Lounais-Häme Forssan seutu

Hyky on saanut työntekijöitä seudun varhaiskasvatuksesta – Apu voi kuitenkin jäädä lyhyeksi, mikä herättää uhkakuvia

Forssa, Jokioinen ja Tammela ovat lainanneet varhaiskasvatuksen työntekijöitään hykylle. Varhaiskasvatuksen avautuminen voi tuottaa hykylle ongelmia.
Axel Wahrenin päiväkodissa tavallisesti työskentelevä Jemina Aho on siirtynyt poikkeustilanteessa Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän vanhuspalveluiden kotihoidon avuksi. Aho asetti kasvosuojuksen autossa kuvaa varten, normaalisti suojukset otetaan käyttöön vasta asiakkaan ovella. Kuva: Lassi Puhtimäki
Axel Wahrenin päiväkodissa tavallisesti työskentelevä Jemina Aho on siirtynyt poikkeustilanteessa Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän vanhuspalveluiden kotihoidon avuksi. Aho asetti kasvosuojuksen autossa kuvaa varten, normaalisti suojukset otetaan käyttöön vasta asiakkaan ovella. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) vanhuspalveluihin on siirtynyt noin kolmekymmentä työntekijää seudun kuntien varhaiskasvatuksesta.

Forssan kaupungilta työntekijöitä on siirtynyt tai siirtyy parikymmentä, Jokioisten ja Tammelan kunnilta molemmilta viisi. Lisäksi hykyn sisäisesti vanhuspalveluihin on siirtynyt 13 työntekijää.

Työvoiman siirron taustalla on tarve varmistaa sekä ikäihmisten että työntekijöiden turvallisuus. Tapoina ovat hoitohenkilökunnan vaihtuvuuden sekä lähikontaktien minimointi ja keinoina pienemmät työntekijöiden ryhmät.

– Vaihtuvuutta tulee kuitenkin väkisin poissaolojen vuoksi. Ainut keino vähentää tiimien välistä vaihtuvuutta on resursoida niihin lisää työvoimaa, hykyn vanhuspalveluiden palvelualueen johtaja Annukka Kuismin sanoo.

Miksi yt:t ja silti lisävoimia?

Kun varhaiskasvatuksessa työntekijätarve on laskeneen lapsimäärän vuoksi vähentynyt, on ollut luonnollista siirtää työntekijöitä sinne, missä on tarjolla koulutusta vastaavaa työtä. Suurin osa siirtyneistä työntekijöistä on lähihoitajia, jotka saavat hykyllä perehdytyksen uusiin työtehtäviinsä ja joille työtehtävien niin edellyttäessä hankitaan vaadittavat lääkeluvat.

Forssan sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen sanoo, että lähtökohta siirtymisille on ollut työntekijän oma suostumus.

Keskustelua on herättänyt se, että hyky on aloittanut yhteistoimintaneuvottelut mahdollisista lomautuksista ja hakenut samaan aikaan ulkopuolista työvoimaa. Mahdolliset lomautukset koskevat palveluja, joiden kysyntä on laskenut tai toimintaa supistettu.

– Hykyssä on paljon erilaisia ammattiryhmiä, enkä usko, että tässä tilanteessa hyky lomauttaa hoitohenkilökuntaa, Kuismin sanoo.

Lue lisää hykyn yt-neuvotteluista: Hykyssä yyteet koronan vuoksi – Koronasta tulossa 1,5 miljoonan euron lisälasku (FL 27.4.)

Tilanne vielä täysin auki

Keskiviikkoiltana valtioneuvosto tiedotti, että 14.5. koulut ja päiväkodit avataan jälleen, mikä voi muuttaa tilannetta varhaiskasvatuksen työntekijöiden suhteen.

Vanhuspalveluihin siirtyneet työntekijät ovat tehneet hykyn kanssa määräaikaisen työsopimuksen, jonka loppumispäivä vaihtelee. Osalla se on 13.5., osalla esimerkiksi 30.6.

Sopimuksiin on kirjattu lauseke, jonka mukaan kunta pystyy vetämään työntekijänsä välittömästi takaisin omaan käyttöönsä tilanteen niin vaatiessa.

Haasteena ennakoinnissa on se, että kukaan ei tiedä, kuinka suuri osa lapsista palaa varhaiskasvatukseen toukokuun puolivälissä eli kuinka paljon työntekijöitä esimerkiksi päiväkodeissa tarvitaan.

– Toive on tietysti tässä tilanteessa, että moni lapsi olisi senkin jälkeen vielä kotona. Jos tilanne on siltä osin hyvä, pystymme jättämään työntekijöitä hykyn käyttöön. Lähtökohta on silti, että kaupungin omat palvelumme tulevat ensin, jolloin työntekijät siirtyvät tarvittaessa meille, Pynnönen sanoo. FL

Aiemmin aiheesta: Koronatilanne on sulkenut päiväkoteja Forssan seudun kunnissa – Välillä aikuisia on ollut enemmän kuin lapsia (FL 22.4.)

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic