Lounais-Häme Forssan seutu

Hyky nostaa asiakasmaksut tappiin: Terveydenhuollon palveluista peritään lain säätämät maksimihinnat

Yksittäisen asiakaskäynnin hinta nousee pääsääntöisesti kymmeniä senttejä tai pari euroa. Maksukatto pysyy ennallaan.
Forssan sairaalassa tai seutumme terveysasemilla asioiva maksaa palveluista jatkossa hivenen enemmän. Myös sosiaalihuollon maksuja nostetaan. Uudet hinnat otetaan käyttöön 1.1.2020 alkaen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan sairaalassa tai seutumme terveysasemilla asioiva maksaa palveluista jatkossa hivenen enemmän. Myös sosiaalihuollon maksuja nostetaan. Uudet hinnat otetaan käyttöön 1.1.2020 alkaen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä (Hyky) korottaa asiakasmaksujaan ensi vuodeksi. Terveydenhuollon asiakasmaksut korotetaan kautta linjan enimmäissummiin, jotka on määritelty sosiaali- ja terveydenhuollon asetuksessa.

Hykyn asiakasmaksut ovat olleet tähänkin saakka lähellä maksimia. Esimerkiksi lääkärin vastaanottomaksu terveyskeskuksessa on maksanut asiakkaalle 19,5 euroa, kun enimmäishinta on 20,6 euroa. Vuoden vaihtuessa vastaanottomaksu kohoaa siis 1,10 eurolla.

Yksittäisen asiakaskäynnin hinta kohoaa yleisesti kymmenillä senteillä, eurolla tai kahdella. Muutamassa toimenpiteessä hinta kohoaa yli viisi euroa.

Paljon palveluja käyttävää suojaa maksukatto. Terveydenhuollon palvelujen maksukatto pysyy ennallaan 683 eurossa. Pienituloiselle voidaan myöntää toimeentulotukea asiakasmaksuista selviämiseen.

Tilkettä talousarvioon

Asiakasmaksuja korotetaan osana Hykyn ensi vuoden talousarviota.

– Meille asetettiin tiukka kolmen prosentin kasvuraami, johon ensi vuoden talousarvio piti saada mahtumaan. Budjetin laadinta on ollut tänä vuonna erityisen tiukkaa, yhtymäjohtaja Katariina Korhonen toteaa.

Terveydenhuollon asiakasmaksujen korotuksista arvellaan kertyvän noin 250 000 euroa vuositasolla. Vertailun vuoksi Terveystalo esitti 500 000 euron korotusta yöpäivystyksen vuosimaksuunsa.

Maksuja korotetaan laajalti maksimiin myös sosiaalihuollon puolella. Vammaispalveluissa korotusvaraa jäi kuitenkin jäljelle.

Terveydenhuollossa maksut ovat tasasuuruisia, mutta esimerkiksi kotihoidossa asiakkaan tulot vaikuttavat maksujen suuruuteen.

Maksukatto täyttyy noin 800:lla

THL:n selvityksen mukaan enimmäismaksujen käyttö on yleistynyt vuodesta 2016 alkaen. Selvitys käsitti vuodet 2013–2018 ja koski lääkäri- ja hoitajavastaanottoja.

Asiakasmaksuja tarkistetaan valtakunnallisesti joka toinen vuosi ja maksujen suuruutta ohjataan lainsäädännöllä. Edellisen kerran maksuja nostettiin vuodelle 2018. Ensi vuodelle enimmäisrajaa ei kuitenkaan koroteta, koska kansaneläkeindeksi on pysynyt ennallaan.

Terveydenhuollon maksukatto täyttyy hyvinvointikuntayhtymässä noin 800 asiakkaalla.

Maksukattoon lasketaan mukaan terveyskeskuksen avosairaanhoidon maksut, fysioterapiamaksut, sarjahoidon maksut, sairaalan poliklinikkamaksut, päiväkirurgian maksut, lyhytaikaisen laitoshoidon maksut, yö- ja päivähoidon maksut sekä kuntoutushoidon maksut.

Asiakkailta perittävillä maksuilla rahoitettiin noin 7 prosenttia kunnallisista sosiaali- ja terveyspalveluista vuonna 2015. FL

Esimerkkejä korotuksista

Käyntimaksu kolmelta ensimmäiseltä terveyskeskuskäynniltä kalenterivuoden aikana 19,5 eurosta 20,6 euroon.

Päivystyskäynti 38,8:sta 41,2 euroon.

Hoitaja- ja kipsimestarikäynti 10,4:stä 11,4 euroon.

Hoitajakäynti päivystyksessä pysyy 19,4 eurossa.

Käyttämätön ja perumaton ajanvaraus 48:sta 50,8 euroon.

Lyhytaikainen hoitopäivä yli (0–17-vuotiaille maksuton) 46,1:sta 48,9 euroon.

Rankaproteesi 210,4:sta 222,7 euroon (euromääräisesti suurin korotus).

Terveydenhuollon maksukatto pysyy 683 eurossa.

Tilapäinen kotihoito:

Ateria kotiin kuljetettuna 8,3:sta 9,5 euroon.

Tukipalvelupaketti 75 euroa pysyy ennallaan.

Asiointipalvelu 11,25:sta 12 euroon

Kylvetyspalvelu 7,25 euroa pysyy ennallaan.

Päivätoiminta (neljä tuntia) 14,85:sta 15 euroon.

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic