Lounais-Häme

Humppilassa luodaan uskoa tulevaan

Humppilallahan menee hyvin. Vielä vuosi sitten silloinen kunnanjohtaja arveli, että Humppilan tilanne alkaa olla hälyttävä.

-Ei Humppila ole lähelläkään kriisikuntaa, vs. kunnanjohtaja Esko Tonteri hymähtää ensi vuoden talousarviopumaska kädessään.

Sen hän myöntää, ettei eteenpäin päästä mitään tekemättä. Töitä on tehtävä.

Vs. hallintojohtaja Terhi Källi lisää, että investointeja pitää tehdä, jotta kunta olisi hyvä paikka asua ja ulkopaikkakuntalaisetkin sen huomaisivat.

-Humppilan imagon muuttamiseksi tehdään työtä. Jos emme itse usko kuntaan, niin kuka uskoo, Tonteri kysyy.

Källin mukaan kyse on yhteen hiileen puhaltamisesta. Kunnan työntekijöiden täytyy vetää yhtä köyttä, jotta paikalliset yrittäjätkin uskovat, että kaikki on ok.

-Yrittäjät eivät uskalla satsata yritykseensä, jos kunnalla menee huonosti. Humppilalla ei mene huonosti, Tonteri painottaa.

Hänen mukaansa yritysmaailman piristyminen näkyy myös Humppilassa. Joissain yrityksissä on jo palkattu lisää työntekijöitä.

Källin mukaan hyvä johtaminen on kunnassa tärkeää.

-Tulevasta kunnanjohtajasta riippuu, miten yhteishengen saa pysymään hyvänä, Källi huomauttaa.

Uusi kunnanjohtaja valitaan parin viikon sisällä. Källi myöntää, että tulevalla kunnanjohtajalla tulee olemaan haastava paikka.

-Samalla, kun pitäisi kehittää kuntaa, resurssit vähenevät, Källi lisää.

Tonteri toteaa, että kunnanjohtajan pitää vain tehdä enemmän töitä, jotta saa enemmän aikaan.

-Se vaatii priorisointia, Källi sanoo.

Kunnassa on noin sata työntekijää, joista suurin osa on vakituisia. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymällä (hyky) on Humppilassa nelisenkymmentä työntekijää.

Hykyn tai paremminkin erikoissairaanhoidon menot ovatkin yksi kunnan murheenkryyneistä.

Ensi vuonna sosiaali- ja terveydenhuollon menot kasvavat yli 600000 euroa. Sen jälkeen, kun hyky perustettiin, Humppilan sote-menot ovat kasvaneet yli 20 prosenttia.

-Menoja täytyy pienentää. Olemme jo aloittaneet yhteistyön hykyn kanssa, jotta menot alenisivat.

Tonteri toteaa, että vuoden 2019 jälkeen kunnat eivät enää voi syyttää sote-menoja, jos kunnan talous menee miinukselle.

Ja ne kuuluisat valtionosuudet. Nehän vähenevät kunnassa kuin kunnassa.

-Veroprosentin nosto tehtiin, jotta erotus saadaan kurottua umpeen, Källi sanoo.

Humppila ei aio supistaa toimintaansa; palvelut pysyvät ennallaan. Palkanmaksu tosin ulkoistettiin Jokioisten kunnan tehtäväksi ja avustuksia haetaan erilaisiin hankkeisiin.

-Henkilökunnan määrä pysyy kuitenkin ennallaan.

Källin mukaan kunnassa on paljon hyviä suunnitelmia. Tonteri jatkaa, että kunnalla on 80 hehtaaria tonttimaata kaavoittamatta.

-Ostajat tulevat kaavoituksen avulla. Kuntaa kehitetään tekemällä ratkaisuja.

Iso asia on myös valtatie 9:n ja 2:n korjaussuunnitelmien eteneminen.

Investointeja on odotettavissa ensi vuodellekin.

-Koska poistoja ei pystytä kattamaan, investoinnit pitää tehdä lainarahalla, Tonteri summaa. FL

Verotulot nousevat, lainamäärä kasvaa
Humppilan asukasluku viime vuoden lopulla 2440.Työttömyysaste 13 prosenttia.Tuloveroprosentti 22.Verotulot 7,58 miljoonaa euroa.Valtionosuudet 5,96 miljoonaa euroa.Toimintamenot 16,2 miljoonaa euroa.Toimintatuotot 2,43 miljoonaa euroa.Vuosikate 4840 euroa.Lainaa 2,09 miljoonaa euroa.Lainaa asukasta kohden 1477 euroa.Alijäämä 346770 euroa.Suurimmat investoinnit uusi päiväkoti miljoona euroa, urheilukenttä 70000 euroa, josta kunnan osuus avustuksen jälkeen 550000 euroa, Mäntyrinteen palvelukeskuksen kiinteistön korjaukset 200000 euroa, viemäriverkoston korjaukset 100000.

Uusimmat

Fingerpori

comic