Lounais-Häme

Hurja takaa-ajo pelilaudalla

Mitä yhteistä on Harrison Fordilla ja lautapeli Kimblellä? No eipä kai muuta kuin 1960-luvulla suosittu televisiosarja Takaa-ajettu. Sarjan päähenkilö Richard Kimble inspiroi pelin kehittäjää antamaan pelille nimen. Ford puolestaan näytteli 1993 valmistuneessa Takaa-ajettu -elokuvassa Richard Kimbleä.

Höpötykset sikseen ja asiaan.

Jokioisten kirjastossa oli suuren urheilujuhlan tuntua, kun nuoret taiturit valmistautuivat mittelemään siitä, kuka on Jokioisten Kimblemestari. Jännittyneet ilmeet, hermostunut puheensorina ja hikoavat kädet olivat merkkinä siitä, että jotain jännittävää on tapahtumassa.

Kuten kunnon kisaan kuuluu, tekniikka oli sotkea homman heti alkuunsa. Peliryhmien arvonta onnistui lopulta, kilpailijat ja valvojat asettuivat paikoilleen.

Ronks, ronks, pelit käyntiin. Kimble sopii kaiken ikäisille, eikä siinä tarvitse osata kovin monimutkaisia sääntöjä. Tavoitteena on siirtää neljä omaa pelinappulaa kerran peliradan ympäri ja tuoda ne maaliin. Matkalla voi syödä vastustajan nappulan.

Kimbleä mainostetaan klassikkona, joka yhdistää kaikenlaiset perheet ja peliseurueet naurulla ja yhdessäolon ilolla. Tarinat elävästä elämästä kertovat myös riidoista ja lentävistä pelinappuloista.

Markku Holstikko toi lapsensa Sampon, 5, Saanan, ihan kohta 7, ja Samun, 10, tavoittelemaan Kimblen Jokioisten mestaruutta. Peli on Holstikolle tuttu jo lapsuudesta.

-Vanhempieni luona on vanha peli, jossa muovikupla on niin naarmuuntunut, ettei nopan silmälukua enää erota, Holstikko kertoo.

Jälkikasvua ei tarvinnut erikseen houkutella Kimbleturnaukseen. Lapset ovat käyneet pelikerhossa muutenkin ja he pitävät lautapelien pelaamisesta.

-Sanomista tulee aika usein, kun joku väittää toisen huijaavan. Erilaisia pelejä tulee ja menee, mutta Kimble käy vauvasta vaariin.

Suomi pelaa Kimbleä -turnaus on saanut Suomi 100 vuotta -statuksen. Jokioisilla turnaus järjestettiin ensimmäisenä. Paikallisturnauksen voittaja pääsee maakunnalliseen semifinaaliin ja sen voittaja valtakunnan finaaliin tavoittelemaan 3000 euron pääpalkintoa.

Jokioisten mestaruuden nappasi Marta Tapio, joka ei voittamansa alkuerän jälkeen suurilla tunteilla hehkutellut.

-Seuraavassa pelissä noudatan samaa taktiikkaa ja yritän pitää nappulat poissa kotipesästä, hän sanoi.

Toimiva taktiikka toi mestaruuden. Kakkoseksi naksutteli Janette Mäkinen, kolmanneksi Casper Anttila ja neljänneksi Mikko Yli-Kahrakuusi.

Suomi pelaa Kimbleä -turnaukseen voi ilmoittautua edelleen. Muun muassa Forssan kaupunginkirjasto, Humppilan kirjasto ja Someron kaupunginkirjasto ovat mukana. FL

Tuuria ja taktiikkaa
1967 porilainen Aarne Heljakka päätti aloittaa uudenlaisen lautapelin valmistuksen omakotitalon autotallissa.Yhdysvaltalaisen Trouble-pelin lisenssiversio.Erikoisuus on pelilaudan keskellä sijaitseva Pop-o-Matic-muovikupu, jota painamalla sen sisälle asetettua noppaa voidaan heittää. Painettaessa kuvun metallinen pohjajousi ponnauttaa nopan.Peli pohjautuu noppatuuriin, mutta liikutettavasta pelinappulasta voi pelaaja päättää itse.Kimblestä on ilmestynyt erilaisia lisensoituja versioita, esimerkiksi Angry Bird ja Hello Kitty.Julkaisija Tactic Games oy.Vuonna 2007 Kimblen 40-vuotistaipaleen kunniaksi järjestettiin kilpailu Suomen mestaruudesta, Mestaruuden vei 5-vuotias pelaaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic