Lounais-Häme

Hurrikaani Michael murjoo Floridaa, ensimmäinen kuolemantapaus vahvistettu

Panama City
11.10.2018, 08:21

Ulkomaat

Yhdysvalloissa hurrikaani Michael on aiheuttanut valtavaa tuhoa pitkin Floridan rannikkoa. Se on hajottanut taloja, nostattanut tulvia ja kaatanut puita ja sähkölinjoja Meksikonlahden puoleisella rannikolla.
Viranomaiset ovat tähän mennessä raportoineet yhdestä kuolleesta. CNN:n mukaan mies kuoli lähellä Greensboroa Tallahasseen kaupungin länsipuolella, kun puu kaatui talon päälle.
Esimerkiksi Mexico Beachilla lähes 250 kilometrin tuntinopeudella viuhuneet tuulet ovat panneet kokonaisia taloja päreiksi, kertoo CNN. Vesi on tulvinut taloihin, ja tiet ovat täynnä myrskyn mukaansa tempaamaa rojua. Panama Cityssä hurrikaani murskasi ikkunoita, ja kokonaisia ostoskeskuksia oli muuttunut romukasoiksi. Tulvimisen ja kaatuneiden sähkölinjojen vuoksi kaduilla on vaarallista liikkua.
Alabamassa, Georgiassa ja Floridassa yli 500 000 ihmistä on ilman sähköä.
Mexico Beachilla asuva Patricia Mulligan vertasi CNN:n haastattelussa Michaelin aiheuttamaa tuhoa vuoden 1992 Andrew-hurrikaaniin.
– Jälki on hurjaa. Emme uskoneet, että tilanne menisi näin pahaksi, Mulligan sanoi.
Hän kertoi, että vedet olivat tulvineet sisälle hänen neljännessä kerroksessa sijaitsevaan asuntoonsa. Koko rakennus huojui ohi kulkevan myrskyn voimasta. Kun Mulligan uskalsi katsoa ulos ikkunasta, tuuli oli repinyt katot lähitaloista, pienvenesatama oli kadonnut ja vedenpinta kurotteli kohti palmujen latvoja.
Floridassa on auki 54 hätäsuojaa, joihin on tullut lähes 6 700 ihmistä.

Ilmavoimien tukikohta evakuoitiin

Michaelin luokitusta on laskettu ykkösluokan hurrikaaniksi, mutta se on siitä huolimatta yhä erittäin vaarallinen hurrikaani. Myrsky jatkaa matkaansa kohti Alabaman ja Georgian osavaltioita, joissa sen pelätään aiheuttavan hengenvaarallisia tulvia.
Viranomaisten antama hurrikaanivaroitus ulottuu Meksikonlahden puoleiselta Floridan rannikolta Alabaman rajalle saakka, kertoo CNN. Trooppisen myrskyn varoitus on voimassa osissa Alabaman, Floridan, Georgian, sekä Etelä- ja Pohjois-Carolinan osavaltioita.
Yhdysvaltain ilmavoimat on evakuoinut Floridan Panama Cityssä sijaitsevan Tyndallin tukikohdan hurrikaanin vuoksi, kertoo uutistoimisto AFP. Hurrikaani höykytti kaupunkia tuntikaupalla, minkä jälkeen kaupungin kerrotaan muistuttaneen sotatannerta. Tiet olivat tukossa muun muassa kaatuneista puista, liikennevaloista ja tuulen kuljettamista lautasantenneista.
Floridan koillisosaan on ennustettu 300 millin sademääriä. Rajuja sateita odotetaan myös Pohjois- ja Etelä-Carolinan osavaltioihin, joissa hurrikaani Florence mellasti viime kuussa.

https://edition.cnn.com/2018/10/10/us/hurricane-michael-wxc/index.html
https://edition.cnn.com/2018/10/10/us/hurricane-michael-wxc/index.html

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti