Lounais-Häme Forssan seutu

Hyky paikkaa hoitajavajetta kannustimin – Vuoronvaihdosta ja ylimääräisestä työvuorosta maksetaan kesän ajan 90 euron kertakorvaus

Sijaisten saatavuus on edelleen ongelma, johon aiotaan paneutua lomien jälkeen.
Irmeli Sundqvist, Anne Räty, Tiina Mäki ja Marika Berg käynnistelevät iltavuoroa Forssan sairaalan sisätautien osastolla. Koska sijaisia ei saatu riittävästi, osastolla vähennettiin potilaspaikkoja kesän ajaksi seitsemällä. Osastonhoitaja Berg toivoo, ettei yllättäviä poissaoloja tai koronan neljättä aaltoa tulisi. Osastolla ei ole vielä käytetty väliaikaisen työehtosopimuksen kannustimia, mutta niistä ollaan tietoisia. – On mukava kädenojennus, että venymiset huomioidaan eri tavalla kuin tähän asti. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Irmeli Sundqvist, Anne Räty, Tiina Mäki ja Marika Berg käynnistelevät iltavuoroa Forssan sairaalan sisätautien osastolla. Koska kesäsijaisiksi ei saatu riittävästi päteviä sairaanhoitajia, osastolla vähennettiin potilaspaikkoja kesän ajaksi seitsemällä. Osastonhoitaja Berg toivoo, ettei yllättäviä poissaoloja tai koronan neljättä aaltoa tulisi. Osastolla ei ole vielä turvauduttu väliaikaisen työehtosopimuksen kannustimiin, mutta niistä ollaan tietoisia. – On mukava kädenojennus, että venymiset huomioidaan eri tavalla kuin tähän asti, Berg sanoo. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä (hyky) kärsi loppukeväällä vakavasta hoitajapulasta etenkin vanhuspalveluissa (FL 2.6.).

Henkilöstöpäällikkö Päivi Uusi-Rauva kertoo kesäkuusta lokakuulle voimassa olevan paikallisen virka- ja työehtosopimuksen tuoneen tilanteeseen jonkin verran helpotusta.

Sopimuksen nojalla esimerkiksi ylimääräisen työvuoron ottamisesta ja työnantajan pyynnöstä tehtävästä vuoronvaihdosta maksetaan 90 euron kertakorvaus.

– Näyttäisi siltä, että sopimuksella on toivottu vaikutus: vakituinen henkilöstö on ottanut ylimääräisiä vuoroja ja vajetta on saatu paikattua, Uusi-Rauva kertoo.

Vakinaistamiset vähensivät sijaisten määrää

Hyky vakinaisti keväällä 30 hoitajaa vanhuspalveluihin, mikä vähensi työmarkkinoilla olevien sijaisten määrää. Samaan aikaan kuormitusta on aiheutunut koronaepidemiasta ja kotihoidon organisaatiouudistuksesta.

– Tästä on saattanut tulla olo, että tilanne on päällekaatuvan oloinen. Vakituinen henkilöstö on venynyt hienosti, jotta asiakkaat on saatu hoidettua, Uusi-Rauva kiittelee.

Väsymys kuitenkin painaa, ja Uusi-Rauva toivookin, että työntekijät saavat pidettyä lomansa ajallaan ja levättyä.

Nyt voimassa olevan paikallisen työehtosopimuksen mukaan vuosiloman siirrosta maksetaan 400 euron kertakorvaus.

Valtakunnallinen ongelma

Kesälomien jälkeen hykyssä aletaan pohtia, millä keinoin sijaisten saatavuutta voitaisiin parantaa, jotta vakinaisten ei tarvitsisi venyä ylimääräisiin työvuoroihin. Sijaispula on valtakunnallinen ongelma.

– Viisasten kiveä tilanteeseen tuskin kukaan on löytänyt, Uusi-Rauva toteaa ja pohtii ongelman linkittyvän kysymyksiin, koulutetaanko alelle riittävästi osaajia, pysyvätkö he alalla ja jäävätkö he seudulle.

Hyky on käyttänyt vuosittain noin 200 sijaista. Hykyn omassa varahenkilöstöpoolissa on noin 20 työntekijää, jotka pelkästään sijaistavat eri yksiköissä. Lisäksi kotihoidossa ja asumispalveluissa on molemmissa 15 työntekijää, jotka sijaistavat vuosilomalaisia.

– Vuokratyövoimaa on käytetty jo vuosia yleensä lyhyisiin, alle kolmen kuukauden sijaistuksiin, mutta vuokratyöfirmoilla on sama haaste löytää työvoimaa. Sijaisten osalta sellaista tilannetta ei tule, etteikö töitä löytyisi.

Tällä hetkellä tilanne on Uusi-Rauvan mukaan sikäli kohtuullinen, että palvelut pystytään tuottamaan kesäsijaisten avustuksella. Yksittäisiä työvuoroja saattaa jäädä täyttämättä esimerkiksi yllättävien sairaslomien vuoksi. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic