Lounais-Häme Forssa

Hybridikokous Forssan valtuuston haasteena – Forssan kaupunginvaltuutetut päättävät maanantaina mm. joustokaukalon kohtalosta

Forssan kaupunginvaltuustolla on maanantaina historiansa ensimmäinen hybridikokous, jossa ratkaistaan mm. joustokaukalon kohtalo.
Forssan valtuustosali on Teams-kokouksessa hermopisteenä, mutta kokous tapahtuu sähköisesti. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan valtuustosali on Teams-kokouksessa hermopisteenä, mutta kokous tapahtuu sähköisesti. Kuva: Tapio Tuomela

Koronaepidemian vuoksi Forssan kaupunginvaltuusto kokoontuu maanantaina päätöksentekoon sähköisenä Teams-kokouksena. Paikan päällä kaupungintalon valtuustosalissa on vain jokunen valtuutettu ja virkamiehiä. Kuntalaiset voivat seurata kokousta Forssan kaupungin YouTube-tilillä.

Tällainen hybridikokous on laatuaan ensimmäinen. Sen mahdollisti tuore kuntalain väliaikainen muutos, joka parantaa kunnallisen päätöksentekojärjestelmän toimintaedellytyksiä poikkeusoloissa.

Valtuusto päättää asioista sähköisesti Teams-kokouksena, joka alkaa klo 18. Puheenvuorot pyydetään ja pidetään Teamissa, vaikka puolen tusinaa valtuutettua on koneineen valtuustosalissa. Puheenvuoron saajan kuvan ja äänen pitäisi näkyä ja kuulua myös YouTuben kautta.

Haastekerroin kasvaa, jos kaupunginvaltuusto joutuu äänestämään. Jokaiselta valtuutetulta kysytään nimenhuutoäänestyksenä vuorollaan kantaa: Jaa vai ei. Nykyiseen sähköiseen äänestykseen verrattuna aikaa menee monin verroin enemmän.

Teknisesti haastavinta on pitää huoli siitä, että kaikki valtuutetut pysyvät mukana Teams-kokouksessa eivätkä putoa pois linjoilta.

– Jos huomataan, että joku on pudonnut pois, sitten kaikki odottavat, kunnes tämä saadaan mukaan ja kokous voi taas jatkua, sanoo kaupunginsihteeri Matti Pietilä.

– On aika urakka, että saadaan kaikki onnistumaan

Valtuustosalissa on saatavilla kaiken varalta myös tietoteknistä ICT-tukea. Lautakuntien ja kaupunginhallituksen jäsenille Teams-kokoukset ovat kuitenkin jo käyneet tutuiksi.

Forssan kaupunginsihteeri Matti Pietilä, kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi ja valtuuston puheenjohtaja Mika Penttilä (kok.) ovat valtuustosalin edessä paikan päällä kuten ennenkin.

Kokous oli ehditty suunnitella pidettäväksi urheilutalo Feeniksissä niin, että valtuutetut olisivat istuneet kaukana toisistaan, kunnes kuntalain väliaikainen muutos täsmensi sähköisen kokouksen teknisiä edellytyksiä määräajaksi.

Käytettävissä pitää olla ääniyhteyden lisäksi kuvayhteys. Lisäksi kunnan tai kuntayhtymän hallitus voi päättää, että yleisö voi seurata julkisia kokouksia vain sähköisesti.

Forssan kaupungin Youtube-tilin löytää esimerkiksi googlaamalla sanoilla Youtube Forssan kaupunki.

Linkki valtuuston kokoukseen löytyy myös Forssan kaupungin nettisivustolta (www.forssa.fi). Klikkaa ajankohtaista-osion valtuuston kokouksesta kertovaa uutista. Sen keskivaiheelta on linkki: Katso kokous suorana täältä.

YouTube-tililtä kokousta voi katsoa myös jälkikäteen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic