Lounais-Häme

Hurrikaani lähestyi Floridaa - "Eniten pelottaa, kestääkö katto"

Puolilta päivin Suomen aikaa sunnuntaina uudelleen voimistunut hurrikaani Irma oli saapunut Keysin saarille ja sen arvioitiin iskevän Floridan rannikolle alkuiltapäivästä.

Entisen forssalaiset Maarit Pascocello (ent. Kivinen) ja Anita Mäki odottivat myrskyä linnoittautuneina Pascocellon ja hänen miehensä Benjamin Headin kotiin Floridan Boca Ratonissa. Kaupunki sijaitsee noin 40 mailia pohjoiseen Miamista Floridan niemimaan itärannikolla.

Eilen tavoitettu Pascocello kertoi Forssan Lehdelle, että eniten häntä mietityttää, kestääkö perheen talon katto. Sisämaassa tuulet ja hurrikaanin aiheuttamat mahdolliset trombit ovat suurin uhka niin omaisuudelle kuin ihmisille. Pyörteet voivat nostaa painaviakin esineitä, repiä kattoja ja liikutella heikompia rakenteita.

Ikkunoita, ovia ja muita rakenteita perhe on vahvistanut ja naulannut kiinni pitkin viikkoa, joten niiden hän uskoi pysyvän tiiviisti kiinni myrskyn aikanakin.

17 vuotta Floridassa asunut Pascocello on kokenut aiemmin hurrikaanin vuonna 2005, joten hän tietää, miten siihen tulee varautua. Irma on toiseksi korkeimman uhkaluokituksen saanut hurrikaani, joten se iskee Floridaan melkoisella voimalla. Tosin paikalliset ovat varautuneet astetta pahempaan myrskyyn, sillä alun perin sen ilmoitettiin olevan korkeimman eli 5-luokan hurrikaani.

Pascocellon mukaan hurrikaaniin varautuminen on tullut kalliiksi. Perhe osti muun muassa uuden aggregaatin ja pakastimen sekä riittävästi ruokaa kuudelle hengelle kahdeksi viikoksi. Pascocellon arvion mukaan rahaa hurrikaanin vuoksi on palanut jo tuhannen dollarin verran.

-Hurrikaani on taloudellisesti yhtä kallis paikallisille kuin perheloma, Pascocello kertoo.

Lisäksi perhe on valokuvannut kaiken omaisuutensa mahdollisten tuhojen varalta vakuutusyhtiötä varten. Bensiiniä ja vettä on varastoitu mahdollisimman paljon. Tilanne ei nimittäin ole ohi siinä vaiheessa, kun myrskyrintama siirtyy alueelta pois.

-Hurrikaani Wilman jälkeen lokakuussa 2005 sähköt olivat poissa kolme viikkoa eikä ollut vettä. Siinä vaiheessa, kun myrskyä paenneet paikalliset alkavat palata takaisin, täällä on täysi kaaos päällä.

Floridan hurrikaanialueelta on paennut kaikkiaan 6,3 miljoonaa ihmistä. Monet jäivät Pascocellon tapaan kuitenkin koteihinsa odottamaan myrskyn saapumista.

Pascocellon mukaan myrskyn lähestyessä Boca Ratonissa on ollut melko sekava ja hysteerinenkin tunnelma. Ihmiset ovat kuitenkin osoittaneet hyvää yhteishenkeä ja auttaneet toisiaan. Pascocello arvelee, että yhteinen kokemus saattaa myös lähentää perheitä.

-Amerikkalaiset vanhemmat tekevät valtavasti töitä, käytännössä vanhemmat ovat koko ajan töissä, eikä täällä vietetä lomia samalla tavalla kuin Suomessa. Vaikuttaa siltä, että tässä maassa jossa elämä ei koskaan pysähdy, on ihmisillä kerrankin aikaa olla perheen kanssa.

Sitä kotiinsa linnoittautuneet Maarit Pascocello ja hänen miehensä Benjamin Head nytkin tekevät. Heidän kanssaan neljän seinän sisällä ovat perheen lapset 10-vuotias Gianna, Nick, 8, ja Ben, 2 sekä Maaritin äiti Anita Mäki.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic