Lounais-Häme Forssa

Huumekuskeja enemmän kiinni kuin rattijuoppoja – Usein kyseessä on poliisin vanha tuttu

Forssan seudulla poliisin haaviin jää peräti enemmän huumekuskeja kuin rattijuoppoja.
Forssan seudulla huumeiden vaikutuksen alaisena ajavat ovat usein poliisin vanhoja tuttuja. Kuva: Maria Halkilahti=AH
Forssan seudulla huumeiden vaikutuksen alaisena ajavat ovat usein poliisin vanhoja tuttuja. Kuva: Maria Halkilahti=AH

Huumausaineet ovat kasvava ongelma tieliikenteessä. Viime vuonna jo 40 prosenttia kaikista rattijuopumuksista oli huumetapauksia.

Forssan poliisin vanhempi rikoskonstaapeli Jukka Kastikainen sanoo, että Forssan seudulla positiivisen huumepikatestin ratin takaa antaneita jää kiinni peräti useammin kuin rattijuoppoja.

– Huumeiden vaikutuksen alaisena ajajien määrä ei kuitenkaan ole lisääntynyt. Usein on kyse poliisin vanhoista tutuista, jotka jo tunnistamme, ja jotka jäävät nalkkiin monta kertaa.

 

Alkoholin ja huumeiden vaikutuksen alaisena ajavat kuskit myös toimivat eri tavoin.

– Humalassa ratista kärähtävä harvemmin tekee virhettä enää uudelleen. Huumeiden vaikutuksen alaisena kiinni saadut henkilöt ovat usein sellaisia, jotka on saatu kiinni aiemminkin.

Myös kuljettajan ajotapaan saattaa vaikuttaa se, mistä aineista kuljettaja on päihtynyt.

– Esimerkiksi amfetamiini voi tehdä ihmisestä aika vauhdikkaan, myös liikenteessä. Humalassa ajavat taas pyrkivät monesti ajamaan ylivarovaisesti, jotta eivät jäisi kiinni. Oli päihde mikä tahansa, päihtynyt kuljettaja aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä, Kastikainen painottaa.

 

Liikenneturvan kyselyn mukaan peräti joka neljäs nuori tuntee tai tietää henkilön, joka on kuljettanut ajoneuvoa huumeiden vaikutuksen alaisena.

Asenteet huumeratteja kohtaan ovat kuitenkin tiukat. Kyselyyn vastanneista lähes kaikki olivat sitä mieltä, että huumeissa autoileminen on vakava liikennerikkomus. Yhtä jyrkkä on suhtautuminen myös alkoholin vaikutuksen alaisena ajamiseen.

– Sosiaalinen normi on vahvasti selvän liikenteen kannalla. Sitä onkin syytä vahvistaa entisestään. Kaveripiirin ja muiden läheisten kielteinen suhtautuminen on iso ennaltaehkäisevä tekijä päihtyneenä ajamiseen, Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic