Lounais-Häme

Huutava pula vertaisohjaajista: Forssan seudun hengitysyhdistys kaipaa kipeästi aktiiveja

Uniapnea-vertaisryhmän rinnalle olisi luvassa muitakin ryhmiä, jos aktiivisia toimijoita olisi mukana useampi.
Kirsi Revolle yhdistystoiminta antaa hyvää mieltä. Hän on sen kautta myös löytänyt yhteyden samaa harvinaista tautia sairastaviin.

Forssan seudun hengitysyhdistyksen sihteeri Kirsi Repo on huolissaan. Yhdistys kärsii monen muun tavoin aktiivisten toimijoiden vähyydestä. Lisää olisi saatava, jottei kaikki toiminta jäisi yhden tai muutaman henkilön varaan.

– Vähimmillään toimiminen voisi olla vaikka Pieni ele -keräykseen osallistuminen. Siinä riittää, että istuu ja osaa sanoa kiitos, Repo huomauttaa.

Yhdistyksen toimintaan ovat tervetulleita kaikki ikään, sukupuoleen tai terveydentilaan katsomatta.

– Jos kiinnostusta riittää, Hengitysliiton kautta voi saada luottamushenkilökoulutusta tai kouluttautua vertaistoimijaksi tai vertaisohjaajaksi.

Yhdistyksen tulevasta syyskokouksesta Kirsi Repo tietää sen verran, että osa aktiiveista on jäämässä pois toiminnasta terveydellisistä syistä.

– Moni pelkää esimerkiksi yhdistyksen hallituksessa toimimista syyttä suotta. Kokouksia on kerran kuukaudessa, ja kesällä sitäkin taukoa. Muuten ei ole pakko osallistua. Pykälät määräävät, että tietty määrä väkeä pitää hallituksessa olla, joten sen verran on löydyttävä, muistuttaa Repo.

Hän itse on ollut hengitysyhdistyksen toiminnassa mukana nelisen vuotta. Nykyisin hän on yhdistyksen sihteeri ja hoitaa tiedotusasioita. Lisäksi hän muun muassa vetää uniapnea-vertaisryhmää.

– Uniapnearyhmäänkin olisi hyvä saada sellainen vetäjä, jolla itsellä on uniapnea. Lisäksi haluaisimme muitakin vertaisryhmiä, esimerkiksi astma-, keuhkoahtauma-, sisäilmasairastuneiden ryhmät.

Vertaistukea hengitysyhdistys tarjoaa vertaisryhmien puuttuessa erilaisissa liikuntaryhmissä. Kaikille, myös huonompikuntoisille hengityssairaille sopiva Hengitä ja hengästy -ryhmä kokoontuu Rentoutuskeskus Kehrässä. Yhdistyksellä on Vesihelmessä oma ohjattu kuntosaliryhmä.

Vertaistuki on sairastuneelle paikka kohdata ja tutustua kohtalotovereihin. Harvinaista tautia sairastava Repo tietää omasta kokemuksesta, millainen merkitys ryhmillä on.

– Aikaisemmin en tiennyt muita, joilla on sama tauti. Hengitysliiton kautta olen löytänyt ainakin kolmekymmentä kohtalotoveria. Sellainen, jolla ei ole samaa tautia, ei voi täysin ymmärtää tähän sairastunutta.

Vertaistukiryhmässä toimiminen antaa muutakin kuin mahdollisuuden jakaa kokemuksia.

– Itselleni vapaaehtoistyö antaa hyvää mieltä. Lisäksi olen oppinut, että esiintymiskammon voi voittaa. Toiminta antaa myös uusia ystäviä, paikallisten lisäksi myös valtakunnallisesti.

Yhdistystoimintaan lähteminen ei tarkoita sitä, että heti olisi pakko lähteä vertaisohjaajaksi tai muihin tehtäviin. Ja jos lähteekin, ei tehtävään tarvitse sitoutua vuosikausiksi.

– Ensin voi keskustella ja kuulostella. Jos esimerkiksi vertaisohjaajaksi ryhtyy, siihen olisi hyvä sitoutua ainakin pariksi vuodeksi. FL

Mikäli Forssan seudun hengitysyhdistyksen toiminta kiinnostaa, voi yhteyttä ottaa Kirsi Repoon joko puhelimitse 040 705 0885 tai sähköpostitse kirsi.repo@hengitysyhdistys.fi

 

Fingerpori

comic

Uusimmat