Lounais-Häme

Huomenna todistetaan historiallista hetkeä Pariisin Riemukaarella

Pariisi
10.11.2018, 17:35

Ulkomaat

Ranskan presidentti Emmanuel Macron otti tänään vastaan yhdysvaltalaisen kollegansa Donald Trumpin Elysee-palatsissa, missä Pariisin Riemukaarelle kerääntyy sunnuntaina useita kymmeniä valtiojohtajia ympäri maailmaa muistamaan ensimmäisen maailmansodan päättymistä.
Juhlallisuuksiin saapuvat muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putin, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan. Suomesta paikalla on presidentti Sauli Niinistö.
Seremonia alkaa paikallista aikaa kello 11 eli samalla kellonlyömällä, jolloin aseet hiljenivät sata vuotta sitten Saksan ja ympärysvaltojen välillä.
Valtiojohtajat, joita odotetaan sunnuntaina Pariisiin yli 70, jatkavat Riemukaarelta lounaalle Elysee-palatsiin.
Päivää varjostaa kysymys nationalismin vahvistumisesta ja kansainvälisen yhteistyön murenemisesta.
Ensimmäisen maailmansodan päättymisessäkin merkittävää roolia näytellyt Yhdysvallat on ottanut taka-askelia kansainvälisestä yhteistyöstä ja sanonut vetäytyvänsä kylmän sodan aikaisesta ydinsopimuksesta Venäjän kanssa. Trump ja Putin kohtaavat todennäköisesti päivän aikana.
Trump ei ennakkotiedon mukaan ole osallistumassa Pariisin rauhanfoorumiin, joka järjestetään Macronin aloitteesta myöhemmin sunnuntaina. Tapahtumassa päättäjien odotetaan puhuvan kansainvälisen yhteistyön puolesta.

Merkel ja Macron kohtaavat Compiegnen metsässä

Merkel ja Macron suuntasivat jo lauantaina Compiegnen metsään, jossa sopimus aselevosta allekirjoitettiin sata vuotta sitten.
Belgian ja Ranskan maaseudulla historiallisten nähtävyyksien viitat seuraavat toistaan merkkeinä ratkaisevista taisteluista. Somme, Amiens ja Ypres kantavat vieläkin mukanaan historian taakkaa.
Taistelukenttien rinnalla pysäyttävin näyttämöistä löytyy juuri keskeltä metsää läheltä Compiegnen pikkukaupunkia, noin 80 kilometriä Pariisista kohti Belgiaa. Puiden keskellä kohtaa kaksi raidetta, jonne saapuneessa junavaunussa sopimus aselevosta allekirjoitettiin.

Macronilla ei ole varaa virheisiin

Ranskassa sodan vuosipäivä on nostanut esiin, miten herkkä asia menneisyyden käsitteleminen edelleen on.
Sotatantereita näyttävästi viime päivinä kiertänyt presidentti Macron pahoitti mieliä antamalla tunnustusta ristiriitaiselle sotasankarille Philippe Petainille.
Petain oli tunnustettu sotasankari ensimmäisen maailmansodan jälkeen, mutta toisen maailmansodan aikana hän oli vaikuttamassa siihen, että tuhansia juutalaisia päätyi kuolemanleireille. Myös Macron sanoi aiemmin viikolla toimittajille, että Petain teki ”tuhoisia valintoja”.
Sodan merkkipaikkojen kiertäminen on tuonut ranskalaispresidentille kaivattua näkyvyyttä. Laskevien kannatuslukujen kanssa kamppaileva presidentti ei kuitenkaan saa enää ymmärrystä yhtä paljon kuin alkukautensa aikana, vaan tämän lausuntoja seurataan erityisen tarkasti.

Trump hermostui EU-armeijasta

Päivän aikana huomio kohdistuu jälleen Trumpin tviitteihin. Jo Pariisin saapuessaan Trump tyrmäsi Macronin aiemmin esittelemän ajatuksen EU:n yhteisestä armeijasta ”hyvin loukkaavaksi”.
Macron sanoi AFP:n mukaan radiohaastattelussa viitaten myös kyberiskuihin, että ”Meidän täytyy suojella itseämme Kiinalta, Venäjältä ja jopa Yhdysvalloilta”. Presidentin avustajakunnasta myönnettiin, että lausunto saattoi aiheuttaa hämmennystä. Macron ei kanslian mukaan kuitenkaan sanonut, että eurooppalaista armeijaa tarvittaisiin Yhdysvaltoja vastaan.

Trump jätti väliin vierailun sotilashautausmaalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei toteuttanut suunnitelmaansa vierailla ensimmäisessä maailmansodassa kuolleiden yhdysvaltalaissotilaiden haudoilla Ranskassa lauantaina. Valkoisen talon mukaan vierailu Belleaun metsän taistelupaikalla ja hautausmaalla noin 80 kilometrin päässä Pariisista peruuntui ”sään aiheuttamien aikataulu- ja logistiikkavaikeuksien vuoksi”.
Ilmatieteen laitoksen mukaan alueella oli noin 14 astetta lämmintä ja sadetta.
Presidenttiparin sijaan hautausmaalla vierailivat Valkoisen talon kansliapäällikkö John Kelly ja asevoimien komentaja Joe Dunford.
Trump on Pariisissa osallistuakseen ensimmäisen maailmansodan satavuotispäivän seremoniaan. Sunnuntain tilaisuuteen osallistuu kymmeniä valtionjohtajia eri puolilta maailmaa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti