Lounais-Häme

Huomio yli 65-vuotias! Muistathan, että olet oikeutettu influenssarokotukseen – THL kutsuu myös "koekaniineja"

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, suojaako uusi rokote vakavilta verenkierto- ja hengitystiesairauksilta paremmin kuin tällä hetkellä käytössä oleva rokote. Kuva: Pekka Rautiainen
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, suojaako uusi rokote vakavilta verenkierto- ja hengitystiesairauksilta paremmin kuin tällä hetkellä käytössä oleva rokote. Kuva: Pekka Rautiainen

Influenssakausi lähestyy ja siihen kannattaa varautua, vaikka influenssarokotteiden saapuminen terveyskeskuksiin onkin viivästynyt.

Jokainen 65 vuotta täyttänyt on oikeutettu kansallisen rokotusohjelman mukaiseen ilmaiseen influenssarokotteeseen. Myös raskaana olevat naiset, lapset kuudesta kuukaudesta kuuteen ikävuoteen, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri sekä varusmiespalveluksensa aloittavat ovat oikeutettuja maksuttomaan rokotukseen.

Terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai lääkäri voi arvioida, kuulutko maksuttoman rokotuksen kohderyhmään.

Uusi valmiste

THL kutsuu myös 34 000 yli 65-vuotiasta tänä vuonna influenssarokotetutkimukseen.

Tutkimuksessa arvioidaan uuden tutkimusvalmisteen, korkea-annoksisen influenssarokotteen, tehokkuutta ikääntyneillä. Tavoitteena on selvittää, suojaako tämä rokote influenssan jälkitauteina esiintyviltä vakavilta verenkierto- ja hengitystiesairauksilta paremmin kuin tällä hetkellä käytössä oleva rokote.

Tutkittava rokote sisältää samat neljä viruskantaa kuin kansallisessa rokotusohjelmassa käytössä oleva rokote, mutta vaikuttavia aineita rokotteessa on nelinkertainen määrä. Rokotteen turvallisuudesta on saatu näyttöä aiemmissa tutkimuksissa.

– Kolmelta viruskannalta suojaava korkea-annoksinen rokote on osoittautunut tehokkaammaksi influenssan ja sen jälkitautien ehkäisyssä kuin tavanomainen influenssarokote. Nyt tutkimuksen tavoitteena on selvittää, toimiiko neljältä viruskannalta suojaava korkea-annoksinen rokote samalla tavalla, tutkimuspäällikkö Arto Palmu sanoo.

Tutkimusrokotuksia Hämeenlinnassa

Tutkimuksen toteutukseen osallistuu toistakymmentä terveyskeskusta ympäri Suomen. Kanta-Hämeen alueella tutkimusrokotteet annetaan ajanvarauksella Hämeenlinnan Viipurintien, Hauhon, Kalvolan, Lammin ja Rengon terveysasemilla. Tutkimusrokotteita annetaan Hämeenlinnassa viikkojen 45–47 aikana ja tarvittaessa tämän jälkeenkin, mikäli rokotteita on vielä saatavilla.

Näillä alueilla asuvia 65 vuotta täyttäneitä kutsutaan tutkimukseen kirjeitse. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista.

Kutsuttujen ei tarvitse osallistua tutkimukseen saadakseen influenssarokotteen, mutta korkea-annoksista tutkimusvalmistetta ei ole saatavilla muuten kuin tutkimuksessa.

– Mikäli kutsun saanut haluaa osallistua tutkimukseen, hän ei tarvitse kansallisen rokotusohjelman influenssarokotusta tällä kaudella. Toisaalta, jos henkilö on jo saanut kansallisen rokotusohjelman influenssarokotteen tänä syksynä, tutkimukseen ei voi enää osallistua, Palmu sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic