Lounais-Häme

Humppilan verot alkavat olla tapissa

Humppilan kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että se vahvistaa ensi vuoden yleiseksi tuloveroprosentiksi edelleen 22,0 prosenttia. Kunnanhallitus esittää sen sijaan kaikkien kiinteistöveroprosenttien nostamista ensi vuodelle.

Yleinen kiinteistöveroprosentti on nousemassa 1,2:sta 1,30:een, vakituisten asuinrakennusten veroprosentti 0,5:stä 0,55:een ja muiden asuinrakennusten veroprosentti 1,2:sta 1,30:een sekä rakentamattoman tontin veroprosentti 1,2:sta 3,00 prosenttiin. Lisäksi voimalaitosten veroprosentiksi esitetään 3,10.

Kiinteistöverojen nosto tuottaa kunnalle osapuilleen 30 000 euroa.

 

Humppila pyrkii tulojen kasvattamiseen ja veropohjan vahvistamiseen, sillä menojen kasvua ei voi kompensoida jo korkeaa kunnallisveroprosenttia kasvattamalla.

Kunnan tuloveroprosentti oli 21 prosenttia 2012–2014, 21,5 prosenttia 2015–2016 ja 22 prosenttia 2016. Jo kuluvan vuoden talousarvio on alijäämäinen.

Humppilan kunta saanee ensi vuonna verotuloja 100 000 euroa enemmän kuin kuluvan vuoden budjetissa, mutta valtionosuudet laskevat ennakkotietojen mukaan 350 000 euroa. Lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon maksut nousevat hyvinkin 200 000 eurolla. Muilta osin kunta pyrkii pitämään kulut edellisvuoden tasolla.

 

Käyttötalouden alijäämäksi on muodostumassa alustavien laskelmien mukaan puoli miljoonaa euroa eikä kunta pysty kattamaan 350 000 euron poistoja.

-Käyn vielä eri osa-alueiden budjetteja viranhaltijoiden läpi ja katsomme, olisiko siellä jotain säästöjä löydettävissä. Ei siellä tietenkään isoja eriä ole löydettävissä, koska Humppila on säästänyt joka vuosi, toteaa kunnanjohtaja Jari Keskitalo.

-Toivottavasti terveydenhuollon maksut eivät nouse niin paljon kuin on arvioitu.

Alijäämää pienentää merkittävästi Humppilan kunnalle todennäköisesti tulossa oleva testamentti.

Keskitalo arvioi, että kunta saa talouteensa enemmän liikkumavaraa, kun sosiaali- ja terveydenhuollon maksut siirtyvät maakunnan kontolle. Tavoitteena on myös eri toimenpitein kasvattaa kunnan elinvoimaa ja sitä kautta tuloja.

Kunnan investointiohjelmassa varaudutaan Humppilan paloaseman peruskorjaukseen ensi vuonna. Vuotanut katto, pinnat ja tilat vaativat kunnostusta ja päivitystä tälle vuosituhannelle. Putkiremontin kanssa alustava kustannusarvio on noin 175 000 euroa.

Kunnanhallitus esittää pelastuslautakunnalle paloaseman peruskorjausta ja remontin kustannusten kattamista pääomavuokran korottamiselle.

 

Talousarvion investoinnit rahoitetaan pääosin lainoituksella. Mäntyrinteen kiinteistön mahdollisesti toteutuva myynti vähentää lisälainan tarvetta.

Kunnanhallitus siirsi vuoden 2018 lainanottovaltuuksien käsittelyn talousarvion käsittelyn yhteyteen. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti