Lounais-Häme Forssan seutu

Hyky alkaa tarjota ikääntyneille kuntoutusta kotiin – Tavoitteena on auttaa entistä useampi pärjäämään kotona ilman kotihoitoa

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä aloittaa kotona annettavat kuntoutumis- ja arviointijaksot syksyllä. Toiminta vähentää säännöllisen kotihoidon tarvetta.
Kotihoidon perushenkilöstö osallistuu vahvasti suunnitelmallisten kuntoutusjaksojen toteuttamiseen fysioterapeutin ja muiden asiantuntijoiden ohjeiden mukaisesti. Kuva: Tapio Tuomela
Kotihoidon perushenkilöstö osallistuu vahvasti suunnitelmallisten kuntoutusjaksojen toteuttamiseen fysioterapeutin ja muiden asiantuntijoiden ohjeiden mukaisesti. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä ottaa vanhuspalveluissaan käyttöön uuden toimintamallin tukemaan ikääntyneiden toimintakykyä ja kuntoutumista.

Kuntayhtymä käynnistää tämän syksyn aikana kotona annettavat kuntoutumis- ja arviointijaksot. Jaksojen aikana asiakas saa tarpeellisiksi arvioituja kotiin annettavia palveluita sekä hänelle räätälöityjä kuntoutumista tukevia toimia, ohjeita ja palveluja.

Toiminnan tarkoituksena on auttaa entistä useampi ikääntynyt pärjäämään kotona ilman raskaita palveluita.

Palveluohjaus ohjaa asiakkaan kuntoutumis- ja arviointijaksolle. Arviointijakson aikana kartoitetaan ja arvioidaan kunkin asiakkaan toimintakyky ja palvelujen tarve.

Tavoitteena on, että asiakkaan oma toimintakyky ja arjen hallinta vahvistuvat jakson aikana. Jos asiakkaalla on jakson jälkeen kotihoidon palvelujen tarvetta, sovitaan säännöllisen kotihoidon palveluiden alkamisesta ja niiden määrästä. Muutoin asiakas voidaan ohjata muiden palvelujen tai toimintojen piiriin.

Uutena toimintana kuntoutumis- ja arviointijaksot täsmentyvät kokemusten kertyessä. Jaksot ovat suunnitelmien mukaan yleensä 2–4 viikkoa, maksimissaan 8 viikkoa.

– Fysioterapeutti tekee kuntoutumisjakson alussa asiakkaan kanssa selkeän, konkreettisen asiakkaan elämää ja toimintakykyä koskevan tavoitteen ja tekee suunnitelman siitä, mitä jakson aikana eri ammattiryhmät asiakkaan kanssa tekevät ja mitä asiakas itse tekee, jotta tavoite saavutetaan, kuvaa Hykyn vanhuspalveluiden palvelualuejohtaja Annukka Kuismin.

Asetettavat tavoitteet lähtevät asiakkaan omista, arkielämän tarpeista. Toimintakyvyn kehittymistä seurataan koko jakson ajan.

Vastaavasta toiminnasta on muualla Suomessa saatu erittäin hyviä tuloksia. Täsmäkuntoutuksen ja -ohjeistuksen ansiosta aiempaa harvempi tarvitsee säännöllistä kotihoitoa ja entistä useampi pärjää arjessaan omillaan tai kevyemmillä palveluilla.

– Tarkoitus on vähentää asiakkaiden tarvetta säännölliselle kotihoidolle, Kuismin toteaa.

Kasvavaa kuntoutustoimintaa varten Hyky palkkaa kolme fysioterapeuttia lisää. Uusia fysioterapeutteja piti alun perin palkata kaksi ja siirtää toimintaan heti syyskuun alusta sisäisesti yksi fysioterapeutti, mutta hän irtisanoutui.

Näin toiminnan aloittaminen riippuu siitä, koska valittavat uudet fysioterapeutit pääsevät aloittamaan työsuhteensa. Toiminta päässee vauhtiin lokakuun alkupuolella.

Fysioterapeutin ohjeiden mukaan kotihoidon perushenkilöstö osallistuu vahvasti suunnitelmallisten kuntoutusjaksojen toteuttamiseen. Toiveissa on saada asiakkaan luona käymään tarpeen mukaisesti eri osaajia lääkäristä toimintaterapeuttiin saakka. Konsultaatiota voidaan tarvita ravitsemusterapeutilta tai vaikka farmaseutilta.

Mahdollista on, että kuntoutumisjaksolaiset voisivat tehdä kukin kotonaan ”ryhmäjumppaa” tietokoneen välityksellä.

Forssan seudulla kuntoutumis- ja arviointijakso sisältää terapiahenkilöstön, lääkärin ja kotihoidon kuntouttavat palvelut. Uusi palvelu kustantaa asiakkaalle 9,50 euroa vuorokaudelta kaikilta palvelujakson päiviltä. FL

Ikääntyneiden palveluille kriteerit

FSHKY ottaa 1.10. alkaen käyttöön uudet kriteerit ikääntyneiden pitkäaikaishoidon, kotihoidon ja omaishoidon tuen myöntämistä varten.

RAI-mittariston ottaa ensin käyttöön asiakas- ja palveluohjaus palvelutarpeiden arvioinnissa ja omaishoidon osalta.

Seuraavaksi koulutusvuorossa on kotihoidon henkilöstö ja sitten asumispalveluiden henkilöstö. Koko palvelualue siirtyy seikkaperäisen RAI-mittariston käyttöön vuoden 2020 aikana.

RAI on THL:n koordinoima standardoitu tiedonkeruun ja havainnoinnin välineistö.

Uusimmat

Näkoislehti

5.6.2020

Fingerpori

comic