Lounais-Häme

Hyky kuin potilaatkin - odotustilassa

Sote-uudistuksen lykkääntymisen ja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) ja Pihlajanlinnan yhteisyritystä koskevista päätöksistä tehtyjen valitusten takia hykyn suunnitelmat ovat tällä hetkellä hollilla.

-Emme ole ehtineet käydä ajankohtaista tilannetta läpi johtoryhmän tai yhtymähallituksen kanssa, joten palaamme asiaan tarkemmin elokuun alussa, hykyn yhtymäjohtaja Juha Heino vastaa lomaltaan sähköpostitse.

 

Nykymuotoinen leikkaustoiminta päättyy Forssan sairaalassa vuodenvaihteessa ja ympärivuorokautinen yhteispäivystys muuttuu perusterveydenhuollon ympärivuorokautiseksi yhteispäivystykseksi.

-Siksi joudutaan pohtimaan erityisesti sitä, pitääkö hykyn käynnistää tuotannollis-taloudelliset yhteistoimintaneuvottelut jo ennen markkinaoikeuden päätöstä, sillä neuvottelut täytyy aikataulullisista syistä saattaa päätökseen ennen vuoden vaihdetta.

Heinon mukaan asioiden viivästyminen ei ole hyvä asia.

-Ulkoistuksen piirissä oleva henkilöstö on epävarmuudessa ja joutuu pelkäämään toiminnan muutosten aiheuttamia vaikutuksia työpaikkoihin. Sama koskee tietysti nykymuotoisten palveluiden jatkumista.  

 

Heinon mukaan hyky aloitti jo keväällä sairaanhoitopiirin kanssa neuvottelut, joissa pohdittiin leikkaustoiminnan osalta korvaavaa toimintaa. Kyse on lähinnä puudutuksessa tehtävistä toimenpiteistä.

-Paikallispuudutuksessa tehtävät toimenpiteet eivät korvaa anestesiaa vaativaa leikkaustoimintaa.

Heino sanoo, että jos yhteisyritys ei toteudu, leikkaustoiminta päättyy ensi vuoden alussa.

-Pihlajalinna-ryhmittymän innovatiivinen ratkaisu turvaa leikkaustoiminnan jatkumisen nykyisellään, jos markkinaoikeus hylkää Terveystalon valituksen.

 

Oma Hämeen muutosjohtaja Jukka Lindberg taas toteaa, ettei anestesiaa vaativa leikkaustoiminta jatku Forssassa.

-Leikkausten keskittämisasetus on edelleen voimassa, vaikka sote-uudistus lykkääntyykin.

Hänen mukaansa varmaa on, ettei Forssan sairaalan leikkaustoimintaa voi mikään pelastaa.

-Se on ollut kaikille selvää jo keväästä asti.

Maakunta on yrittänyt aloittaa neuvotteluja, jotta tiedettäisiin, mitä maakunnan kolmessa sairaalassa voidaan tehdä. Lindbergin mukaan Riihimäen sairaalan kanssa asiasta on jo sovittu.

-Riihimäellä henkilöstövaikutukset ovat plus miinus nolla.

Hän lisää, että Forssassa yt-neuvotteluiden vaikutuksia on liioiteltu.

-Toivottavasti pääsemme hykyn kanssa aloittamaan neuvottelut syksyllä. Se sopisi meille mainiosti. Ei sooloillen, vaan yhdessä, Lindberg summaa. FL

 

Päätöstä täytyy odottaa puoli vuotta
Markkinaoikeuteen tehty valitus koskee Forssan kaupungin 550 miljoonan euron hankintapäätöstä.Päätöksen mukaan Forssa perustaisi yhteisyrityksen Pihlajalinna-ryhmittymän kanssaKaupunki tekee vastineen markkinaoikeudelle (hyky tarjoaa vastineen laatimiseen asiantuntija-apua).Koska kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävä hankinta, sisältyy markkinaoikeuden päätökseen myös toimeenpanokielto.Hankinta-asiakirjoja ei voida allekirjoittaa eikä yhteisyritys voi aloittaa toimintaa ennen kuin markkinaoikeuden päätös on saatu.Arvioitu kesto markkinaoikeuden käsittelylle on noin kuusi kuukautta.Kaupungin hankintapäätöksestä on tehty myös valituksia Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.Hallinto-oikeuden käsittelyaika on keskimäärin kahdeksan kuukautta.

Uusimmat

Fingerpori

comic