Lounais-Häme

Kuu pimeni aamulla - Oranssi kuu laski taivaanrantaan

Katse taivaalle kello 6.30:n jälkeen. Seuraava mahdollisuus on vasta vuonna 2025. Lounais-Hämeessä pilvet voivat kätkeä pimennyksen.
Maanantain kuunpimennyksen kulku klo 4.36–9.48. Kuvaan merkityt täys- ja puolivarjon alue eivät näy taivaalla. Kuva: Ursa/Veikko Mäkelä

Kuu pimentyy täydellisesti maanantaina aamulla. Jos sää ja pilvet sallivat, pimennystä voi seurata kaikkialla Suomessa.

Sunnuntaina iltapäivällä ennusteissa luvattiin Lounais-Hämeeseen aamun tunneiksi puolipilvistä.

Tilanne kannattaa tarkistaa aamulla omin silmin.

– Seuraavaa Suomessa näkyvää täydellistä kuunpimennystä pitääkin odottaa aina vuoteen 2025 asti, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa muistuttaa.

Pimennyksen dramaattisin ja näyttävin osuus eli täydellinen vaihe kestää 62 minuuttia. Kokonaisuudessaan pimennys kestää yli viisi tuntia. Eteläisessä ja itäisessä Suomessakin vain pimennyksen viimeiset vaiheet jäävät horisontin taakse.

Täydellinen pimennys alkaa kello 6.41, kun Kuu on kulkenut kokonaan Maan täysvarjoon. Täydellinen pimennys päättyy kello 7.43, kun Kuu lipuu jälleen Maan puolivarjoon ja lopulta sieltä pois.

Vaikka kyseessä on täydellinen kuunpimennys, Kuu ei silti pimene täysin ja katoa näkyvistä. Tämä johtuu Maan ilmakehästä, joka taivuttaa takaansa tulevaa auringonvaloa verenpunertavana Kuun pinnalle.

– Ilmakehän läpi kulkeneesta valosta on jäljellä enää punertavat värisävyt, ja ne värjäävät Kuun pinnan ruskeanpunertavaksi. Mikäli maapallolla ei olisi ilmakehää, Kuu todella katoaisi näkyvistä, Ursa kertoo.

Erilaisia kuunpimennyksiä nähdään maapallolla 2–4 kertaa vuodessa, mutta täydelliset pimennykset ovat harvinaisempia. Kaikki niistä eivät näy Suomessa.

Tältä kuu näytti aamuvarhaiselta myös Hämeessä. Kuva: EPA/ERNESTO GUZMAN JR

Edellinen koko Suomen alueen täydellinen pimennys tapahtui elokuussa 2018. Jokaisen täysikuun aikaan ei kuitenkaan tapahdu pimennystä, sillä Kuun rata on hiukan kallellaan Maan ratatasoon nähden, ja kiertolainen kulkee yleensä Maan varjon ylä- tai alapuolelta.

Kuunpimennys on verkkainen tapahtuma, jossa ei tapahdu nopeita muutoksia. Sitä voi seurata yhtä hyvin paljain silmin, kiikarilla tai kaukoputkella.

Toisin kuin auringonpimennyksen tapauksessa, kuunpimennyksen seuraaminen on aivan yhtä turvallista kuin minkä tahansa kuutamon katselu.

Hiukan soikealla radalla liikkuva Kuu on lähinnä maata illalla 21. tammikuuta. Tämän vuoksi Yhdysvalloissa tammikuun täysikuuta kutsutaan myös susikuuksi, joten tätä kuunpimennystä markkinoidaan maailmalla laajasti “superverisusikuuna”.

– Kyseessä on kaikesta dramatiikasta huolimatta kuitenkin aivan tavallinen täydellinen kuunpimennys, Ursa muistuttaa..

Tammikuu on Suomessa tilastollisesti hyvin pilvistä aikaa, joten pimennys näkyy pilvien lomasta noin 40 prosentin ja täysin selkeältä taivaalta noin 20 prosentin todennäköisyydellä FL.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.2.2020

Uusimmat