Lounais-Häme

Huono johtaminen saa siirtymään nopeammin eläkkeelle – Nämä tekijät kannustavat jatkamaan työuraa

Kuva: tapio lahtinen
Kuva: tapio lahtinen

Työntekijät, jotka kokevat huonoa johtamista, kiusaamista tai ikäsyrjintää suunnittelevat siirtyvänsä nopeammin eläkkeelle, ilmenee Helsingin yliopiston väitöstutkimuksesta.

Työssä jatkamiseen sen sijaan kannustaa työpaikalta saatu arvostus. Myös sillä näyttää olevan merkitystä, että työ joustaa työntekijän elämänvaiheiden mukaan. Työssä jatketaan helpommin silloinkin, kun on mahdollisuus joustavaan eläkkeeseen ja taloudellisiin kannustimiin.

Yllättävää kyllä, sopimusrikkomukset lähipiirissä, kuten avioero, saattavat pidentää työuraa.

Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin yli 50-vuotiaiden työntekijöiden kokemuksia ja ajatuksia työssä jatkamisesta ja eläkkeelle siirtymisestä.

 

Työurien pidentämistavoitteen ei koeta koskevan itseä

Tutkimuksen mukaan ikääntyneet ovat tietoisia uuden ikäpolitiikan mukaisesta työurien pidentämistavoitteesta, mutta eivät koe sen velvoittavan itseään.

– Eläkeiän nostamispaineet, ikääntyneitä työntekijöitä syyllistävä puhe ja työpaikkojen ikäsyrjiviksi koetut käytännöt kuljettavat ristiriitaista viestiä siitä, mitä ikääntyneiltä odotetaan. Toimiminen oikein eri suunnista tulevien odotusten ja velvoitteiden välisessä ristipaineessa on hankalaa, väitöskirjatutkija Katri Halen kertoo tiedotteessa.

Työurien pidentämiseen eivät kannusta pelkästään keppi tai porkkana.

– Kyse on koetusta luottamuksesta, oikeudenmukaisuudesta ja vastavuoroisuudesta sekä epäoikeudenmukaisuudesta ja kohtuuttomuudesta, Halen sanoo.

 

Ratkaisuina työn keventäminen ja työnkuvan muokkaaminen

Tutkimuksen tuloksista selviää, että ikääntyneillä työntekijöillä on keinoja vastata työn aiheuttamaan kuormitukseen, tylsistymiseen tai epäreiluun kohteluun.

Työtä kevennetään esimerkiksi osa-aikaeläkkeen tai vuorotteluvapaan avulla. Myös työkuvan muokkaaminen itseään miellyttäväksi on ikääntyneiden työntekijöiden keino luovia työelämässä.

– Kun olosuhteet ja kohtelu työssä käyvät kestämättömiksi, myös sopimussuhteen purkaminen sekä ”antaminen samalla mitalla takaisin” voivat olla ikääntyneen näkökulmasta ainoita tapoja säilyttää oma itsekunnioituksensa ja saattaa tilanne uuteen tasapainoon, Halen sanoo.

Tutkimusaineisto on kerätty vuosina 2011–2013. Aineisto koostuu ikääntyneiden 164 kirjoituksesta ja 13 syventävästä teemahaastattelusta. Katri Halen väittelee 22. maaliskuuta Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti