Lounais-Häme

Hyky helisemässä sote-uudistuksessa

 

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän yhtymäjohtaja Juha Heino on hyvin huolissaan sosiaali- ja terveyspalvelujen selvitystyöryhmän esityksistä. Suunniteltu valinnanvapaus murentaisi hänen mukaansa Forssan seutukunnan julkista palvelutuotantoa.

– Ensimmäisessä vaiheessa asiakkaat käyttävät vapaata valinnanvapautta ja menevät hakemaan palvelut yksityiseltä puolelta, koska saavat ne todennäköisesti nopeammin kuin julkiselta puolelta. Sen jälkeen, kun he ovat yksityiseen sosiaali- ja terveyskeskukseen listautuneet ja vieneet mukanaan rahoituksen, julkiselta sektorilta putoaa rahoituspohja pois. Silloin joudutaan sopeuttamaan henkilöstöä ja karsimaan palveluverkkoa.

Heino arvioi, että Forssan seutukunta lähellä pääkaupunkiseutua on houkutteleva sijoittumispaikka julkiselle sosiaali- ja terveyskeskukselle. Hän sanoo, että julkisten sosiaali- ja terveyskeskusten rinnalle tulevat yksityisten pääomasijoittajien vastaavat sosiaali- ja terveyskeskukset toimivat hyvin erityyppisellä logiikalla.

– Heidän ansaintalogiikkansa perustuu siihen, että siellä asiakkaat käyvät useampaan kertaan ja tiettyjä palveluja myydään enemmän, jotta saadaan lisää katetta.

– Ne pystyvät todennäköisesti tarjoamaan palveluja paljon nopeammin, kuin julkisen sektori on aiemmin tottunut.

Heino muistuttaa, että Ruotsissa alettiin soveltaa valinnanvapautta lähes 10 vuoden valmistelujakson jälkeen. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti