Lounais-Häme

Hyky ei irtisano, mutta tohtoroi toimintaansa

Syynä järjestelyihin ovat terveydenhuoltolaki, joka lopetti leikkaussaliolosuhteita ja anestesiaa vaativan leikkaustoiminnan Forssan sairaalassa sekä yhtymän talousarviolle asetetut kovat vaatimukset pysyä vuoden 2017 tasossa.

Leikkaussalin henkilöstövähennystarve on 11 sairaanhoitajaa, 1 osastonhoitaja, 1,8 anestesian ja tehohoidon erikoislääkäriä ja 0,2 kirurgian erikoislääkäriä. Kirurgisen vuodeosaston henkilöstövähennystarve on 4 sairaanhoitajaa ja 3 lähihoitajaa. Neljä leikkaussalin sairaanhoitajaa siirtyy vanhoina työntekijöinä nykyisin työsuhde-eduin Kanta- Hämeen sairaanhoitopiirin palvelukseen 1. huhtikuuta. Muille työntekijöille kyetään osoittamaan korvaavaa työtä muualla Hykyssä.

Leikkaussalin ja kirurgisen vuodeosaston vakituinen henkilöstö saa ilmaista toiveensa työskentelypaikastaan jatkossa. Kaikkia hakijoita kuullaan henkilökohtaisesti, ennen kuin työnantaja päättää työn tarjoamisesta.

-Meillä on vapaana pitkä lista vakansseja, joihin voi hakea. Olemme johdonmukaisesti jättäneet täyttämättä avoimia olevia vakansseja ja ottaneet vain lyhytaikaisia sijaisia, sanoo yhtymäjohtaja Juha Heino.

 

Lähi- ja sairaanhoitajat, joita vähennystarve koskee, saavat kirjata järjestyksessä kolme toivomaansa paikkaa. Todennäköisesti suuri osa vuodeosaston hoitajista haluaa jäädä tutulle osastolleen, mutta osan on siirryttävä. Perälautana prosessissa on irtisanominen, jos henkilö ei ota hänelle tarjottua tehtävää vastaan. Siirtyjät tulevat saamaan uuden tehtävänsä mukaista palkkaa.

-Pyrimme ratkaisemaan työskentelypaikat mahdollisimman nopeasti lähiviikkojen aikana, jotta henkilöstöä vaivaava epätietoisuus saadaan loppumaan, Heino sanoo.

 

Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palvelualueet ollaan yhdistämässä uudeksi terveydenhuollon palvelualueeksi, koska molempien toiminta on supistumassa muutosten vuoksi.

Työterveyshuollolle on tarkoitus löytää yhteistyökumppani ja ympäristöterveydenhuolto erotetaan maakuntasuunnittelussa terveydenhuollosta. Osaamiskeskus toimii yhteistoiminnassa osastotoiminnan kanssa.

Heino tähdentää, ettei työterveyshuoltoa olla ulkoistamassa. Seutuneuvoston kokouksessa toukokuussa kuntapäättäjät linjaavat, voitaisiinko työterveyshuolto yhdistää 1.1.2019 alkaen kantahämäläiseen TyöSykkeeseen, josta muodostuisi aidosti maakunnallinen työterveyshuollon toimija. TyöSyke oy on Hämeenlinnan kaupungin, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin sekä Riihimäen kaupungin, Hausjärven kunnan ja Riihimäen terveyskeskuksen omistama työterveyspalveluja tuottava isompi organisaatio.

-Muutos ei työterveyshuollon asiakkaalle suoraan näkyisi, mutta palvelutarjonta vahvistuisi, Heino sanoo.

 

Erikoissairaanhoidon palvelualueella leikkaussalitoimintoja on jo sopeutettu vastaamaan muuttunutta tarvetta ja kirurgisen osaston sairaansijojen määrää vähennetty.

Suunnitellun muutoksen seurauksena perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon johtavan lääkärin virat lakkautetaan. Tilalle perustetaan uusi terveydenhuollon palvelualueen johtajan määräaikainen virka. Määräaikaisuus kestää vuoden 2019 loppuun, jonka jälkeen koittaa sote- ja maakuntauudistus.

Lisäksi perhekuntoutuspalveluja aletaan ostopalvelun sijaan tuottaa omana toimintana. Toiminnan painopisteen muutos ei aiheuta henkilöstövaikutuksia.

Yhtymähallitus käsittelee yhteistoimintaneuvottelujen lopputuleman ja tekee lopulliset päätökset kokouksessaan 26. maaliskuuta.

 

Hykystä siirtyy sairaanhoitopiirille noin 900 leikkausta vuodessa. Paikallispuudutuksella tehtävää polikliinistä kirurgiaa on näin alkuvaiheessa tiedossa muutama sata vuodessa. Juha Heino uskoo, että määrä tulee tästä nousemaan.

FSHKY:n yhtymähallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) Forssasta pitää yt-neuvottelujen lopputulosta hyvänä, kun hurjat uhkakuvat työpaikkamenetyksistä eivät toteutuneet.

-Itse olen koko ajan luottanut, että tämä on mahdollista. Kun on yhteistä tahtoa, joustamista ja yhteistyökykyä, työjärjestelyt saadaan onnistumaan keskussairaalan kanssa ja tulevaisuudessa maakunnankin kanssa, jos siihen lopulta päädytään.

-Annan ison kiitoksen johtaville viranhaltijoille molempiin päihin, hykyyn ja keskussairaalaan, ja tietysti työntekijöille siitä, että ovat kestäneet kaikessa myllerryksessä. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/44897-hykyn-henkilosto-esittaa-yt-neuvottelujen-keskeyttamista-yhtymajohto-ei-ole-antanut

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/42326-fshky-laatii-tiukkaa-saastobudjettia

Uusimmat

Fingerpori

comic