Lounais-Häme

Hyky käynnistää yt-neuvottelut - hallituksen päätös syntyi äänin 7-3

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän yhtymähallitus päätti maanantaina äänin 7-3 käynnistää mittavat yt-neuvottelut Hykyssä, jotka koskevat kaikkiaan 140 työntekijää.

Yhtymähallitus uudisti myös esitystään Forssan seudun viidelle kunnalle hankintapäätöksen tekemisestä yhteisyrityksen perustamiseksi Pihlajalinna-ryhmittymän kanssa.

Yhteisyrityksen perustamista vastustivat äänestyksessä yhtymähallituksen jäsenistä forssalainen Tapio Virtanen (vas.), tammelalainen Ismo Ojansuu (sd.) ja jokioislainen Jorma Hacklin (sd.).

Sama äänestystulos toistui yhtymähallituksen äänestäessä yt-neuvottelujen käynnistämisestä.

Yhteisyrityksen perustaminen myötä nyt käynnistyvien yt-neuvottelujen tuotannollis-taloudelliset perusteet purkautuisivat.

Pihlajalinna on sitoutunut yhteisyrityksessä leikkaustoiminnan jatkumiseen Forssan sairaalassa. Samoin kunnissa säilyisivät terveysasemat sopimuskauden ajan eli 10+5 vuotta.

Vuoden vaihteessa voimaan tullut terveydenhuoltolaki on lopettamassa nykymuotoisen leikkaustoiminnan sekä ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen.

Yhtymäjohtaja Juha Heinon mukaan muutokset merkitsisivät nykyisen Forssan sairaalan toiminnan päättymistä. Muutokset kohdistuvat leikkaussaliin ja heräämöön, päivystyspolikinikkaan sekä erikoissairaanhoidon vuodeosastoihin. Nykyisin päivystysaikaan on yöllä tavoitettavissa takapäivystäjä.

Heino korostaa, että kaavailulla yhteisyrityksellä olisi jatkossa lainsäädännöllinen asema, jossa yhteisyritys hyväksyttäisiin valmistelussa olevassa valinnanvapauslainsäädännössä palveluiden tuottajaksi.

-Pihlajalinna on sitoutunut nykyisen toimipisteverkoston ja palveluvalikoiman ylläpitoon koko sopimuskauden. Lisäksi Pihlajalinna on tuomassa sopimiskumppaneidensa kautta, joita ovat esimerkiksi vakuutusyhtiöt LähiTapiola ja Fennia, merkittävän potilasvirran Forssaan ja laajemmin koko maakuntaan ja keskussairaalaan, Heino sanoo.

 

Heino toteaa toivoo, että seutukunnan valtuutetuille, jotka tekevät lopullisesti päätöksen hankintasopimuksen teosta, on tarjottu riittävästi tietoa hankintaprosessin etenemisestä päätöksen pohjaksi.

Valtuutettujen käytössä ovat kaikki yhteisyritykseen liittyvät asiakirjat yhtiöjärjestystä myöden. Kuntien osuus yhteisyrityksestä olisi 49 prosenttia ja Pihlajalinnan 51 prosenttia.

-Maakunnan edustajat liioittelevat tietoisesti ja tarkoitushakuisesti riskejä.

Hyvä esimerkki on Oma Hämeen esittämä kymmenien miljoonien eurojen korjausvastuu. Toisin kuin maakunta kertoo, korvausvastuu tulee voimaan vain, jos maakunta irtisanoo sopimuksen laittomasti. Tämä ei kuitenkaan liene maakunnan tahtotila, Heino toteaa. Hän kaipaakin Oma Hämeeltä vastuullisuutta ja eettisyyttä.

Heinon mukaan maakunnan kielteinen suhtautuminen Forssan seudun pyrkimyksiin palveluiden, työpaikkojen ja elinvoiman turvaamiseksi on ollut maakunnan asenteena heti hankintaprosessin käynnistyttyä keväällä.

-Tietoisesti levitetyt perusteettomat uhkakuvat, riskien katteeton liioittelu ja hankintaprosessin viivästyttäminen ovat kuuluneet Oma Hämeen toimintatapoihin. Heino sanoo. FL

 

Aiheesta aiemmin:

http://www.forssanlehti.fi/uutiset/33774-fshkyssa-uhkaavat-yt-neuvottelut

 

Uusimmat

Fingerpori

comic