Lounais-Häme Forssa

Hyky etsii järjestöjä tiiviimpään yhteistyöhön – "Nyt vain mielikuvitus liikkeelle", sosiaalihuollon kehittämispäällikkö Karoliina Kärkkäinen sanoo

Hyvinvointikuntayhtymässä halutaan tiivistää sote-kentän ja järjestöjen yhteistyötä. Nyt järjestöjen joukosta haetaan sopivia yhteistyökumppaneita.
Kokoamme ensin kotisivuillemme tietoa FSHKY:n järjestöyhteistyöstä. Myös henkilökunta saa tarkempaa ohjeistusta asiakkaiden ohjaamisesta järjestöihin. Minuun voi olla myös suoraan yhteydessä, Kärkkäinen vinkkaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kokoamme ensin kotisivuillemme tietoa FSHKY:n järjestöyhteistyöstä. Myös henkilökunta saa tarkempaa ohjeistusta asiakkaiden ohjaamisesta järjestöihin. Minuun voi olla myös suoraan yhteydessä, Kärkkäinen vinkkaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Yhteistyölle järjestöjen kanssa on kasva tarve, yksin ei pärjää enää kukaan. Jonkin verran yhteistyötä tehdään jo, lisää tarvitaan. Järjestöt tekevät tärkeää hyvinvoinnin edistämistyötä, joka vähentää raskaampien palvelujen tarvetta, sosiaalihuollon kehittämispäällikkö Karoliina Kärkkäinen sanoo.

Nyt yhteistyöstä halutaan vahvempaa, selkeämpää ja koordinoidumpaa. Tärkeää on myös systemaattinen seuranta ja arviointi. Syyskuussa FSHKY:n kehittämis- ja johtoryhmät saavatkin eteensä yhteistyösuunnitelman, joka linjaa järjestöyhteistyön tulevaisuutta.

Ensimmäinen etappi on etsiä sopivat järjestöt.

– Haemme vastinpareja, jotka ovat kiinnostuneita ja valmiita sitoutumaan. Muutamien, kuten Marttojen, MLL:n ja Forssan seudun Mielenterveysseuran, kanssa teemmekin jo yhteistyötä, nyt haemme lisää yhteistyökumppaneita, Kärkkäinen sanoo.

Kenttä on laaja. Järjestöjä on Forssan seudulla noin 700.

– Kun sopivat yhteistyöjärjestöt löytyvät, voimme suunnitella toimintaa esimerkiksi työpajoissa ja lähteä sitä matalalla kynnyksellä toteuttamaan. Aloitamme palvelumuotoiluhengessä, otamme asiakkaat mukaan kertomaan, mitä he tarvitsevat, Kärkkäinen kertoo.

Yksi tärkeimmistä yksinäisyyden torjunta

Tiiviimpää yhteistyötä Kärkkäinen kaipaa etenkin ikääntyneiden, syrjäytymisvaarassa olevien, lasten ja perheiden palveluihin. Yksi fokusalueista on yksinäisyyden torjunta.

– Meillä on paljon ikäihmisten yksiköissä asuvia, jotka kaipaavat ulkoilua ja yhdessäoloa. Tarve on suuri, eikä kyse ei ole mistään ihmeellisestä. Tarvitaan ihmistä ja läsnäoloa. On myös kotona asuvia ikääntyneitä yksinäisiä, ja yksinäisyydestä kärsivät myös lapset ja nuoret, Kärkkäinen sanoo.

Yhteistyö luo tiiviimmän kytköksen hyvinvointikuntayhtymän ja järjestön välille.

– Jos vaikka kotipalvelun työntekijä huomaa vanhuksen yksinäisyyden, hän voi ohjata tämän yhteyteen järjestön työntekijän kanssa, Kärkkäinen kaavailee.

Yhteistyötä tiivistetään myös kokemus-, virike- ja vapaa-ajan toiminnassa. Lapsiperheiden tuessa yhdessä toimimista on jo kokeiltu Marttojen kanssa, hyvällä menestyksellä. Nyt suurin haaste on saada toimintaan laajuutta ja jatkuvuutta. Myös ihmisistä on usein pula.

Ennakkoluulottomasti mukaan

Kärkkäinen haastaakin järjestöt ennakkoluulottomaan ajatteluun. Mukaan voi lähteä, vaikka ei varsinaisesti hyvinvoinnin parissa toimisikaan. Järjestää voi myös yksittäisiä tapahtumia.

– Nyt vain mielikuvitus liikkeelle. Myös järjestöt, jotka eivät liity soteen, vaikkapa mehiläisyhdistys tai käsityöporukka, voivat lähteä mukaan. Aina ei tarvitse olla suurimuotoista. Esimerkiksi vammaisten tai ikäihmisten yksiköt ovat nauttineet, kun pihalla on käynyt hevonen tai vanha museoauto. FL

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic