Lounais-Häme

Huonoon kuuloon tulee reagoida ajoissa – Voi ehkäistä jopa dementiaa

Forssalainen Keijo Oksanen hankki kuulolaitteen noin puoli vuotta sitten.

Oksanen mainitsi heikentyneestä kuulostaan sairaalakäynnin yhteydessä ja pian hän saikin jo kuulolaitteen matkaansa.

-Minulla ei ollut sinällään kynnystä sen hankkimisessa. Sopeuduin kuulolaitteeseen hyvin ja aloin heti alussa pitää sitä koko ajan, Oksanen kertoo.

Forssan Seudun Kuulon hallituksen jäsen Irja Laiho muistaa, että hänkin sopeutui kuulolaitteen käyttöön hyvin, vaikka parantunut kuulo olikin aluksi outoa.

-Sanomalehden sivun kääntely oli kuin peltiä olisi taitellut ja maassa ollut hiekka paukkui. Totta kai se otti oman aikansa tottua, Laiho kuvailee.

Monella kuulolaitteen hankkiminen ei olekaan yhtä mutkaton prosessi. Ensiksikin kynnys kuulolaitteen hankkimiseen voi tuntua hyvin korkealta. Forssan Seudun Kuulo ry:n puheenjohtaja Jouko Nygren kertoo, että huonolla kuulolla yritetään sinnitellä välillä pitkäänkin.

-Jotenkin huono kuulo koetaan hävettävämmäksi kuin esimerkiksi huono näkö. Kun kuulokoje sitten hankitaan, se lykätään helposti piirongin laatikkoon, Nygren harmittelee.

-Syytä siihen on vaikea sanoa.

 

Se on kuitenkin helppo sanoa, että häpeäminen on turhaa.

-Tekniikka on mennyt paljon eteenpäin, laitteet ovat hyvin huomaamattomiakin, Oksanen sanoo esitellessään pientä läpinäkyvää letkua, joka kulkee hänen korvan takana olevasta pienestä kuulolaitteesta korvan sisään.

Kuulolaitteen hankinnan lykkäämisestä voi olla myös muutakin haittaa kuin mitä- ja häh-sanojen lisääntynyt käyttö. Kuulo vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi tasapainoon.

-Tutkimuksissa on todettu, että kuulolla ja muistilla on yhteys. Kuulolaitteen hankkimisella voi lykätä jopa dementiaa, Nygren sanoo.

-Kun joutuu pinnistämään kuullakseen, voi se tuottaa niskasärkyä sekä myös henkisiä vaivoja, Irja Laiho kertoo.

 

Yksi matalan kynnyksen tapa kuulon testauttamiseen on piipahtaa Kuuloliiton kuuloautossa, joka kiertää kymmeniä paikkakuntia vuosittain. Aiemmin tällä viikolla kuuloauto pysähtyi Jokioisilla ja Somerolla, lauantain parkkipaikka löytyi Forssan torilta. Maanantaina suuntana taas on Urjala.

-Kuuloautolla tehdään kuuloseuloja ja jaetaan tietoa. Ensisijaisesti pyritään auttamaan heitä, joilla ei ole vielä kuulolaitetta, Forssan Seudun Kuulon Seija Lehto sanoo.

Kuuloautolla tehtävä kuulotesti on lähinnä suuntaa antava, Kuuloliitto ja paikalliset kuuloyhdistykset kehottavat suuntaamaan lääkärin pakeille, mikäli testissä todetaan kuulon alentuneen.

Suomen väestörakenteen vanhetessa myös ikäkuulosta eli ikääntymiseen liittyvästä kuulon heikkenemisestä on tullut ikään kuin kansantauti. Kysyntää kuuloauton tapaiselle palvelulle selvästi on.

-Kaikki päivän testiajat oli varattu täyteen. Lisäksi koko ajan tässä käytiin kyselemässä, vieläkö pääsisi testiin. Suurella osalla kävijöistä todetaan kuulon alentumaa, Lehto sanoo. FL

 

Suojaa kuulo!
Kuulo tulee suojata, kun et kuule toisen ihmisen puhetta metrin etäisyydeltä tai joudut huutamaan keskustellessa.Käytä kuulonsuojaimia, kun melutasot ylittyvät.Käytä oikeita korvatulppia, älä pumpulia, paperia tai sormia.Käytä suojaimia koko melualtistuksen ajan. Korvat eivät ehdi mukautua nopeisiin äänitasojen muutoksiin.Älä seiso liian lähellä kaiuttimia.Älä huuda toisen ihmisen korvaan.Pidä lepohetki kovien äänitasojen jälkeen, jotta kuulo saa palautua rasituksesta.Vähennä kannettavan musiikkisoittimen käyttöä ja sen äänenvoimakkuutta.Huomioi, että alkoholi alentaa kykyä huomata voimakkaita äänitasoja.Vältä tupakointia ja pyri muutenkin terveellisiin elintapoihin.Lähde: Kuuloliitto ry

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti