Lounais-Häme

Hunajasato jäänee keskivertoa heikommaksi – Heinäkuun viileä sää pysäytti sadontulon lähes täysin

Hunajan linkoukset ovat parhaillaan käynnissä ympäri maata. Kaikkea hunajaa ei ole vielä kerätty, sillä satoa saadaan paikoin vielä esimerkiksi tattarista ja kanervasta.
Mehiläistarhuri Markku Nieminen tarkistamassa mehiläispesiään Lepaalla. Kuva: Pekka Rautiainen, arkisto

Suomen Mehiläishoitajain Liitto arvioi, että hunajasato jää tänä vuonna vähän keskimääräistä pienemmäksi.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että sato jää alle pitkäaikaisen keskiarvon, joka on noin 40 kiloa mehiläispesää kohti. Erityisesti heinäkuun viileä ja sateinen jakso verotti hunajasatoa.

Kesän 2019 hyvän sadon ansiosta kotimaista hunajaa kuitenkin todennäköisesti riittää seuraavaan satokauteen asti.

Kesän säät haastavat mehiläisille

Mehiläistarhaajien kannalta kesän säät olivat varsin haasteelliset. Kylmä kevät viivästytti mehiläisyhteiskuntien kehitystä, joten kaikki pesät eivät olleet vielä vahvoja satokauden alkaessa.

– Lämmin kesäkuu oli monien mesikasvien kukinnan kannalta suotuisa, ja mehiläiset keräsivät satoa esimerkiksi voikukasta, syysrypsistä ja -rapsista, hedelmäpuista, vadelmasta ja metsämarjoista. Samalla omenat ja metsämarjat pölyttyivätkin hyvin, Suomen Mehiläishoitajain Liiton toiminnanjohtaja Mirkka Aarrekorpi kertoo tiedotteessa.

Heinäkuun viileässä ja sateisessa säässä sadontulo kuitenkin pysähtyi lähes täysin, ja mehiläiset joutuivat syömään keräämiään hunajavarastoja.

– Sateisella säällä mehiläiset eivät lennä. Kosteuden vuoksi mesi lisäksi laimenee ja mehiläisten on vaikeaa hyödyntää sitä. Hunajan pääsatokasveista horsma kukki pääasiassa juuri heinäkuun sateiden aikaan, joten siitä sato jäi monin paikoin saamatta, Aarrekorpi kuvailee.

Talvitappiot melko suuret

Huolimatta leudosta talvesta mehiläisyhteiskuntien talvikuolleisuus oli viime talvena melko suurta. Erityisesti heikentyneitä pesiä havaittiin paljon. Syitä talvitappioihin on monia, ja parhaillaan on käynnissä tutkimus, jossa pyritään selvittämään tarkemmin talvehtimiseen liittyviä ongelmia. FL

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic