidaan taas järjestää tilaisuuksia ja muuta toimintaa, Syrjälä sanoo.

Seurantaloja omistavien yhdistysten keskusjärjestöt vetoavat päättäjiin yhdistysten tukemiseksi.

– On ensiarvoisen tärkeää, että koronapandemiasta johtuvat taloudelliset tappiot eivät jää paikallisyhteisöjen kannettavaksi yksin. Vetoammekin päättäjiin niin paikallistasolla kuin eduskunnassakin, että paikallisia yhdistyksiä tuettaisiin taloudellisten tappioiden kompensoimiseksi, Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo sanoo. FL

Lue lisää: Humppilan työväentalo saa uuden ilmeen – Sali ja ravintola maalataan (FL 19.8.2019)

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic