Lounais-Häme

Huumeissa ajaa yllättäviäkin kuljettajia

Ajokortiton kuski huumeiden vaikutuksena alaisena, auto katsastamatta ja autoverot maksamatta.

Siinä perinteisen huumekuskin tarina. Mutta kärynneiden joukosta löytyy ihan tavallisiakin, työssäkäyviä ihmisiä, joiden asiat ja autot ovat päälle päin kunnossa.

-Voi sanoa, että on siellä kiinni jääneiden joukossa yllättäviäkin tapauksia. Ihan tavallisia autoilijoita, joilla on muuten kaikki kunnossa, mutta ajavat huumaantuneena, sanoo komisario Tarja Lindstedt Hämeen poliisilaitokselta.

Lindstedtin mukaan valtaosa huumaantuneena ajavista on poliisille tuttua vakioporukkaa, jonka seuraaminen ja narauttaminen liikenteestä on helpompaa.

Forssan seudun hyvin tunteva rikoskomisario Tomi Repo on samaa mieltä. Iso osa kiinni jääneistä on Revon mukaan samoja, poliisille ennestään tuttuja nimiä. Joukossa on läpikulkumatkalla oleviakin, mutta myös näitä poliisin yllättäviä tapauksia.

Lindstedtin mukaan yleisin käytetty huumausaine kiinni jääneillä on kannabis. Lääkkeet on yleensä hankittu jotakin muuta kautta kuin reseptillä.

-Amfetamiinia löytyy. Lääkeaineita käytetään päihdyttävään tarkoitukseen. Myös sekakäyttö on yleistä. Voi olla alkoholia ja huumeita sekaisin, mutta myös useampaa huumausainetta. Kovemmista aineista subutex-pohjaista lääkettä ilmenee jonkun verran, mutta esimerkiksi heroiini tai kokaiini ovat harvinaisia, Repo tarkentaa.

Huumekuskien määrä on tuplaantunut Hämeessä muutaman vuoden aikana. Kun vielä vuonna 2013 kiinni jäi 255 huumaantuneena ajanutta kuljettajaa, viime vuonna kärynneitä oli 512. Forssan poliisiaseman alueella huumekuskeja kärysi viime vuonna 33, vuonna 2013 määrä oli 13.

Vastaavasti alkoholin vaikutuksen alaisena kiinni jääneiden kuskien määrä on vähentynyt sekä Hämeessä että Forssan seudulla. Viime vuonna kännikäryjä Hämeessä tapahtui 1059, kun vuonna 2013 määrä oli 1131. Forssan seudulla kärysi viime vuonna 103 kännikuskia, kaksi vuotta aiemmin kärynneitä oli 130.

Repo muistuttaa, että kärynneiden määrä pitää aina suhteuttaa valvontaan. Lindstedt huomauttaa, että luvuissa ovat mukana vain kiinni jääneet, todellinen rattijuoppojen määrä jää arvailujen varaan.

-Tilastot ovat suuntaa antavia, mutta toki ne jostain kertovat, kun kuitenkin sadoista kiinni jääneistä puhutaan, Lindstedt sanoo.

-Huumekuskit jäävät kiinni lähinnä valvonnassa, eivät juuri muuten. Ihmiset ilmoittavat hätänumeroon esimerkiksi ajovirheistä. Pääosin poliisi niihin reagoi ja lähtee tavoittamaan kuljettajaa, ellei päällä ole jotain muuta tehtävää samaan aikaan, Repo kertoo.

Suomessa on voimassa niin sanottu nollaraja huumeille liikenteessä. Kuljettajalle tehdään paikan päällä sylkitesti ja jos aihetta epäilyyn on, rattijuopumus varmennetaan veri- ja virtsanäytteiden avulla. Mikäli kuljettajalla on lääkemääräys, on ajaminen rangaistavaa ainoastaan silloin, kun lääkkeiden käytön voidaan arvioida heikentäneen ajokykyä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti