Lounais-Häme

Hupihommaa ja karavaanielämää

Iloa, naurua ja riemunkiljahduksia.

-Työ, jonka tarkoituksena on tuoda näitä asioita ihmisille, tuntuu tänä päivänä älyttömän tärkeältä, Tivoli Seiterän yrittäjä Mari Seiterä sanoo.

-Tivoli ilahduttaa monia ja tuo ihmisille mahdollisuuden erilaiseen yhdessäoloon ja irtipäästämiseen.

Hauskuus ja hyvä fiilis tiivistyy pieniin hetkiin, joista halutaan ottaa kaikki irti.

-On huikeaa seurata sitä, kuinka ipanat juoksevat laitteesta seuraavaan innoissaan. Lapsista tuntuu siinä hetkessä siltä, että laite on juuri käynnistymässä viimeisen kerran eikä tilaisuuden haluta menevän ohi, Seiterä sanoo.

Hupia ja hauskuutta Tivoli Seiterä on tuonut suomalaisille nyt jo viisikymmentä vuotta.

-Tivolin perustaja Lauri Seiterä oli aiemmin toiminut eturintamassa Karhumäen tivolissa Sariolan veljesten kanssa. Sotien päätyttyä Lauri oli mukana perustamassa Helsingin Messukentälle pientä tivolia, joka kiersi myös muualla Suomessa. Kun Linnanmäki perustettiin, Lauri oli yksi perustajajäsenistä, Mari Seiterä kertoo.

Vuonna 1966 Lauri Seiterä perusti kiertävän tivolin, joka lähti liikkeelle vappuna ja pysyi tien päällä aina syyskuulle saakka. Laitteet vedettiin traktoreilla rautatieasemalle, jossa ne lastattiin rahdiksi juniin ja lähetettiin aina uudelle paikkakunnalle.

Tivolin arki on muuttunut noista ajoista paljonkin, Mari Seiterän mukaan hektisempään suuntaan.

-Kiertue starttaa nykyään kevään ensimetreillä, pääsiäisen aikoihin. Tivolilaitteet kuljetetaan rekoilla ympäri Suomea. Yhdellä paikkakunnalla viivytään viikko, joskus kaksikin.

Tivoli on parhaillaan 50-vuotisjuhlakiertueellaan, joka toi tivolin koko laitevahvuudellaan loppuviikoksi myös Forssaan.

Vaikka tivolin työntekijöiden työ onkin hupihommaa, on tivoliarjellakin se toinen puoli. Vajaan 20 tivolilaitteen siirtäminen viikon välein on oma rupeamansa. Kiertueella Seiterän henkilökunta asuu tivolissa. Karavaanielämää vietetään syyskuun loppupuolelle asti.

-Muistan kun ensimmäisen kerran näin kesäyössä rekat valmiina lähtemään seuraavalle paikkakunnalle. Se oli järjettömän romanttinen hetki – mutta nykyään kun istahtaa siihen rekan kyytiin on romantiikka kaukana, Seiterä nauraa.

-Tivolin rytmi on samalla myös tämän työn suola. Jos olemme jollakin paikkakunnalla kaksi viikkoa, ensimmäisen viikon jälkeen tuntuu hyvältä, ettei tivolia tarvitsekaan purkaa. Toisen viikon lopulla jalkapohjia kuitenkin jo kutittaa. Jokaisella paikkakunnalla on vastassa ystäviä, tuttuja ja uusia asiakkaita. Lähdöt ja tulemiset ovat yhtä hienoja hetkiä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic