Lounais-Häme

Huomiota Urjalan elinvoimalle

Pirkanmaa liitto ja Pirkanmaan Yrittäjät palkitsivat viime viikolla Lempäälän Ideaparkissa Urjalan kunnan viime vuoden aikana eniten elinvoima-asemaansa parantaneeksi kunnaksi Pirkanmaalla.

Urjalan kunnan elinkeinoasiamies Satu Sarin sanoo, että elinvoiman rakentamisessa Urjala on nyt noussut kymmenen parhaan pirkanmaalaisen kunnan joukkoon, kun vielä viime vuonna Urjala sijoittui vastaavassa yrittäjien ja kuntien keskuudessa järjestetyssä kuntakyselyssä sijalle 14.

Voittajaksi kisassa valittiin Ylöjärvi, jolle parhaan vastuksen tarjosi viime vuonna ykköspalkinnon saanut Lempäälä. Jaetulle kolmossijalle tänä vuonna ylsi kolmikko Hämeenkyrö, Pälkäne ja Parkano.

Tänä vuonna kisaan osallistuivat kaikki pirkanmaalaiset kunnat.

-Todella hieno juttu. Urjalassa on kyetty parantamaan erityisesti kunnan ja yrittäjien välistä yhteistoimintaa ja vuoropuhelua. Urjalalla on aina vuoteen 2020 ulottuva elinvoimaohjelma toiminnan pohjaksi, sanoo Sarin.

 

Käynnistyneen nousukauden myötä kysyntää työntekijöistä on Urjalassa erityisesti metalli- ja konepajateollisuuden yrityksillä. Työvoiman saamiseksi on selvitetty mahdollisuutta käynnistää yhteistyössä Forssan ammatti-instituutin kanssa rekrykoulutus. Sarin ei lähde lupailemaan, milloin rekrykoulutus saadaan käynnistettyä.

Työllisyys on kohentunut Urjalassa viime vuosina merkittävästi vaikka pirkanmaalaisessa vertailussa työttömyysluvut ovat Urjalassa ja Tampereella maakunnan huippua. Vuonna 2014 työttömyysaste huiteli Urjalassa 16,8 prosentissa ja viime vuoden lopulla 11,3 prosenttia. Muutos on ollut merkittävä.

Elinvoimaohjelman kannalta on ollut tärkeää, että Urjalassa kouluverkko on saatu kuntoon ja uusi koulukeskus toimintaan. Myös viime viikolla käyttöönotettu Attendon hoivakoti turvaa osaltaan vanhusväestön palveluverkostoa. Sarin sanoo, että uusi koulukeskus on lisännyt kunnan vetovoimaa. Tällä hetkellä naapurikunnista koulussa käy yli 60 oppilasta, joista suuri osa on akaalaisia.

 

Elinvoimaohjelman toteuttamisella pyritään saamaan kunnan väkiluku kasvuun. Tällä hetkellä Urjalassa asuu vajaat 5 000 ihmistä. Lisäksi elinvoimaa lisää runsas vapaa-ajan asujien määrä. Urjalasta löytyy vajaat 1 700 kesämökkiä. Sarin sanoo kesämökkiläisten tukevan erityisesti erikoisliikkeiden olemassa oloa Urjalan keskustassa.

Yrittäjien kanssa yhteistyössä kunta on parantamassa viitoitusta erityisesti kuntakeskukseen. Tällä hetkellä 9-tien liikenne porhaltaa kirkonkylän ohitse. Tälle noin 7 000 auton liikennevirralle vuorokaudessa halutaan viestiä kuntakeskuksen palveluista, jotka ovat käytännössä muutaman keihäskaaren päässä tiestä.

Urjalan kunta on jo kartoittanut omistamansa maa-alueet, joille opasteita voitaisiin pystyttää. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic