Lounais-Häme Humppila

Humppilan valtuusto hyväksyi ylijäämäisen tilinpäätöksen – Väkiluvun väheneminen negatiivista

Kunnanjohtaja Jari Keskitalon mukaan positiivista oli, että kunta teki ylijäämäisen tilinpäätöksen jo toisena vuonna peräkkäin.
Kunnanjohtaja Jari Keskitalo esitteli kunnanvaltuustolle Humppilan kunnan viime vuoden tilinpäätöstä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kunnanjohtaja Jari Keskitalo esitteli kunnanvaltuustolle Humppilan kunnan viime vuoden tilinpäätöstä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Humppilan kunnanvaltuusto hyväksyi kunnan viime vuoden tilinpäätöksen ja myönsi kunnan hallintoa ja taloutta hoitaneille toimielinten jäsenille ja johtaville viranhaltijoille vastuuvapauden.

Tilikauden tulos muodostui ylijäämäiseksi 114 664 euroa, joka kirjataan yli-/alijäämätilille. Ylijäämäisen tuloksen suurin selittäjä on kunnan saama ja viime vuodelle kirjattu yli 660 000 euron testamenttilahjoitus. Talousarviovaiheessa tilikauden alijäämäksi ennakoitiin poistojen jälkeen noin 723 000 euroa.

Kunnanjohtaja Jari Keskitalon mukaan positiivista oli, että kunta teki ylijäämäisen tilinpäätöksen jo toisena vuonna peräkkäin. Katettavaa alijäämää on kuitenkin edelleen jäljellä kaikkiaan noin 278 500 euroa, ja Keskitalon mukaan se tulee todennäköisesti lisääntymään, koska tänä vuonna plussan puolelle jäävän tilinpäätöksen tekeminen näyttää olevan utopiaa.

Keskitalon mukaan alijäämän kattamiseen on aikaa arviolta pari vuotta, ja siihen on tehty selkeä suunnitelma.

Negatiivisiin asioihin kuului väkiluvun väheneminen edelleen.

– Panostukset palveluihin eivät ole näkyneet vaan väkimäärä väheni 48:lla ja oli 2241. Verotuloja kertyi 437 917 euroa budjetoitua vähemmän, mihin ei juurikaan auttanut se, että valtionosuudet lisääntyivät budjetoidusta 31 917 eurolla, Keskitalo sanoi.

Valtuusto merkitsi tiedokseen tarkastuskertomuksen ja hyväksyi tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen viime vuodelta. Tässä yhteydessä valtuusto keskusteli liikuntapaikkojen vuokrista, joiden poistamisen puolesta Markku Niininen (sd.) käytti puheenvuoron.

Valtuusto äänesti vilkkaan keskustelun jälkeen urheilu- ja pesäpallokentän huoltorakennuksen rakentamista koskevasta valtuustoaloitteesta, jonka käsittely oli esityksen mukaan tarkoitus merkitä tiedoksi.

Esityksessä todettiin, että tekninen lautakunta on käsitellyt valtuustoaloitteen ja todennut, että asiaa ei otettu teknisen lautakunnan valmisteluun perusteluna talouden tasapainottamistoimenpiteet. Aloitteen oli tehnyt kokoomuksen valtuustoryhmä.

Valtuusto päätti äänin 11–7, kolme tyhjää, että valtuustoaloite palautetaan takaisin kunnanhallituksen käsittelyyn ja hanketta lähdetään sitä kautta toteuttamaan. Aloitteen palauttamista esitti Vesa-Pekka Hirvioja (kok.) Juha Rantasen (sd.), Hanne Seestien (kok.) ja Minna Aution (vihr.) kannattama.

Hirviojan mukaan tekniseen lautakuntaan oli tehty hankkeesta loistava esitys, ja hän totesi myös, ettei nykyinen huoltorakennus ole ajanmukainen.

Valtuusto vahvisti teollisuus- ja yritystonttien hinnat 1.7.2019 alkaen. Tontti valtatien varressa maksaa 1,5 euroa neliöltä ja tontti muualla 1 euron neliöltä. Lohkomiskustannuksista vastaa ostaja. Asuntotontteja myydään puoleen hintaan ajalla 1.7.2019–31.12.2020. Valtuusto hyväksyi myös, että kunnanhallituksella on markkinatilanteen niin vaatiessa mahdollisuus poiketa kunnanvaltuuston vahvistamista teollisuus- ja yritystonttien ja asuntotonttien myyntihinnoista.

Valtuusto hyväksyi uuteen varhaiskasvatuslakiin perustuvat varhaiskasvatushenkilöstön nimikemuutokset 1.2.2019 alkaen. Vastaavan lastentarhanopettajan uusi nimike on vastaava varhaiskasvatuksen opettaja, lastentarhanopettaja on varhaiskasvatuksen opettaja ja lastenhoitaja on varhaiskasvatuksen lastenhoitaja. FL

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic