Lounais-Häme Humppila

Humppilan uusi hoivakoti odottaa yhä Valviran lupaa – "Odottaminen alkaa olla raskasta"

Mäntyrinteen palvelukeskuksessa on odotettu muuttoa Attendon uuteen Ukko-Pekka-hoivakotiin jo kuukauden päivät. Valvirasta luvataan, että lupa tulee "lähipäivien aikana".
Mäntyrinteen asukas Toini Ahlgren kokee muuton odottamisen rasittavana. Tavarat ovat olleet pakattuina muuttolaatikoihin jo kuukauden ajan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Viime perjantaina Mäntyrinteen palvelukeskuksen pihalta vietiin roskakorit, pari päivää sitten eteisestä kuramatot. Muuttolaatikot pyörivät jaloissa, ja asukkaat kyselevät taukoamatta, koska päästään muuttamaan.

Mäntyrinteen henkilökunta joutuu jatkuvasti tekemään töitä, jotka heidän tavalliseen arkeensa eivät kuulu. Esimerkiksi jätehuollon takaisin saaminen oli oma vaivansa. Sekin aiheuttaa lisätyötä, että hoitovälineitä tilataan vain viikoksi kerrallaan, koska lähtö saattaa tulla milloin tahansa.

Mäntyrinteen palvelukeskuksessa on eletty jo kuukauden päivät poikkeusoloissa. Jos kaikki olisi mennyt alkuperäisen suunnitelman mukaan, asukkaat ja henkilökunta olisivat siirtyneet Attendon rakentamaan Ukko-Pekka -hoivakotiin 6. kesäkuuta.

Valvira ei ole kuitenkaan vielä myöntänyt lupaa toiminnan aloittamiselle uudessa yksikössä. Valviran ylitarkastajan Jari Antikaisen mukaan sosiaalihuollon luvat ovat tällä hetkellä muissakin yksiköissä viivästyneet lupien suuren määrän vuoksi.

– Näyttää siltä, että Attendon Humppilan-yksikössä ei ole havaittu ongelmia, mutta käsittely ja luvan myöntäminen kestävät, Antikainen sanoo.

Hänen mukaansa lupien myöntämisessä kiinnitetään huomiota kaikkiin yksityiskohtiin, joista yksi on henkilökunnan mitoitus. Selvitystyö vie aikaa.

Valviran tavoitekäsittelyaika on kolme kuukautta. Humppilan Attendon yksikön tilannetta on käsitelty viidettä kuukautta.

– Sanoisin, että lupa tulee ihan lähipäivinä, Antikainen lupaa.

Mäntyrinteen palvelukeskuksen asumispalveluesimies Liisa Rämö kehuu uuden hoivakodin kompakteja tiloja. Kuva: Lassi Puhtimäki
Mäntyrinteen palvelukeskuksen asumispalveluesimies Liisa Rämö kehuu uuden hoivakodin kompakteja tiloja. Kuva: Lassi Puhtimäki

Hyky ja Mäntyrinteen asukkaat eivät ole Valviran toiminnan nopeudesta yhtä varmoja kuin ylitarkastaja.

Hykyn vanhuspalveluiden palvelualuejohtaja Annukka Kuismin sanoo, että hykyssä on varauduttu siihenkin vaihtoehtoon, että muutto tapahtuu vasta elokuun puolella. Mäntyrinteen asukas Toini Ahlgren tuumaa, että ”kunhan nyt vuoden sisällä pääsisi uusiin tiloihin”.

– Kyllä tämä tilanne alkaa olla rasittava, kun täytyy vaatteet kaivaa aina muuttolaatikosta, Ahlgren sanoo.

Mäntyrinteen palvelukeskuksen asumispalveluesimiehen Liisa Rämön mukaan valmiustilassa toimiminen tuottaa ylimääräisiä kustannuksia ja stressiä. Tilanne on myös laittanut henkilökunnan koville.

– Kun me viimein pääsemme muuttamaan, on kyllä grillijuhlien paikka. Niin rasittava tämä kuukausi on ollut, Rämö sanoo.

Hänen mukaansa Mäntyrinteessä odotetaan muuttoa innokkaasti, koska Attendon tilat ovat kotoisammat ja kompaktimmat kuin Mäntyrinteen tilat. Rämön mukaan tilaratkaisut ovat uudessa yksikössä niin paljon paremmat, että jokaiseen työvuoroon riittää yksi hoitaja vähemmän kuin Mäntyrinteessä.

– Ukko-Pekassa on varauduttu siihen, että henkilökuntaa riittää tällä hetkellä reilun 30 ikäihmisen hoitamiseen, sanoo yksikön palvelupäällikkö Katri Vuorensyrjä.

Hoivakotiin siirtyy Mäntyrinteestä 35 asukasta, joista neljä pystyy toimimaan itsenäisesti, eikä siksi tarvitse arjessaan hoitajien apua. FL

Luitko tämän: Mäntyrinteen asiakkaiden palveluissa vielä selvitettävää – Henkilökunnan yt-neuvottelut käydään kahdella eri menettelyllä

Attendon Ukko-Pekka-hoivakoti Humppilassa

Tarjoaa tehostettua palveluasumista ikäihmisille.

Valmistui kesäkuun alussa Humppilan keskustaan Kisakujalle.

Korvaa nykyisen Mäntyrinteen hoivakodin.

44 asukaspaikkaa.

Aluksi paikoista täytetään 35, eli kaikki Mäntyrinteen nykyiset asukkaat siirtyvät Ukko-Pekkaan.

Myös henkilökunta siirtyy uusiin tiloihin.

Yksikön keittiö on jo otettu käyttöön, ja sieltä toimitetaan ruokaa jo nyt Mäntyrinteen asukkaille.

Muuton ongelmat

Mäntyrinteen asukkaiden piti muuttaa Ukko-Pekkaan kesäkuun alkupuolella.

Valvira teki tarkastuksen yksikköön toukokuussa, muttei ole ehtinyt käsitellä päätöstä.

Valviran päätökset ovat viivästyneet lupien suuren määrän vuoksi.

Ylitarkastajan mukaan Ukko-Pekassa ei ilmeisesti ole ongelmia, vaan lupa myönnetään lähipäivinä.

Uusimmat

Näkoislehti

14.8.2020

Fingerpori

comic