Lounais-Häme Forssan seutu

Hyky: "Viime kevät oli sekä asukkaille että omaisille liian kovaa aikaa" – Syksy tuo vierailutilan hykyn jokaiseen hoivayksikköön

Kuntayhtymän vanhuspalvelut järjestelee tapaamistiloja ja ohjeistuksia kilpaa syksyn etenemisen kanssa.
Kirsti Lukander (vas.) ja Leena Väkevä vierailevat Heikanrinteen palvelukeskuksen Metsätähdessä asuvan Raija Väkevän luona ulkona. Syksyn tulo on aiheuttanut kolmikolle huolta, ja tieto vierailutilasta on heille ilon aihe. Arkistokuva. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kirsti Lukander (vas.) ja Leena Väkevä vierailevat Heikanrinteen palvelukeskuksen Metsätähdessä asuvan Raija Väkevän luona ulkona. Syksyn tulo on aiheuttanut kolmikolle huolta, ja tieto vierailutilasta on heille ilon aihe. Arkistokuva. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kesän aikana Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) vanhuspalveluissa asukkaat ja omaiset ovat tavanneet toisiaan ulkotiloissa.

Syyssäiden lähestyessä kuntayhtymä järjestää jokaiseen vanhuspalveluiden yksikköön tapaamistilan.

Vanhuspalveluiden asumispalvelupäällikkö Taina Haavisto kertoo, että tavoitteena on saada se käyttöön kussakin yksikössä mahdollisimman pian.

– Viime kevät oli sekä asukkaille että omaisille liian kovaa aikaa, kun tapaamiset eivät koronariskien vuoksi onnistuneet. Siihen emme halua enää mennä, vaan haluamme mahdollistaa turvalliset tapaamiset tässäkin tilanteessa. Mikäli koronatilanne pahenee, seuraamme toki Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ohjeistusta, hän huomauttaa.

Tila pitäisi olla lähellä ovea

Järjestelyt ottavat aikansa ennen kuin vierailut onnistuvat sisätiloissa. Toistaiseksi Forssan seudun hykyn vanhuspalveluissa pääsee tapaamaan vain ulkona eli esimerkiksi terasseilla ja katoksissa.

Haavisto arvelee, että vierailutilat saadaan käyttöön ensi kuun aikana, mutta avaamisten aikataulut vaihtelevat yksiköittäin. Tilat ja mahdollisuudet ovat kussakin yksikössä erilaiset.

– Ennen kuin sellainen voidaan avata, on selvitettävä monta asiaa. Tila tulisi löytää mahdollisimman läheltä ulko-ovea. Yksiköt miettivät nyt, mikä tila voisi sellaisena toimia. Voiko esimerkiksi jonkin sisäänkäynnin tuulikaappia hyödyntää, Haavisto pohtii.

Tilan tulee olla riittävän iso, jotta turvaväliä voidaan noudattaa. Jos se ei onnistu, vierailijan ja asiakkaan väliin on rakennettava pleksisuoja.

Lue myös: Maskipakko otettiin käyttöön vierailijoille – Palvelukeskusten ateriapalvelut on avattu jälleen ruokailijoille (FL 31.7.2020)

Tapaamiset yhä vain ajanvarauksella

Siivous on yksi ongelma tilan järjestämisessä.

– Vanhuspalveluilla ei ole omia siivoojia, vaan ostamme palvelut kunnilta tai Loikulta. Olemme jo tehostaneet siivousta, mutta sen tehostaminen tilojen vuoksi lisää luonnollisesti kustannuksia. Tarvitsemme myös siivoukseen hygieniaohjeistuksen – samoin kuin vierailuihin.

Kun tapaamistilat avataan, niiden käyttö ei ole vapaata, vaan niihin pääsee vain varaamalla ajan.

Maskipakko ja turvaväli

Kesän ajan omaiset ja asukkaat ovat tavanneet ulkotiloissa. Tämä vierailukäytäntö jatkuu toistaiseksi.

Heikanrinteen asumispalveluesimies Sari Stenholm kertoo, että vierailut ovat sujuneet pääsääntöisesti hyvin.

– Joissakin tapauksissa on jouduttu muistuttelemaan, että vierailuista tulee sopia etukäteen, hän kertoo.

– On syytä myös muistuttaa, että edelleen on voimassa vierailuissa maskipakko ja turvavälin noudattaminen eli niistä ei ole luovuttu, Haavisto lisää. FL

Ei edelleenkään halauksia

Vierailut Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän vanhuspalveluyksiköissä tulee sopia erikseen.

Vierailijan ja hänen kanssaan samassa taloudessa asuvien tulee olla terveitä.

Vierailut järjestetään aina ensisijaisesti ulkotiloissa.

Vierailut eivät ole sallittuja ulkomaan matkan jälkeen ennen kuin 14 vuorokauden kuluttua kotiinpaluusta.

Vierailuilla käytetään aina nenä-suusuojaa, jonka vierailija hankkii itse. Suoja voi olla kankainen tai kertakäyttöinen.

Vierailijan on desinfioitava kätensä vierailulle tullessa ja sieltä lähtiessä.

Lähikontakteja on vältettävä. Esimerkiksi halaus tai ruokailussa auttaminen rikkovat turvavälin.

Huomio

Forssan sairaalan osastoilla ja osaamiskeskuksessa on voimassa omat vierailuohjeensa.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic