Lounais-Häme

Humppilan urheilukentällä tiukat kaarteet

Urheilukentän uusiminen on ollut Humppilassa iäisyysaiheita, mutta hanketta ovat viime vaiheessa leimanneet tiukat käänteet. Urheilukenttää suunnitellaan nyt vanhan kentän paikalle, vaikka uusi kenttä ehdittiin 2012 kaavoittaa Kirkonkulman koulun ja kuntoradan viereen harjulle.

Humppilan vt. kunnanjohtaja Maarit Sihvonen toteaa, että alakoulun vieressä kenttä olisi sijoittunut jääkiekkokaukalon päälle ja vedenottamon viereen.

– Siinä olisi koko ajan pohjaveden pilaantumisen riski.

Jos tai kun vanhan urheilukentän koko maapohja kaivetaan ylös ja vaihdetaan sekä salaojitetaan, vanha ongelma vettyvistä juoksuradoista pitäisi väistyä.

Humppilan entinen urheilulaitostenhoitaja (1980–2012) ja Humppilan Veikkojen hallituksen jäsen Markku Niininen tietää, ettei kentän vanha salaojitus ole toiminut, kun kenttä on aikanaan tehty kevyesti suoalueen päälle.

– Jos sattuu sateinen kesä, juoksuradat ovat veden vallassa.

Suunnitteluyritys Ramboll Finland tutkii Etelä-Suomen aluehallintoviraston kanssa mm. voimalaitostuhkan uusiokäyttöä rakentamiseen ja setvii nyt Humppilan kenttäuudistuksen mahdollisuuksia kokeilukohteeksi. Kehittämishankkeessa on mukana myös opetus- ja kulttuuriministeriö.

Voimalaitoksesta tuleva tuhka voisi alustavan arvion mukaan soveltua parantamaan Humppilan kentän maapohjaa. Maapohjatutkimukset paikalla on tehty, ja viimeisiä laboratoriotuloksia odotellaan. Tuhkankäytöstä päättää kunta.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Sixten Wackström arvioi kevyen uusiomateriaalin hyväksi materiaaliksi huonoon maapohjaan hiekan ja soran sijasta.

– On muitakin hyviä puolia. Koska se eristää roudan syntyä, se voisi olla hyvä ratkaisu sikäli, että kenttä olisi näin aikaisin keväällä kunnossa.

Uuden urheilukentän kustannusarvio on nyt 690000 euroa.

– Jos mitään yllättävää ei tule, sen pitäisi riittää, Maarit Sihvonen sanoo. Kustannusarvioon ei kuitenkaan ole laskettu kentän mahdollista aitausta, katsomon uudistamista tai valaistusta.

Täysimittaiselle urheilukentälle on luvassa kuusi 400 metrin juoksurataa, keskelle jalkapallokenttä ja päähän suorituspaikat keihäänheittoon, pituuteen, seiväshyppyyn, moukariin, kiekkoon ja kuulantyöntöön. Urheilukentälle on tulossa joustava kestopinnoite ja keskelle nurmi.

30 prosenttiin yltävä valtionavustus vaatii urheilukentän rakentamisen aloittamista tämän vuoden puolella. Kunnan on tänä vuonna tehtävä urheilukentän rakentamisesta tarjouspyyntö ja kilpailutettava hanke. Sihvonen arvioi, että kentällä näkyy kunnon rakennustyötä vasta ensi vuonna.

Urheilumiehenä Markku Niininen kehuu fiksuja kenttäpiirustuksia ja visioi urheilukentästä Jokiläänin ykköskenttää. Kunnan tarkastuslautakunnan jäsenenä hän tosin summaa, ettei rakentamisen ajankohta ole kunnan talouden kannalta paras. Talkootöiden lisäksi hankkeen jakaminen useammalle vuodelle voisi olla yksi vaihtoehto.

Niininen uskoo, että uusi kenttä houkuttelisi uusia lajinharrastajia. Koulut olisivat kentän merkittävimpiä käyttäjiä. FL

 

Vettyvä kenttä
Humppilan yleisurheilukenttä valmistui pääosin työllisyystöinä 1934. Kentän juoksuradan pituus oli 320 metriä.Ensimmäinen kenttäremontti oli 1950-luvulla. Radan pituudeksi tuli nykyiset 350 metriä. Avajaiset olivat 1957.Viimeinen remontti oli 1974, jolloin kenttä salaojitettiin.Kentälle ajettiin 1960-luvulla juoksuradan pohjaksi traktorikuormittain kivituhkaa Rautavuoren murskaustyömaalta.Vettyvän kentän peruskorjausta on selvitelty tiiviisti jo 1990-luvulta lähtien.2000-luvulla uutta kenttää suunniteltiin Kirkonkulman koulun harjulle.Nyt ajatus on kääntynyt uuden kentän rakentamiseen vanhan paikalle.

Uusimmat

Fingerpori

comic