Lounais-Häme

Huoltajalla merkittävä vastuu

Urheilusuorituksessa toteuttaja saa aina suurimman kunnian ja ihan ansaitustikin, mutta monesti myös taustajoukoilla on suuri merkitys tuloksenteossa, ja heidän roolinsa jää turhan vähälle huomiolle. Suomi kahmi varustepenkkipunnerruksen MM-kilpailuista Liettuasta 16 mitalia ja tässä jutussa mennään nostolavan taakse antamaan näkyvyyttä joukkueen huoltajana toimineelle forssalaiselle Janne Hakalalle.

Hakala on itsekin edelleen aktiivinostaja Tammelan Ryskeen riveissä. Huoltajatehtävät alkoivat vuonna 2005 seurakaveri Mikko Tiensuun mukana. Jo seuraavana vuonna Hakala kutsuttiin Suomen Voimanostoliiton maajoukkuehuoltajaksi arvokisoihin. Siitä lähtien Hakala on ollut mukana lähes joka vuosi, vuonna 2007 myös joukkueenjohtajana.

Tänä vuonna hän toimi virallisesti huoltajana, omien sanojensa mukaan yleismiehenä 31-henkisen joukkueen osallistuessa viime viikolla Liettuan MM-kisoihin. Hakala vastasi siitä, että nostajilla on mahdollisimman hyvät olosuhteet keskittyä päätehtävään eli penkkaamiseen.

-Huoltajan tehtäviin kuuluu suoda nostajalle mahdollisimman hyvä mahdollisuus keskittyä omaan nostamiseen. Pidän huolta muun muassa aikatauluista, paperitöistä ja varustetarkastuksista, Hakala listaa työtehtäviään.

 

Huoltajan tärkein ominaisuus on pysyä rauhallisena ja itsevarmana. Jos huoltaja on sekaisin tai alkaa panikoida, se tarttuu kilpailijaan. Jos ennen suoritusta on syytä pysyä rauhallisena, juuri suorituksen alla ja sen aikana huoltaja tsemppaa nostajaa parhaaseen suoritukseen, tarvittaessa hyvinkin aggressiivisesti.

Hakala arvelee, että hänen vahvuutensa huoltajana löytyvät juuri yllä mainituista ominaisuuksista, koska kutsu tehtäviin on vuodesta toiseen käynyt.

-Olen tykännyt huoltajan tehtävistä ja on hienoa, että minut on niissä huomioitu, hän tiivistää.

Vuosien saatossa taso penkkipunnerruksessa on Hakalan mukaan noussut kauttaaltaan hurjasti. Silti suomalaisten menestys oli mainiota Liettuan kisoissa, joissa oli mukana yli 450 nostajaa ympäri maailman.

 

Ehkä makein suomalaisvoitto tuli sarjassa +120 kiloa Ove Lehdon toimesta. Veteraaninostaja ei häkeltynyt, kun ennakkosuosikkina kisaan lähtenyt jenkkinostaja löi tankoon avausyrityksellä kiloja 385:n edestä ja onnistui veteraanien ME-tuloksessa. Lehto joutui voittaakseen lisäämään kolmannella yrityksellä tankoon suunnitellusta 10 kiloa lisää eli samat 385. Nosto onnistui, ja kevyempänä nostajana Lehto vei MM-kullan jenkin nenän edestä.

ME-tulos kirjattiin ensin nostaneen amerikkalaisen nimiin, mutta Lehdolle merkittiin Euroopan ennätys. Samalla Lehto valittiin koko kilpailujen parhaaksi nostajaksi. Sen tittelin saa elopainoon ja tulokseen suhteutettuna parhaan tuloksen tehnyt kilpailija. Lehdon kohdalla puntari näytti 155,3 kiloa.

Lehdon kannoilla Kenneth Sandvik nosti 352,5 kiloa ja nappasi MM-pronssia.

Naisten 52-kilon sarjassa suomalaiset nappasivat myös kullan ja pronssin. Hanna Rantala otti kultaa tuloksella 132,5 kiloa ja Micaela Sandvik pronssia tuloksella 125 kiloa.

-Ei ollut mikään ideaalitilanne, kun molemmissa sarjoissa meillä oli ennakkoon kaksi vahvaa, kärkikolmikkoon laskettavaa nostajaa. Annoimme joukkueenjohtaja Tomi Paavilaisen kanssa nostajien päättää, kuka tekee mitäkin. Siinä ei ole helppo toimia tasapuolisesti, mutta on yritettävä ajatella joukkueen etua ja molempia niin hyvin kuin mahdollista, Hakala kertoo.

 

Seuraavaksi Hakalan mieli halajaa huoltajaksi lokakuussa Espanjassa järjestettäviin EM-kilpailuihin, joihin hän toivoo edustusta myös Tammelan Ryskeestä.

Oma nostourakin jatkuu vielä, mutta tulevia kilpailuja ei ole lyöty lukkoon. Hakala kehuu erityisesti maastavedon sujuneen viime aikoina hyvin. FL

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic